Geluk Relaties

Is mijn relatie goed? Twee cruciale vragen.

compromissen,relatie onevenwichtig, date, datingapp , gebrek aan balans, gedwongen, geloof , grenzen, grenzen bewaken, levensdoelen , onevenwichtige relatie , opoffering , opoffert voor je partner , overtuiging, overtuigingen, partner, Plekk, principes, relatie , respect , rode vlag , vraag jezelf
Geschreven door Redactie

Is mijn relatie goed? Misschien stel je jezelf die vraag weleens als je daaraan twijfelt. Vaak rijst deze vraag als je idee hebt niet jezelf te kunnen zijn binnen een relatie.

Is mijn relatie goed? Check de balans

Voor een relatie is het belangrijk om niet alles op eigen houtje te doen, maar rekening met elkaar te houden. Af en toe iets voor de ander te doen, ook al zou je dat als je single was, misschien niet doen. Maar hoever ga je daarin? Voel je je niet prettig bij iets dat je voor je date of je partner doet, dan ga je waarschijnlijk te ver. Het is dan belangrijk uit te zoeken waarom dat zo is.

In een ideale wereld zouden alle relaties in balans zijn. Er zou evenveel aandacht aan elkaar geschonken worden, beiden zouden evenveel en even belangrijke beslissingen nemen en evenveel activiteiten ondernemen. Maar de realiteit is anders. Relaties vragen om opoffering en compromissen van beide kanten. En dat is maar goed ook, het leven zou anders nogal saai zijn.

Doe jezelf niet te kort

Als je alleen maar bezig bent je partner gelukkig te maken en je partner beantwoordt dat niet, dan doe je jezelf tekort. Dit gebrek aan balans zal uiteindelijk tot problemen leiden.

Maar hoe weet je nou of je relatie in balans is?

Klinisch psycholoog Joshua Klapow komt met twee vragen die je jezelf zou moeten stellen:

Is mijn relatie goed? Vraag 1: doe je iets waar je niet achter staat?

Iets voor een ander doen kan ons een goed gevoel geven, ook al is het iets dat we niet perse willen doen. Maar er is een grens. Compromissen zijn van groot belang in relaties, maar persoonlijke grenzen ook. Dus pas op met dingen doen die voorbij die persoonlijke grenzen gaan om aan de behoefte van je partner te voldoen.

Dat kan bijvoorbeeld gaan om bepaalde vormen van seks. Iemand die echt om je geeft respecteert je grenzen en zal je niet iets vragen wat je echt niet wilt. Soms gaat het ook om verandering van religie. Of verandering van je voedingspatroon (meedoen met veganistisch eten, of juist vlees eten terwijl je dat niet wilt). Bedenk wat voor jou belangrijke overtuigingen en principes zijn, wat daarvan de grenzen zijn en bewaak die zoveel mogelijk. Ook al is de ander je nog zoveel waard. Heeft diegene geen respect voor jouw persoonlijke grenzen dan is dat een felrode vlag!

Is mijn relatie goed? Vraag 2: doe je iets wat je levensdoelen in de weg staat?

Als je je carrière, je opleiding of iets anders belangrijks in je leven stopzet om dat van de ander ruimte te geven, dan ben je aan het overcompenseren. Het kan zijn dat je gezamenlijk besluit om dat te doen, dan is dat acceptabel. Maar voel je je min of meer gedwongen door je partner of heb je dat wel voor de ander over, dan is dat eigenlijk geen goed teken.

Dit geldt ook voor de beslissing wel of geen kinderen te krijgen. Dat is een te belangrijk besluit om compromissen voor te sluiten. Je moet de beslissing samen nemen en er echt achter staan.

Uiteindelijk is het idee dat wat je doet voor je partner jou niet schaadt, op wat voor manier dan ook. Als je het gevoel hebt dat je toegeeft op je levensdoelen, op de dingen waar je in gelooft, dan is het belangrijk nog eens na te gaan hoe gezond deze onevenwichtige relatie daadwerkelijk is.

Lees ook waarom vrijheid in een relatie belangrijk is!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X