Datingtips Relaties

Is hij de ware? Of hou je jezelf voor de gek?

is hij de ware
Geschreven door Redactie

Is hij de ware? De persoon op wie je verliefd bent, blijkt niet altijd de ware te zijn. We kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Maar soms kun je er echt van overtuigd zijn dat je de rest van je leven met deze perfecte man door wilt brengen, terwijl je niet heel veel later geen idee hebt hoe je dat ooit hebt kunnen denken.

Verliefdheid zit in ons hoofd en vaak zijn het de details die het veroorzaken. De manier waarop hij jouw naam uitspreekt, zijn attente karakter, zijn onovertroffen humor, zijn mooie glimlach, sprekende ogen, zwoele stem of gespierde armen. Wat het ook is dat hem zo aantrekkelijk maakt, je wordt smoorverliefd en gaat al fantaseren over een mooie relatie met hem. Maar is hij de ware echt wel? Is het wel echt liefde of ben je vooral verliefd op het idee om een relatie met hem te hebben, het idee van liefde en alles wat daarbij hoort?

Is hij de ware, of hou je jezelf voor de gek?

Soms houden we onszelf voor de gek. Dat hij de ware is, degene waar je al tijden naar op zoek bent, terwijl je hem eigenlijk nog helemaal niet kent. Je hebt een beeld van hem in je hoofd gecreëerd dat misschien helemaal niet klopt met de werkelijkheid.

We verwarren namelijk onze wensen en behoeftes vaak met de realiteit. Daardoor bekijken we zaken anders dan ze zijn. En daarbij komt dat liefde blind maakt, waardoor we gewoon niet meer helder kunnen denken.

Dit gebeurt vooral op momenten dat je je eenzaam voelt en echt toe bent aan een relatie. Als iemand je aandacht, zorg en liefde geeft, dan ga je snel overstag. Dit is hem, de man van je dromen! Je hoeft niet meer steeds alleen activiteiten te ondernemen en je kunt al je ervaringen met hem delen. Tot je je later realiseert dat hij bepaalde karaktertrekken heeft die jij zeer storend vindt, maar toen helemaal niet zag. Of je zag ze wel, maar negeerde ze. Je geloofde liever in een sprookje met een happy end dan dat je de realiteit onder ogen zag. Je projecteerde je idee van de ware op die ene persoon.

Bij de één worden de ogen na een paar dagen geopend, bij de ander na een paar weken, maanden of zelfs jaren. De verliefdheid is over, maar wat rest er verder nog? Is hij de ware: hoe weet je nou of hij écht de ware is of dat je verliefd bent op het idee van een relatie met die geweldige man? Enkele tekenen dat het goed zit:

Bereid zijn te geven

Zijn jullie bereid elkaar iets te geven zonder daarvoor iets terug te verwachten? En ben je er voor hem als hij je nodig heeft? Dan zit het wel goed. Je helpt hem als hij ziek is, loopt even om langs die winkel om te kopen wat hij nodig heeft, wacht op hem met het eten, ook al komt hij veel later thuis dan normaal gesproken. Zaken die belangrijk zijn in een relatie en die vanzelf gaan als het om ware liefde gaat.

Goed ruzie maken

Ruzie maken is gezond, ook binnen een relatie. Maar zie je het als wedstrijdje, wil je het laatste woord hebben en het conflict winnen? Ben je te trots om compromissen te sluiten? Dan is dat een slecht teken. Als je het juist belangrijk vindt dat jullie er samen uitkomen, als je een foutje kunt vergeven en je excuses kunt aanbieden, dan lijkt er sprake te zijn van echte liefde. Je kunt elkaar dan na afloop een knuffel geven en weer in de ogen kijken. Je leert elkaar en jullie relatie beter kennen als jullie ruzie maken. Het is dus niet alleen maar vervelend, maar ook nuttig in het continue proces dat een relatie is.

Respect voor elkaars vrienden en familie

Natuurlijk respecteren jullie elkaar, zonder dat kun je het geen goede relatie noemen. Maar hoe praten jullie over elkaars vrienden en familie? Het is nou eenmaal zo dat niet iedereen goed bevriend met elkaar kan zijn. Misschien zijn zijn vrienden hele andere types dan jij? Maar zolang je ze respecteert en op een positieve manier over ze kunt praten, is dat een goed teken. Datzelfde geldt ook voor hem, hoe hij met jouw vrienden en familie omgaat zegt veel over zijn intenties.

Merk je dat dit niet het geval is bij jou? Dat je hem ziet zoals jij je de perfecte man inbeeldt, maar dat hij toch anders blijkt te zijn? Dan is het het beste om afstand te nemen. Misschien heb je kunnen genieten van de verliefdheid die je voelde, maar wees eerlijk voor jezelf: hij is niet de ware voor jou, hij voldoet gewoon niet aan je verwachtingen. Het was maar een onschuldige ‘crush’, dat is het idee waar je mee moet leren leven. Op naar de volgende!

Over de auteur

Redactie

1 reactie

  • Sorry, ik slik antidepressiva en ik word maar niet verliefd. Wel dat ik mensen mooier vind dan andere mensen, maar echt verliefd met vlinders en geen hap door me keel, nee al heel lang niet meer gehad.

Schrijf een reactie

X