Onderzoek Relaties

Gelukkig zijn zonder relatie: kan dat?

band opbouwen, beter af als single, conflictvermijdend, conflictmijdend, conflict vermijdend, geluk, Girme, intimiteit, net zo gelukkig als single, onderzoek, single gelukkiger, relatie, relatie gelukkiger, single, toenadering
Geschreven door Redactie

Gelukkig zijn zonder relatie: kan dat? Ja dat kan. Er  is nooit aangetoond dat een relatie gelukkiger maakt. Uit sommige studies zou blijken dat mensen met een relatie gelukkiger zijn dan singles, maar het kan zijn dat die mensen al gelukkiger waren vóór ze een relatie kregen en daardoor misschien succesvoller waren in het vinden van een partner. Er is wel correlatie, maar geen causaal verband.

Maarer is geen one-size-fits-all oplossing voor iedereen. Natuurlijk kan een relatie ervoor zorgen dat je minder eenzaam bent en liefde is natuurlijk prachtig, maar binnen een relatie kun je ook te maken krijgen met conflicten en teleurstellingen, wat je juist weer ongelukkiger maakt. Daarom kan een relatie de ene persoon gelukkiger, maar de andere persoon juist ongelukkiger maken. Gelukkig zijn zonder relatie kan dus prima, maar of dat werkt voor jou hangt dus van je persoonlijkheid af.

Conflictvermijdende personen willen vaak wel een relatie, maar graag zonder al het gedoe eromheen.
Ineen aantal studies heeft Yuthika Girme, psychologisch onderzoeker aan de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland, zich beziggehouden met de vraag welk type mensen gelukkiger zijn in een relatie en welk type juist gelukkiger als single. Ze maakte onderscheid tussen mensen die conflicten proberen te vermijden en mensen die meer op een neutrale manier met conflicten omgaan.

Conflictvermijdendepersonen willen vaak wel een relatie, maar graag zonder al het gedoe eromheen. Helaas zijn deze mensen vaak juist angstig voor conflicten, eenzaam en hebben een meer kritische kijk op hun relaties en sociale leven. Ze zijn teveel gefocust op negatieve ervaringen en weten zich vaak geen raad met conflicten. Ze worden daarom dus ook niet makkelijk gelukkiger van een relatie. Gelukkig zijn zonder relatie is voor hen juist heel goed mogelijk.

Uithaar onderzoeken kwam naar voren dat de mensen die niet conflict vermijdend waren (de mensen die op een normale manier met conflicten omgaan dus) minder tevreden waren als single. Deze groep was meer tevreden in het leven als ze een partner hadden. De conflict vermijdende mensen bleken even gelukkig als single en in een relatie.

Eenander onderscheid in type mensen dat Girme in haar onderzoeken maakte, is het verschil in de mate van toenadering. Ze onderscheidde ten eerste personen met een hoge mate van toenadering: mensen die hun relatie in stand houden door veel intimiteit en een actieve houding om de relatie te versterken en een goede band op te bouwen. Aan de andere kant onderscheidde ze de personen die zich veel minder met toenadering bezighielden. Dit onderscheid stond overigens los van de verdeling in conflictvermijdende en niet conflictvermijdende mensen.

Overhet algemeen waren de deelnemers gelukkiger in een relatie dan als single. Maar dit gold vooral voor mensen die hoog scoorden op het onderdeel toenadering. De mensen die het prettig vinden om echt te werken aan de ontwikkeling van hun relatie dus. Voor deze groep mensen is een leven als single moeilijk en zij zullen er alles aan doen om een goede relatie met iemand op te bouwen.

Eenrelatie maakt dus niet perse gelukkiger. Dit geldt zeker voor de mensen die ruzies en conflicten uit de weg proberen te gaan en mensen die niet zo bezig zijn met toenadering en het versterken van de band die ze met de ander hebben. Herken jij jezelf hierin? Dan is gelukkig zijn zonder relatie voor jou zeker mogelijk!

Ben je eigenlijk wel klaar voor een relatie? Ontdek het aan de hand van deze vijf belangrijke vragen!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X