Alleen leven Relaties

De voor- en nadelen van een LAT-relatie

lat-relatie, latten, relatie, apart, samenwonen, apart van elkaar wonen, dating app, datingapp, LAT, lat-relatie, latten, liefde, Plekk, relatie, samenwonen
Geschreven door Redactie

LAT – Living Apart Together: je hebt een relatie, maar je woont niet samen. Zo beginnen alle relaties en de meeste mensen besluiten na verloop van tijd, als de relatie goed loopt, samen te gaan wonen. Maar misschien is het de moeite waard om eens na te denken over de mogelijkheid om dat niet te doen en apart van elkaar te blijven wonen?

“Je hebt het gevoel dat het not done is als jij een boek gaat lezen en hij tv gaat kijken. Nee, alles móet samen”
Natuurlijk heeft apart wonen zijn nadelen. Je kunt denken aan:

 • Je bent minder vaak samen en je kunt geen fysiek contact hebben als jullie niet bij elkaar zijn. Oftewel: niet even een knuffel en geen seks (al kun je daar per telefoon of digitaal natuurlijk creatief mee omspringen).
 • De vraag is of je elkaar zo echt goed leert kennen. Hoe gedraagt hij zich eigenlijk thuis, gewoon als hij aan het relaxen is? Of als hij een vriend over de vloer heeft? Je weet het niet echt, want jullie zijn altijd bij elkaar ‘op bezoek’.
 • Financieel is het minder gunstig. Jullie betalen allebei apart je huur of hypotheek, plus alle andere kosten die bij een huishouden horen. En als jullie iets verder van elkaar wonen, heb je natuurlijk ook te maken met reiskosten.
 • Je hebt minder zicht op wat hij allemaal precies doet en met wie hij omgaat. Ben je jaloers aangelegd, dan kan dat best moeilijk zijn. Het werkt alleen als je elkaar echt vertrouwt.
 • Je huishouden moet je helemaal alleen doen (behalve als je een werkster inhuurt natuurlijk). Er is niemand die even de tafel afruimt, de vuilniszak buiten zet of de kamer stofzuigt. Als je thuiskomt van je werk, ligt alles er nog precies zo bij als toen je je huis verliet. En uiteraard staat er dan ook geen maaltijd voor je klaar. Boodschappen doen, koken, afwassen, het komt allemaal op jou neer.
 • Als je een dag of weekend bij elkaar bent, dan voel je je verplicht om tijd met elkaar door te brengen. Je komt nergens anders aan toe. Je hebt het gevoel dat het not done is als jij een boek gaat lezen en hij tv gaat kijken. Of als je even apart van hem een snack of wat te drinken nuttigt. Nee, alles móet samen. Althans, zo voelt het.
“Geen last van tv-conflicten: is hij er niet, dan kun je Netflix kijken wanneer jij dat wilt, zonder ongewenst commentaar”
Maaaaarrrrr, een LAT-relatie heeft zeker ook voordelen. Wat dacht je van:

 • De tijd die jullie samen doorbrengen is ook echt tijd voor jullie twee, quality time. Misschien organiseer je iets speciaals. En de passie bouwt zich op als jullie elkaar niet zien, dat blijft zoals in de beginfase. Daarom is het altijd bijzonder en spannend om hem dan eindelijk weer in levende lijve te zien. Sleur in jullie relatie kennen jullie niet.
 • het grootste deel van de tijd breng je waarschijnlijk zonder hem door. Je kunt dan doen en laten wat en wanneer je wilt. Zin om om 1 uur ’s nachts nog een film te gaan kijken, zin om spontaan bij een vriendin te gaan eten, zin om een diepvriespizza als ontbijt te eten? Het kan, niemand die zich daaraan stoort. Je hoeft je niet verplicht te voelen om steeds met elkaar bezig te zijn, waardoor je tijd en aandacht overhoudt voor andere dingen. Want er is meer in het leven dan liefde alleen!
 • Je kunt je huis inrichten zoals jij dat wilt. Jij houdt van kleurig, vintage en vrolijk, hij van design, industrieel en zwart-wit? Het maakt niks uit, jullie hebben je eigen huis om je daarin uit te leven.
 • Je hebt meer privacy: je benen scheren, je wekelijkse verwenmasker of een lang telefoongesprek met je moeder? Hij hoeft het allemaal niet mee te maken. Andersom zit je er ook niet op te wachten dit soort zaken van hem van dichtbij te ervaren.
 • Je wordt er zelfstandig van. Kleine klusjes leer je zelf op te knappen.
 • Ook een voordeel: er zijn heel veel zaken waar je geen last van hebt als hij niet bij jou woont:
  • geen last van kleine huishoudelijke ergernissen, zoals vieze borden op het aanrecht (en niet in de afwasmachine), druppels op de wc-bril of een stapel kleren op de vloer.
  • geen last van een snurkende bedgenoot die steeds het dekbed zijn kant op trekt, teveel beweegt en jouw kant van het bed op kruipt, zodat jij er bijna uitvalt.
  • geen last van tv-conflicten: is hij er niet, dan kun je Netflix kijken wanneer jij dat wilt, en welk programma jij wilt. En niemand die meekijkt en ongewenst commentaar levert, zodat je de serie niet meer goed kunt volgen.
  • geen last van delen. Die chocoladereep is helemaal voor jou alleen! Alle kastruimte is alleen voor jouw kleding! En jouw badkamer is jouw badkamer, je kunt er in wanneer en hoelang jij dat wilt!

Er zitten dus nogal wat voordelen aan latten, en bedenk dat samenwonen altijd nog kan. Het is ook mogelijk dat jullie niet gaan samenwonen om praktische redenen. Vanwege jullie locatie van werk of studie, omdat jullie allebei net een huis gekocht hebben of om andere redenen.

Het is in ieder geval belangrijk om afspraken te maken als je besluit om voorlopig nog even apart van elkaar te wonen. Afspraken over hoe vaak jullie elkaar zien en waar jullie elkaar zien. Hoe vaak jullie telefonisch of per Skype of FaceTime contact hebben. Maar ook over jullie relatie, want latten heeft niks te maken met een open relatie, al heeft de ander daar misschien een andere mening over. En hoe ziet jullie toekomst eruit wat woonlocatie betreft? Kijken jullie eerst rustig aan hoe jullie relatie zich ontwikkelt, willen jullie apart van elkaar blijven wonen of hebben jullie een bepaalde termijn waarop jullie graag wel willen gaan samenwonen? Bespreek het met elkaar!

Dit vind je vast ook interessant: “Wat is een goede relatie? 10 kenmerken van gezonde relaties“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X