Daten Relaties

6 twijfels over een nieuwe relatie

angst, excuses, familie, laten lopen, relaties, twijfel, verliefd worden, vrienden
Geschreven door Redactie

Twijfels over een nieuwe relatie… Je hebt het vast zelf weleens meegemaakt of bij een vriendin zien gebeuren! Zó’n leuk persoon, en toch voer je allerlei redenen aan waarom het waarschijnlijk toch niets kan worden. Zó zonde! Wat zit daar toch achter? Verliefd worden en misschien wel in een relatie stappen maakt veel in je los. Vooral positieve gevoelens en blijdschap. Maar soms ook twijfels of oude emoties die weer terugkomen. Die vormen vaak een reden om allerlei excuses aan te voeren om die leuke vent toch maar te laten lopen. Dit zijn ze, misschien herken je er een paar?

Help, je wordt kwetsbaar!

Als je verliefd wordt, betreed je nieuw, onbekend terrein. Je kent de ander immers nog niet echt. Verliefd worden is daarom een zeker risico. Je vertrouwt iemand en stelt je open voor een ander. Je staat toe dat die ander je raakt. Je voelt je daardoor kwetsbaarder. Hoe groter de verliefdheid, hoe groter het risico en de kwetsbaarheid aanvoelen. Deze kwetsbaarheid voelt niet altijd prettig en kan een reden zijn om je stiekem terug te trekken.

Je oude ‘ik’ snapt het niet

Verliefd worden is soms strijdig met je zelfbeeld. Je vindt jezelf niet zo aantrekkelijk of niet interessant. Niemand zou toch ooit verliefd op jou kunnen worden? We hebben allemaal wel zo’n stem in ons hoofd die onszelf van zeer kritisch commentaar voorziet. Als je hier erg gewend aan bent geraakt en in dit zelfbeeld gelooft, is het vreemd als iemand anders je ineens lief en aantrekkelijk vindt. Dit maakt twijfel en defensieve mechanismen in je los.

Voel ik hetzelfde voor hem als hij voor mij?

Relaties zijn eigenlijk nooit helemaal in balans. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat de ander ´te veel´ voor je voelt. Of jij voelt je schuldig omdat je denkt dat je ´minder´ voor iemand voelt. Dit is normaal: zeker in de beginperiode van verliefdheid zijn emoties en gevoelens een soort permanente kracht die aan je trekken. Denk er maar eens aan hoe snel liefde kan omslaan in woede. Constant aanwezige gedachten over hoeveel of weinig je voor iemand voelt kunnen je ook laten twijfelen.

Maar mijn familie en vrienden dan?!

Als je verliefd wordt en op het punt staat in een relatie te stappen, ga je hier vaak helemaal in op. Je hebt dus vaak minder tijd en aandacht voor je vrienden en je familie. Enerzijds kan dit een punt zijn om verder te groeien naar een meer onafhankelijk en eigen leven. Maar soms ga je je ineens minder goed voelen over je verliefdheid, omdat je bang bent vrienden of familie te kort te doen of kwijt te raken.

Mijn hele wereld stort straks in!

Hoe meer je hebt, hoe meer je kunt verliezen. En hoe meer iemand voor je betekent, hoe angstiger je kunt zijn om deze persoon te verliezen. Onbewust kan een grote verliefdheid niet alleen angst om die persoon weer kwijt te raken losmaken, maar ook bredere existentiële vragen oproepen. Je hele leven heeft meer waarde en betekenis als je een relatie begint op te bouwen. Als deze relatie zou eindigen valt niet alleen de persoon weg, maar ook de betekenis van je leven. Deze angst manifesteert zich meestal onbewust. In de praktijk zul je andere excuses gaan aanvoeren waarom deze relatie misschien toch vermeden moet worden. Deze excuses maskeren je echte twijfels en angsten.

Vorige keren ging het ook al mis

Bewust maar ook onbewust bepalen oude ervaringen hoe je je opstelt in nieuwe relaties. Slechte ervaringen uit het verleden zoals een pijnlijke break-up of een afwijzing, vergroten je angst om weer opnieuw verliefd te worden. Angst voor herhaling en het terugkomen van die negatieve gevoelens zorgen er vaak voor dat je jezelf beschermt en terughoudend opstelt.

Al deze gedachten zijn menselijk. Ze komen bij iedereen voor! Maar verliefdheden en relaties zijn te mooi om te laten lopen door bovenstaande twijfels. Het is goed om ze te hebben, maar ze moeten jou niet controleren en beheersen. Weet dat ze er zijn, leer ze te begrijpen en gebruik ze als goede waarschuwingen. Maar laat ze je niet verhinderen om met die leuke persoon het avontuur aan te gaan!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X