Geluk Relaties

Jaloers zijn op je partner

berichtje , dateproces, datingapp, datingtips, flirt, fun, Inge , inzicht, Jaloezie, onzeker , onzekerheid, Plekk , profielfoto, profieltekst, sexy foto, tinderdate , Wat een man moet weten
Geschreven door Redactie

Jaloers zijn op je partner. In het brede palet aan emoties dat we hebben is jaloers zijn op je partner niet de meest prettige. We zijn er niet trots op, maar we kunnen er ook niet omheen. Het hoort bij ons! Jaloers zijn komt overal voor, op het werk, onder vrienden, maar zeker ook in relaties, die een heel geschikte voedingsbodem zijn voor jaloezie. Deze emotie zorgt dan ook voor heel wat problemen.

Maar jaloers zijn op je partner is tegelijkertijd ook een goed teken. Het betekent namelijk dat je je partner zo belangrijk vindt, dat je hem of haar helemaal voor jezelf alleen wilt hebben. Dus omarm het gevoel, het betekent dat je hem niet wilt verliezen. Alleen het gevoel hem te verliezen doet je al pijn.

Alhoewel de emotie zelf geen kwaad kan, is het geen goed idee om je jaloers te gaan gedragen. Dat kan alles kapot maken. Vertrouw je partner, dat is het beste wat je kunt doen. En blijkt hij of zij niet te vertrouwen te zijn, dan weet je meteen waar je aan toe bent. Dan is de ander jou niet waard.

Jaloezie: wat is dat precies?

In essentie is jaloezie het gevoel dat je iets niet hebt wat een ander wel heeft. En dat je daarom vaak wilt dat de ander het óók niet heeft. Jaloezie is niet altijd een bewuste emotie. Er bestaan twee soorten jaloezie: rationele en irrationele. Rationele jaloezie betekent dat er een concrete aanleiding is om jaloers te zijn: bijvoorbeeld omdat je partner is vreemdgegaan of omdat die baan naar je collega gaat. Irrationele jaloezie is eigenlijk alleen maar een vorm van angst of onzekerheid dat er iets is gebeurd of zou gaan gebeuren. Meestal onterecht, maar het maakt ons boos of wantrouwend.

Jaloezie: hij en zij

In de liefde zijn er belangrijke verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft de situaties waarin ze jaloers zijn. En daar zijn waarschijnlijk genetisch aangelegde of evolutionaire redenen voor. Er is veel onderzoek naar gedaan en daaruit blijken interessante verschillen.

Jaloers zijn op je partner komt bij mannen zijn meer voor wanneer een vrouw een seksuele affaire heeft. Dat komt omdat een man, evolutionair gezien, prioriteit legt bij het verspreiden van zijn genen en seks met een ander hem dus een doorn in het oog is. Zelfs als het maar voor één keer is. Mannen zijn ook onzekerder of een baby wel van henzelf is omdat ze dit vrijwel nooit zeker weten.

Onderzoek geeft aan dat vrouwen over het algemeen sneller jaloers zijn op hun partner dan mannen. Vrouwen vinden puur seksuele ontrouw ook erg, maar voor hen is emotioneel overspel relatief gezien belangrijker dan voor mannen. Evolutionair gezien waren vrouwen afhankelijk van mannen voor het hebben van onderdak en voedsel. Wanneer een man een eenmalig seksueel contact heeft met een andere vrouw, zal dat voor haar niet direct een risico betekenen. Maar wanneer hij een emotionele binding met een andere vrouw aangaat, loopt ze het gevaar dat hij haar verlaat en dan komt zij er alleen voor te staan.

Mannen kiezen -ook genetisch geprogrammeerd- onbewust graag voor een mooie vrouw, omdat die meer kans biedt op gezonde nakomelingen. Vrouwen zijn daarom sneller jaloers als haar vriend of man bijvoorbeeld met een mooie of jongere vrouw praat. Vrouwen kijken bij de partnerselectie juist minder naar het uiterlijk, maar meer naar de sociale status van een man, omdat die haar en het gezin in de toekomst goed kan verzorgen. Mannen zijn daarom sneller jaloers als hun partner met een succesvolle of sociaal dominante man in gesprek raakt.

Het verschil in jaloezie tussen mannen en vrouwen: niet iedereen zoekt de verklaring in dergelijke genetisch bepaalde oorzaken. Er zijn ook wetenschappers die stellen dat hier culturele of maatschappelijke redenen voor zijn.

Jaloers zijn op je partner: kun je er iets aan doen?

Jaloezie, vooral de irrationele jaloezie, kan ons humeur en onze contacten flink dwarsbomen en zelfs een spelbreker in relaties zijn. Wat kun je er tegen doen? Omdat het een emotie is kun je het niet zomaar verdringen. Het kan erg nuttig zijn om als je jaloers bent op je partner, dit niet voor jezelf te houden, maar het te bespreken met je partner, vriend(in) of een familielid. Vaak blijkt in zo’n gesprek dat je jaloerse gevoelens nergens voor nodig zijn en is de lucht direct opgeklaard! Als je onderkent dat je snel jaloerse gevoelens krijgt, kun je proberen hieraan te werken. Heb je een slecht gevoel, bedenk dan eens waarom dat precies is: waar ben je bang voor? Is die angst eigenlijk wel reëel? Schrijf het desnoods eens op en kijk de volgende dag terug naar je aantekeningen. Dan realiseer je je dat je jaloerse gevoelens misschien niet nodig waren. Je moet jezelf dus aanleren dat jaloezie vaak een opkomende emotie is die niet reëel is en die je moet proberen voorbij te laten waaien. Snel iets anders doen dat je afleidt helpt ook: sporten, wandelen met de hond, boodschappen doen: zorg ervoor dat je er niet aan denkt, en een paar uur later besef je dan dat je onzekerheid waarschijnlijk niet nodig was.

Jaloers zijn op je partner gaat vaak gepaard met de angst dat hij of zij vreemd gaat. Een van onze blogsters schreef er een mooie blog over vanuit een verrassend perspectief.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X