Relaties Verbroken relatie

Knipperlichtrelatie? Zo pak je dat aan!

knipperlichtrelatie
Geschreven door Redactie

De knipperlichtrelatie. Je bent single, denk je. Of niet? Of toch wel? Je weet het zelf niet! Je merkt dat je relatie nooit echt helemaal ‘aan’ is, maar ook nooit echt helemaal ‘uit’. Je hebt het gevoel dat je niet zonder hem kunt leven, maar met hem leven lukt ook niet. Wel voor even, maar dan verbreekt één van jullie de relatie weer. Wat is er precies aan de hand en is er iets wat je kunt doen?

“Ondanks de problemen en conflicten, willen jullie het tóch steeds weer proberen. De aantrekkingskracht tussen jullie is kennelijk erg groot”
Voorjou lijkt het hebben en vasthouden van een relatie misschien een enorme klus. Je begrijpt niet hoe andere mensen dat doen. Je hoopt dat je knipperlichtrelatie ooit een stabiele relatie wordt, maar de vraag is of die hoop wel realistisch is.

Mensendie een knipperlichtrelatie hebben, zitten in een vervelend, destructief patroon. Komen deze stellen weer bij elkaar, dan begint de relatie opnieuw passioneel en kent momenten van intense verbondenheid. Maar na verloop van tijd beginnen de problemen, er is sprake van stress en ruzie en de spanning neemt toe. De relatie wordt weer onstabiel. Dit heeft te maken met het feit dat de relatie verbroken is geweest, waardoor het vertrouwen in elkaar verminderd is. De onrust zorgt weer voor nieuwe ruzies en het ‘knipperen’ begint opnieuw. Na elke breuk komt het stel lager in de neerwaartse spiraal terecht en dat is energieverslindend. Op deze manier krijgen de partners niet de kans om te werken aan de ontwikkeling van hun relatie, wat bij ‘normale’ relaties wel gebeurt. Ze komen dus nooit verder.

Erzijn verschillende oorzaken voor knipperlichtrelaties aan te wijzen. Het kan zijn dat één van de twee niet goed in staat is zich in te leven in de ander. Of dat één van de partners moeite heeft om een emotionele band met de ander aan te gaan vanwege vertrouwensproblemen in het verleden. Ook kan er sprake zijn van bindingsangst. Maar vaak blijkt de communicatie het grote struikelblok te zijn. De ruzies zijn heftig en tijdens zo´n ruzie flapt één van de twee eruit dat de relatie ‘uit’ is. Vaak worden deze woorden in een opwelling uitgesproken, maar het betekent wel dat de partners dan daadwerkelijk uit elkaar gaan. En wordt de breuk weer gelijmd, dan heeft de relatie toch een flinke deuk opgelopen.

Helaaskomt het niet vaak goed met knipperlichtrelaties. Denk maar eens aan de stabiele relaties om je heen. Ken je er één die als knipperlichtrelatie begonnen is? Dat soort relaties zijn helaas amper te vinden. Experts raden dan ook meestal aan om de relatie te verbreken.

Bijeen knipperlichtrelatie heeft het alleen zin om weer bij elkaar te komen als de twee partners iets veranderen. Als je écht iets voor elkaar voelt, maar niet de problemen aanpakt, zal elke poging om het weer te proberen gegarandeerd mislukken. En om de problemen aan te pakken, moet je ze eerst kennen.

Dusben je je bewust van de zwakke kanten in jullie relatie, wat de oorzaken zijn van het knipperen, dan is dat een stap in de goede richting. Er is wel degelijk een kans! Er zitten ook hele goede kanten aan het knipperen: ondanks de problemen en conflicten, willen jullie het tóch steeds weer proberen. De aantrekkingskracht is tussen jullie kennelijk erg groot. En dat kan niet iedereen met een stabiele relatie zeggen! En dan is het wel degelijk de moeite waard te investeren in het beëindigen van het geknipper!

Omdat knipperlichtrelaties vaak gekenmerkt worden door intensieve ruzies of conflicten, is het belangrijk hier eerst iets aan te doen. Denk hier eens aan:

  • Wat jullie kunnen proberen is om niet meer de relatie in een opwelling te verbreken. Dan hoef je daarna niet weer de stukken aan elkaar te lijmen. Spreek met elkaar af dat jullie vanaf nu een lange en stabiele relatie hebben. Dit voornemen kan al helpen. Maak dit voornemen concreet door het volgende af te spreken: zijn er zaken die na een tijdje toch niet goed gaan (en die komen in elke relatie voor), dan gaan jullie die rustig samen bespreken en er met elkaar aan werken. Ruzie maken is niet perse erg! Wanneer je weet hoe je op een positieve, constructieve manier ruzie kunt maken zonder elkaar te kwetsen, dan kan dat erg helpen.
  • Het is belangrijk om duidelijk met elkaar te communiceren en altijd eerlijk tegen elkaar te zijn. Probeer je gevoelens zo goed mogelijk te uiten, oefen ermee.
  • Probeer altijd een oplossing te vinden als jullie ruzie maken. Om dat makkelijker te maken is het goed om je te beperken tot dat ene punt waar de ruzie echt over gaat en er niet teveel andere issues bij te halen.
  • Dreig tijdens een conflict niet dat je de relatie uit maakt. Het is emotionele chantage, je bereikt er niets mee: het maakt de ander alleen maar bang of bezorgd, terwijl het probleem helemaal niet opgelost wordt. De ruzie zal gegarandeerd terugkeren.
  • Probeer de ander niet te kwetsen of te beschuldigen als jullie een woordenwisseling hebben. En praat zoveel mogelijk in de ‘ik’-vorm, zo voorkom je dat je steeds over de ander praat. Die kan dat al snel opvatten als een beschuldiging.
  • Accepteer dat je partner niet perfect is. Iedereen heeft wel iets. Ruziën over dingen die niet gaan veranderen heeft weinig zin.
  • En hebben jullie ruzie, probeer die dan positief te eindigen. Excuses maken na een ruzie is niet altijd nodig! Ieder heeft recht op zijn mening en emoties en er is niets mis mee om die te uiten. Dat ligt natuurlijk anders wanneer je tijdens de woordenwisseling te ver bent gegaan. Heb je gescholden of de ander gekwetst, dan moet je zeker ‘sorry’ zeggen. Als de ruzie voorbij is kunnen jullie samen iets leuks gaan doen om te laten zien dat jullie vriendschap of relatie bovenal iets positiefs is en dat het goed zit tussen jullie! Niks fijners dan ‘make-up sex’ na een ruzie met je vriend, toch?!
Let op:dit betekent natuurlijk geen garantie voor een goede afloop. Maar het is het proberen waard, toch?!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X