Geluk Relaties

Je partner aantrekkelijker maken doe je zelf!

dating app, datingapp , gelukkige stellen , partner aantrekkelijker, Plekk , positieve illusies , relatie , roze bril
Geschreven door Redactie

Zit je in een relatie, dan zie je dingen anders dan anderen. Je vindt je partner aantrekkelijker dan andere mensen vinden.

“De gelukkigste relaties zijn die waarin de partners het beste van elkaar zien.”
Je kent ze wel, mensen die hun partner de meest geweldige persoon ter wereld vinden. Mooi toch! Maar het is duidelijk dat niet iedereen die mening 100% deelt. Het heeft te maken met ‘positieve illusies’, iets wat veel gelukkige koppels hebben, vaak zonder dat ze zich er bewust van zijn. Het maakt hun partner aantrekkelijker!

De resultaten van een onderzoek van de Universiteit van North Carolina laten zien dat veel mensen hun eigen relatie een hoger cijfer geven dan relaties van anderen. Deze positieve illusie wordt geassocieerd met meer toegewijd zijn tot elkaar. Hoe meer toewijding tot de partner, hoe beter we denken dat onze relatie is, vergeleken met anderen.

Door die toewijding ontwikkelen we niet alleen een ideale kijk op onze relatie, we ontwikkelen ook een ideale kijk op onze partner. We bagatelliseren de negatieve eigenschappen. Is hij vaak geïrriteerd, dan ligt het vast aan zijn drukke baan. Is hij heel kritisch, dan maken we onszelf wijs dat hij hoge standaarden heeft. We bekijken hem door een roze bril, zelfs als we niet meer echt verliefd zijn. Je maakt je partner aantrekkelijker op die manier dus.

Door positieve illusies leg je meer nadruk op je partners positieve eigenschappen en minder op de negatieve. Tijdens  een studie van de Universiteit van Waterloo, in Ontario, Canada, lieten de onderzoekers koppels vragenlijsten invullen over de goede en slechte eigenschappen van zichzelf en van hun partner. Voor het grootste deel zagen deze mensen hun partners op dezelfde manier als die partners zichzelf zagen. Maar er was één uitzondering: bij stellen die heel gelukkig met elkaar waren zagen mensen hun partners positiever dan dat de partners zichzelf zagen. De gelukkigste relaties zijn die waarin de partners het beste van elkaar zien.

Kennelijk is het in de natuur zo geregeld dat illusie ervoor zorgt dat je bij elkaar wilt blijven. Die positieve illusie versterkt het gevoel van zekerheid en stabiliteit, terwijl mogelijke alternatieve partners niet interessant zijn.

Maar het is bij de start van een (mogelijke) relatie wel belangrijk om realistisch te zijn. Negeer informatie over zijn vervelende trekjes niet. Zijn zijn imperfecties niet al te overheersend  en zou je ze in de toekomst kunnen accepteren? Als je denkt van wel, dan kunnen de positieve illusies je daarbij hopelijk een handje helpen.

Ook interessant voor jou: “Wat vinden vrouwen aantrekkelijk bij mannen?“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X