Daten Relaties

Heb ik bindingsangst? Als je dit herkent wel!

afknapper, bindingsangst, dating app, datingapp, gretig, hechting, intimiteit, kwetsbaar, lange-termijn relatie, Plekk, serieuze relatie, teveel interesse, wanhopig
Geschreven door Redactie

Heb ik bindingsangst? Denk je dat weleens? Misschien herken je dit: je hebt een fantastische tijd met iemand, leert hem al goed kennen, jullie flirten en je hart maakt een sprongetje elke keer als je een berichtje van hem krijgt.

Maar dan, dan wordt hij TE gretig. Hij wil twee avonden achter elkaar met je uit, beantwoordt je berichtjes steeds direct of zegt -je moet er niet aan denken- ineens dat hij van je houdt.

Het lijkt alsof jij de eerste de beste bent die hij dan eindelijk kan krijgen en daarom kiest hij voor jou. Geen aantrekkelijk idee…
Je schrikt ervan en trekt je terug, plotseling. Ineens vind je hem totaal niet boeiend meer. Zo irritant! Je was net helemaal klaar om smoorverliefd te worden en zag het echt zitten met hem.

Het is een klassieke situatie. Velen van ons zijn dol op het jagen, maar als dat eenmaal geslaagd is verliezen we interesse. En mensen lijken zoveel aantrekkelijker wanneer we denken dat ze ons niet willen. Daarom vinden we het vaak de moeite waard om hard to get te spelen.

Maar waarom gebeurt dit? Overkomt het je vaker dat je afknapt als iemand te geïnteresseerd in je lijkt? Dan heb je waarschijnlijk problemen met intimiteit. Wil iemand jou heel graag, dan is dat een teken dat er sprake is van vooruitgang en het een serieuze lange-termijn relatie kan gaan worden. En daar zit je waarschijnlijk diep in je hart helemaal niet op te wachten…

Heb ik bindingsangst?

Ben je ooit in lichte paniek geraakt toen het na een paar weken daten iets serieus dreigde te worden? Dan ben je er schuldig aan, aan die intimiteitsproblemen. En heb je vast weleens gedacht: heb ik bindingsangst?

Waarschijnlijk ben je bang dat als het allemaal te echt wordt, je ook kwetsbaarder wordt. Als je je terugtrekt bescherm je jezelf daarmee. Het voelt veiliger dan hem blijven zien. Dit is een vorm van bindingsangst.

Ga eens na hoe het bij jou is gegaan in het verleden, in situaties dat je ineens iemand niet meer aantrekkelijk vond. En hoe was je als kind? Grote kans dat je vroeger geleerd hebt je gevoelens en behoeftes niet teveel te uiten, of zelfs te ontkennen, omdat dat niet gewaardeerd werd. In je huidige leven kun je daardoor afstandelijk zijn en vermijd je situaties die teveel gevoel oproepen. Je neemt vaak afstand als anderen te dichtbij komen en hebt dus last van bindingsangst.

Maar er is een andere reden dat een te gretige man jou doet afknappen. Er kan sprake zijn van wanhoop. Je wilt niet met iemand daten die te wanhopig is. Het lijkt alsof jij de eerste de beste bent die hij dan eindelijk kan krijgen en daarom kiest hij voor jou. Geen aantrekkelijk idee… Want het is natuurlijk veel aantrekkelijker als hij onafhankelijk overkomt en niet constant aan je hangt.

Vrienden zeggen misschien dat als je de ware tegenkomt, de liefde van je leven, dat je dan niet zult vluchten. Maar is dat echt waar? Of is het iets waar je zelf aan moet werken?

Raak niet in paniek als iemand vijf Instagram-posts van je leuk vindt, je driemaal achter elkaar een berichtje stuurt en een selfie met jou post. Want uiteindelijk ligt het probleem niet bij hen, maar bij jou zelf. En daar kun je best iets aan doen.

Je leest hier meer over hechtingsstijlen en bindingsangst

Over de auteur

Redactie

2 reacties

Schrijf een reactie

X