Daten Relaties

Hoe vertel je dat je verliefd bent?

gevoelens, verliefd, liefde, hem leuk vinden, afwijzen, afwijzing, analyseren, dating app, datingapp, eng, gevoelens, gevoelens voor hem, liefde, liefdesverklaring, overanalyseren, Plekk, verheugen, verliefd, verliefdheid, zenuwachtig
Geschreven door Redactie

Hoe vertel je dat je verliefd bent? Je komt al snel een beetje onhandig over als je iemand probeert duidelijk te maken dat je een oogje op hem of haar hebt. Door de zenuwen komt er adrenaline vrij, die je zweethanden, knikkende knieën en duizelingen geeft. Je komt niet goed uit je woorden en gaat stotteren. Maar bedenk dat iedereen weleens onhandig over komt. En toegeven hoe je je voelt wordt door anderen juist vaak als stoer ervaren, dus maak je daar niet druk om.

Maar het allerergste wat je kan overkomen? Dat de persoon die je leuk vindt aangeeft jou niet op die manier leuk te vinden. Bedenk dan dat het een leerzaam proces is. Hoe vaker je je gevoelens uit, hoe ervarener je erin wordt en hoe meer je merkt dat het een krachtig en effectief middel is. Je zult eerder krijgen wat je wilt.

Natuurlijk is afwijzing niet fijn, maar het is nog vervelender om niet te weten waar je aan toe bent. Dus haal diep adem, neem een slok water en lees door voor deze praktische tips Hoe vertel je dat je verliefd bent!

1.Hoe vertel je dat je verliefd bent? Vertel het de ander persoonlijk

Het is verleidelijk om je gevoelens over te brengen via een geschreven berichtje. Vooral als je wat verlegen bent. Maar doe dat liever niet. Je blijft continu je berichten checken: heeft hij het gelezen, waarom antwoordt hij dan niet, waarom schrijft hij alleen een kil “Ik kom erop terug” en zit je alweer uren te wachten totdat hij dat doet? En ga je nog een tweede berichtje sturen of niet?

Nee, spreek liever af om het hem direct te vertellen. En zeg dan niet van tevoren wat de reden is dat je met hem wilt afspreken (“Omdat ik je wat moet vertellen”), want daar worden jullie beiden alleen maar zenuwachtiger van.

Het goede van een real life ontmoeting is dat je (meestal) direct antwoord krijgt op jouw bekentenis en dat je kan zien hoe de ander reageert. Niet alleen door wat hij zegt, maar ook door zijn lichaamstaal en intonatie van de stem. Die zeggen vaak meer dan woorden. Kan hij zijn lach niet onderdrukken? Kijkt hij naar de grond? Begint hij zenuwachtig met zijn vingers te friemelen? Gaat hij blozen? Allemaal aanwijzingen hoe hij erover denkt, positief of negatief.

2. Maak concrete plannen tijdens je liefdesverklaring

Wat niet werkt? Als je vertelt dat je hem leuk vindt en dan met een min of meer open einde gedag zegt. Je legt het lot in de handen van de ander en dan is er grote kans dat het niks wordt.

Het is functioneler om meteen een voorstel voor een vervolgafspraak te doen. Bijvoorbeeld: “Zullen we binnenkort een keer samen sushi gaan eten in dat nieuwe tentje?” of “Zaterdag is er live muziek in dat en dat café, zullen we daar samen heen gaan?”.

Je liefdesbekentenis kun je het beste tijdens een simpele date doen, waarbij je koffie of een biertje met elkaar drinkt. De keer daarna wil je een serieuzere afspraak. Hoe reageert hij daarop?

3. Geef hem de ruimte

Jíj zou je ook overweldigd voelen als je te horen kreeg dat iemand verliefd op je was, toch? Al die aandacht ineens… Geef hem daarom tijd en ruimte om de situatie te evalueren.

Je hoeft hem natuurlijk niet ineens compleet te negeren, maar af en toe een kort en neutraal berichtje is voldoende om hem te laten weten dat je aan hem denkt. En hopelijk krijg je dan snel een positief antwoord.

4. Beschuldig hem niet als hij je afwijst

Hij laat weten dat hij niet naar jullie volgende date komt? Vraag hem dan of hij op dit moment niet wil daten of dat er wat anders aan de hand is. Probeer het niet op een beschuldigende manier te vragen, maar geef aan dat je de zaken gewoon helder wilt hebben. Je wilt weten of dit ergens naartoe gaat en of je er energie in zal steken of dat dat eigenlijk geen zin heeft.

5. Overanalyseer de situatie achteraf niet

Gaat je date akkoord met je voorstel elkaar weer te ontmoeten, toen je aangaf hem leuk te vinden? Ga dan niet elk woord en elk gebaar analyseren, ook als is dat verleidelijk. Vaak klopt jouw argumentatie niet helemaal. Bijvoorbeeld: hij knipperde veel met zijn ogen toen je vertelde wat je voor hem voelde. Zou dat betekenen dat hij toch niet geïnteresseerd in je is? Waarschijnlijk klopt die beredenering niet, want veel knipperen duidt vaak juist op zenuwen. Dat hij akkoord ging met jouw voorstel voor een volgende date is alle informatie die je op dat moment nodig hebt. Dat is dus positief.

Wijst hij je af? Denk in dat geval zeker niet teveel terug aan het moment dat hij dat liet weten. Het is slecht voor je zelfvertrouwen en er komen zeker nog genoeg kansen voorbij.

6. Verheug je op de volgende afspraak

Dit is het beste aspect van het verklaren van de liefde: je kunt je erop verheugen hem weer te zien. Wat ga je aantrekken, waar ga je over praten, wat gaan jullie precies doen? Maak je niet te zenuwachtig, maar focus op het positieve. Je hebt het moeilijkste achter de rug, nu kun je relaxen en kijken of het uitgroeit tot echte liefde.

Dus hoe vertel je dat je verliefd bent? Face-to Face, met een concreet voorstel voor vervolg en zonder hem daarna te stalken! Succes!

Niet zeker of je verliefd bent? Check deze signalen of je verliefd bent!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X