Daten Relaties

Goede vriend waar je op passie hoopte…

signalen dat je relatie eindigt
Geschreven door Redactie

Je hoopte vurig op passie, en het werd een goede vriend…Het is je vast weleens overkomen: je denkt als vrouw dat hij je helemaal gaat veroveren, maar voor je het weet zit je  op de bank kopjes thee met elkaar te drinken. Je had hele andere verwachtingen en bent teleurgesteld. Of je ontmoet als man een hele leuke vrouw. Je vindt haar aantrekkelijk en wilt eigenlijk wel meer. Maar als je haar een aantal keer ontmoet hebt, merk je dat je een goede vriend van haar bent geworden in plaats van haar geliefde. Dat was niet de bedoeling!

Een goede vriend in plaats van passie, het gebeurt aan de lopende band. En vaak is het helemaal niet wat beiden wilden! Wat kunnen hier de oorzaken van zijn en wat kun je er aan doen? We bespreken het met singlecoach Hans Gierkink.

Hans Gierkink: “Eric is een mooi voorbeeld. Hij ziet er goed uit, is heel sociaal en heeft een vrolijke uitstraling. Hij werkt in een ziekenhuis en komt vele leuke, aantrekkelijke vrouwen tegen. Als hij voor het eerst bij me langs komt en we praten even, vraag ik me oprecht af wat hij komt doen bij een singlecoach. ‘We worden telkens goede vrienden’ zegt Eric teleurgesteld. ‘Ik heb vriendinnen genoeg, maar geen partner’. Ik word nieuwsgierig hoe hij dat telkens voor elkaar krijgt. Hij vertelt zijn verhaal.”

Gezellig samen op de bank, maar …

Eric ontmoet Hanne, een aantrekkelijke single vrouw. Hij heeft al een tijdje een oogje op haar. Zij nodigt hem bij haar thuis uit om een aantal zaken voor het ziekenhuis door te spreken. Wat later op de avond zitten ze samen op de bank en Hanne gaat tegen Eric aanzitten. Ze kijkt hem diep in de ogen. Eric blijft zoveel mogelijk strak voor zich uitpraten en raakt Hanne niet aan. Een kwartier later gaat hij naar huis met een paar mooie rapportages …

Waarom gebeurt er niets?

Hans Gierkink: “Als ik wat doorvraag blijkt dat Eric de volgende gedachtes heeft. Dat Hanne tegen hem aan gaat zitten komt doordat ze al die papieren aan de andere kant van de bank kwijt moet. Hij herkent haar signalen niet, of beter gezegd, hij wil ze liever niet zien. Hij vindt dat je als galante, nette man een vrouw niet zo maar aan kunt raken en zeker niet kunt gaan zoenen als je haar nog niet heel erg goed kent. Kortom: Eric neemt geen enkel initiatief. Hij wíl de signalen eigenlijk niet zien en dan hoeft dat ook niet. Zijn gedachtes over “nette mannen” helpen hem ook niet om initiatief te nemen. Maar dan gebeurt er ook helemaal nooit iets. Het onderliggende probleem: stiekem is Eric bang voor een afwijzing en durft daardoor niets te doen.”

Als je vraagt aan een vrouw als Hanne hoe zij dit ervaart, dan hoor je teleurstelling en frustratie. Zij neemt initiatief door allerlei signalen af te geven dat ze hem erg leuk vindt. Ze zegt het alleen nog niet letterlijk. Ze verwacht van hem dat hij daar op ingaat door initiatief te nemen. Ze houdt van mannen die dat doen. Door haar aan te raken, diep in haar ogen te kijken, lieve dingen te zeggen of zelfs te zoenen als de situatie daar is. Als hij dat niet doet, is ze teleurgesteld. Of erger nog, ze voelt zich afgewezen. Meestal komt het niet in haar op dat hij haar signalen niet herkent of gewoon niets durft te doen.

Het valt best wel mee!

Hans Gierkink: “Bij Eric was het vooral een kwestie van signalen van de vrouw herkennen en een beetje durf. Een maandje later kwam hij stralend binnen met een foto van zijn nieuwe vriendin. “Viel eigenlijk best wel mee” zei hij stoer. Dit horen we van veel meer mannen terug. Soms speelt gebrek aan zelfvertrouwen een grote rol. Vrouwen vinden mannen zonder initiatief die geen zelfvertrouwen uitstralen soms vooral aardig, maar geen ‘relatiemateriaal’. Dan is het zaak om het zelfvertrouwen eerst te vergroten.”

Maakt het bespreekbaar

Bij vrouwen als Hanne ligt het iets lastiger. Zij moet zorgen dat de signalen die ze afgeeft voldoende duidelijk zijn. De meeste mannen zijn heel erg slecht in het herkennen van subtiele signalen. Als de “vriend” die jij zo leuk vindt het dan nog niet snapt, en je wilt meer, is de enige oplossing dit ter sprake te brengen. Daar is wel moed voor nodig. Je kunt hem vertellen dat je andere verwachting had en hem vragen of hij je signalen wel herkend heeft of misschien wat verlegen is. Onderzoek wijst uit dat bij meer dan de helft van de vriendschappen tussen mannen en vrouwen er ook sprake is van aantrekkingskracht tussen beide. Dus er is een goede kans op succes. Anderzijds loop je natuurlijk ook het risico de vriendschap op het spel te zetten als dat niet zo is.

Wat kun je doen?

Het belangrijkste dat je uit dit voorbeeld kunt leren is dat je signalen van de ander moet leren herkennen en dat je voldoende zelfvertrouwen moet hebben om actie te ondernemen. Doe je dat niet, dan maak je een goede kans weer in zo’n ongewilde vriendschap terecht te komen! Ook kan het nuttig zijn je kaarten wat duidelijker op tafel te leggen en de zaak bespreekbaar te maken. Misschien heb je zelf helemaal geen idee hoe je overkomt bij anderen. Geef jij signalen af en zo ja, hoe doe je dat? Het kan geen kwaad hier eens met een goede vriend of vriendin over te praten. Zelfkennis kan erg belangrijk zijn als eerste stap op weg naar verandering! Je kunt ook oefenen: eigenlijk kun je de hele dag door proberen te flirten. Onschuldig, maar een prima oefening!

Dit artikel schreven we samen met Meinou Lambeck & Hans Gierkink van Singlecoaching.

Soms weet de ander niet dat je iets voor hem of haar voelt. Je vindt het moeilijk om te vertellen dat je verliefd bent. Hoe doe je dat?

Over de auteur

Redactie

1 reactie

  • Het probleem van het afgeven van signalen. Vrouwen zijn wat dat betreft diegene zonder zelfvertrouwen. Waarom signalen afgeven aan een ander, zodat die ander datgene doet wat jij graag wil. Dit is het probleem verschuiven in de handen van de man. Eigen initiatief zou voor vrouwen een goede oefening zijn in het zorgen voor zelfvertrouwen. Het geven van signalen is voornamelijk gebaseerd op ANGST!

Schrijf een reactie

X