Relaties

Een goede relatie opbouwen met een tegenpool: kan dat?

een goede relatie opbouwen, liefde, aantrekkingskracht , achtergrond, amygdala, gelijkheid, kansrijk, levensdoelen, levensovertuiging, levenswaarden, opposites attract , relatie, spannend, tegenovergestelde, tegenpool
Geschreven door Redactie

Hij bestelt bier, jij wijn. Hij wil sport kijken, jij een film. Hij haalt het liefst de barbecue tevoorschijn, jij bent vegetariër. Jullie zijn allebei leuke mensen, maar compleet het tegenovergestelde van elkaar. Een goede relatie opbouwen met zo’n tegenpool: kan dat?

Een goede relatie opbouwen versus een spannende date

Wat jullie gemeen hebben? Jullie zijn beiden in voor een spannend date-avontuur. Want ‘anders dan jij’ betekent spannend. Dat trekt je aandacht, je wordt er nieuwsgierig van en vaak vind je het aantrekkelijk. Het stukje in je hersenen wat ‘amygdala’ heet is daar verantwoordelijk voor. Het menselijk brein is meer attent als het om iets nieuws gaat. Dat weerhield onze vroege voorouders er al van opgegeten te worden door een onbekend roofdier.

Maar ben je erg nieuwsgierig aangelegd, pas dan op. Verwar je fascinatie met aparte types mannen niet met een oprecht gevoel van aantrekking en liefde. Wees dus op je hoede.

‘Slachtoffer’ en ‘Redder’

Sorry dat we het moeten zeggen: spannend is een date met een heel ander type zeker, maar een stabiele relatie levert het meestal niet op. Ontstaat er een relatie tussen twee ‘opposites’, dan voelt de één zich vaak het slachtoffer, terwijl de ander de redder is. Voor de redder heeft de partner enorm veel behoeftes, die nooit allemaal vervuld kunnen worden. Een optimistische redder kan jaren bezig zijn met voldoen aan deze behoeftes, totdat uitputting en desillusie hem of haar doen besluiten de relatie te beëindigen.

Is Gelijkheid een betere basis?

Ben je op zoek naar een langdurige relatie? Ga dan voor gelijkheid, vooral wat betreft je belangrijkste levenswaarden, je levensdoelen en je achtergrond. Bijvoorbeeld het type buurt waar je vandaan komt, de waarde die je hecht aan vertrouwen en eerlijkheid binnen je relatie, een gezonde levensstijl, een sociaal bewogen leven met respect voor andere mensen, interesse in de wereld om je heen, het belang van vriendschappen, je carrière, enz. Dit soort zaken vormen de basis van je levensstijl en hebben een grote invloed op je geluk.

Een relatie opbouwen met een tegenpool kán soms wel

Een verschil in karaktereigenschappen hoeft niet perse een probleem te zijn. Zo is een dierenliefhebber samen met een jager geen goede combinatie. Maar een introvert samen met een extrovert kan weer wel een kans van slagen hebben. Zolang ze elkaars ruimte respecteren en genoeg tijd apart van elkaar doorbrengen. En een huismus met een avonturier? Die combinatie heeft ook potentie, als beiden accepteren dat ze andere wensen hebben hoe ze hun tijd willen besteden. Bij verschil in karaktereigenschappen draait het dus om accepteren en respecteren. Probeer de ander niet te veranderen, dan gaat het wel fout.

Saai? Dat hoeft niet

Misschien vraag je je af of er wel genoeg aantrekkingskracht is als jullie zo hetzelfde zijn. Is dat niet saai? Houdt de relatie dan wel stand? Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen, maar zorg voor variatie binnen jullie relatie. Niet in jullie belangrijkste levensovertuigingen, maar variatie in wat jullie samen doen, jullie ervaringen met elkaar. Werk daar actief aan om het spannend te houden.

Dus ‘opposites attract’, maar levert helaas lang niet altijd een steady relatie op. En het blijkt dat gelijkenissen juist ook heel aantrekkelijk gevonden kunnen worden: in dit artikel leggen we dat uit.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X