Onderzoek Relaties

Is hij oprecht? Dit zijn de signalen.

is hij oprecht
Geschreven door Redactie

Is hij oprecht? Veel mensen kunnen niet goed beoordelen of de personen waarmee ze daten goede bedoelingen hebben, omdat ze weinig goede date-ervaringen hebben. Vaak denken ze zelfs dat last-minute annuleringen, geghost worden, onduidelijke signalen en bootie calls laat op de avond er nou eenmaal bij horen.

Is hij oprecht? Een ministudie!

Wij zijn voor een ministudie eens gaan rondneuzen in ons netwerk en vonden gelukkig een heleboel mensen met duurzame, lange relaties. We vroegen aan ongeveer 22 van hen, tussen de 27 en 58 jaar oud, wat hun partner deed in de periode dat ze elkaar leerden kennen, waardoor ze wisten dat die persoon oprecht was, goede bedoelingen had en uit was op een serieuze relatie.

Velen van hen waren gevleid door de vraag en vonden het leuk na te denken over de start van hun relatie.

Sommigen hadden moeite zich de details te herinneren, vooral degenen die al decennia bij elkaar waren, maar toch waren er duidelijk vijf trends in de antwoorden te ontdekken.

1. Beschikbaarheid

Dit was het onderwerp dat het meest genoemd werd. Hun partner was altijd beschikbaar voor een afspraakje of telefoontje, waardoor ze veel tijd met elkaar door konden brengen. Daarbij hoefden ze bijna niet te wachten op antwoord op een bericht of telefoontje.

“Hij kwam nooit te laat.”

“Ze had het heel druk in die tijd, maar wist toch altijd tijd voor mij vrij te maken. Al was het maar even in haar lunchpauze. Geweldig vond ik dat.”

“Ze beantwoordde mijn mailtjes altijd direct. Alsof ze trouw de wacht hield bij haar laptop.”

“We konden uren met elkaar bellen.”

“Hij verzon smoesjes om maar tijd met mij door te kunnen brengen, zoals dat hij wilde kijken hoe het met mijn katten ging.”

2. Steun

Het steunen van de ander en gesteund worden gaf ze een goed gevoel. Het was een teken dat ze om elkaar gaven. Daarbij draaide het zowel om praktische hulp als mentale steun.

“Hij stond altijd achter me en probeerde met me mee te denken toen ik ingewikkelde carrière-beslissingen moest nemen.”  

“Ze belde me regelmatig om iets te bespreken wat haar dwars zat. Er waren regelmatig conflicten met familieleden. Ik was er altijd voor haar en probeerde haar zo goed mogelijk te steunen.”

“Hij bood aan mijn ouders te helpen toen ze geen vervoer hadden van het vliegveld naar hun huis.”

3. Genegenheid

Deze bleek heel belangrijk te zijn: elkaar laten merken dat de ander speciaal is, anders dan de rest van de mensen om hen heen. Wanneer dat beantwoord wordt helpt dat de relatie te groeien.

“Hij werd altijd eerder wakker dan ik en stuurde me dan een lief goedemorgen-berichtje.”

“We gaven elkaar grappige bijnamen, die verder niemand te weten kwam.”

“Hij hield altijd mijn hand vast, gaf me regelmatig een kus en wilde steeds tegen me aan zitten. Het was affectie, en niet alleen maar seks. Dat stelde me in het begin gerust. Ik vond het een goed teken.”

“Hij probeerde me al snel goed te leren kennen en verraste me dan met chocolaatjes die ik lekker vond of bioscoopkaartjes voor een film waar ik het weleens over gesproken had.”    

“Ze stopte een paar keer een handgeschreven briefje in mijn jaszak met een berichtje erop wat er zo bijzonder aan mij was. Super attent natuurlijk.”

4. Acceptatie

Wanneer je elkaar beter leert kennen is acceptatie vaak een belangrijke factor. Want niet alles is even glamorous in het echte leven. Accepteren jullie de mindere kanten van elkaar, zodat je jezelf kan zijn met elkaar, dan heeft de relatie een goede kans van slagen.

“Volgens mij had het ermee te maken dat we het heel fijn bleven houden met elkaar, ook al deden we gek, toonden we elkaar onze minder mooie kanten en waren we niet altijd in een tophumeur.”

“Hij wilde oprecht altijd het beste voor me, ook op momenten dat ik er niet op mijn best uitzag en wanneer ik niet de gezelligste was. Dat was voor mij een teken dat hij echt van me hield.”

 “We waren naast geliefden ook beste vrienden van elkaar. We hadden genoeg aan elkaars gezelschap.”

5. Toewijding

Toewijding en bereid zijn samen problemen op te lossen en om te gaan met misverstanden en onzekerheden is het laatste teken dat de ander oprecht is in zijn intenties.

“Ik wist dat het goed zat toen ik merkte dat hij het me vergaf als ik weer eens iets stoms deed. We praatten het uit en dan was het goed. Tot ik weer iets onhandigs deed. Haha.”

“Hij woonde toen in Italië. Op een dag was hij als verrassing naar Nederland gekomen en vroeg me toen ten huwelijk. Eigenlijk kenden we elkaar nog te kort, maar het was zo romantisch! Het was duidelijk dat hij serieus was. Na 22 jaar zijn we nog altijd getrouwd.”

Uiteindelijk is het belangrijk om te praten over jullie intenties en om samen te besluiten met elkaar verder te gaan.

Is hij oprecht? Met deze indicatoren kun je het vast beter beoordelen! Natuurlijk was het maar een kleine, zeer onwetenschappelijke studie, maar het geeft wel aan wat belangrijk is voor een serieuze relatie. Zijn deze vijf indicatoren al een beetje aanwezig bij het daten, dan is dat veelbelovend.

Wil je ook beter begrijpen hoe je zijn berichtjes moet interpreteren? Dat leggen we in dit artikel uit!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X