Daten Relaties

Houd mijn relatie stand? Zo kom je het te weten

Houd mijn relatie stand, dromen, langdurige relatie, lange relatie, liefde, liefdesrelatie, liefdesverdriet, partner, relatie, rooskleurige toekomst, stand houden, toekomst, vaste relatie, verliefd, verwachtingen, verwachtingsmodel, voorspellen, vriend, vriendin, relatie lang, Plekk, datingapp, dating app
Geschreven door Redactie

Vraag jij je ook weleens af: “Houd mijn relatie stand?” We gaan in dit artikel uitleggen hoe je daarachter kunt komen.

“Het probleem is natuurlijk dat je als gewone sterveling niet in de toekomst kunt kijken, ook al wil je nog zo graag weten of de relatie standhoudt.”
Heb je een man ontmoet die weleens de man van je dromen zou kunnen zijn? De potentiële vader van je kinderen en de schoonzoon waar je moeder zo lang op gewacht heeft? Jullie zijn smoorverliefd, hebben grote lol samen, kunnen goed met elkaars vrienden opschieten en de ochtenden zijn minder ongemakkelijk dan anders bij het daten. Jullie sturen constant berichtjes naar elkaar en zien elkaar zodra het kan. Heerlijk om zo verliefd te zijn!

Maar in je achterhoofd hoor je steeds dat zeurende stemmetje: “Pas op, straks gaat de relatie ineens uit en blijf ik achter met verschrikkelijk liefdesverdriet!”

Het probleem is natuurlijk dat je als gewone sterveling niet in de toekomst kunt kijken, ook al wil je nog zo graag weten of de relatie standhoudt of dat het uiteindelijk weer gewoon een tijdelijke scharrel blijkt te zijn. Dus ga je hard je best doen om erachter te komen. Je bespreekt je liefdesperikelen uitgebreid met je vriendinnen, gaat horoscopen van dubieuze blaadjes lezen en speelt de details van jullie afspraakjes eindeloos in je hoofd af. Allemaal in een poging om erachter te komen of jij en je fantastische vriend een kans van slagen hebben.

Maar geen enkele methode werkt echt. Je komt er gewoon niet achter hoelang deze droom daadwerkelijk gaat duren. Dat weten we allemaal eigenlijk wel uit eerdere ervaringen.

Wist je dat er een wetenschappelijke manier is om erachter te komen of jullie een leven lang gelukkig zullen zijn? Een nieuw artikel in het ‘Journal of Personality and Social Psychology’ van professor Edward Lemay van de Universiteit van Maryland laat ons kennismaken met een nieuwe theorie, het “verwachtingsmodel”.

“We zijn namelijk bereid om meer in een relatie te investeren en compromissen te sluiten als we vertrouwen hebben in de toekomst.”
Dit model gaat ervan uit dat onze verwachtingen over hoe gelukkig we met iemand zullen zijn bepalen hoe toegewijd we zijn om de relatie te laten slagen.

Met andere woorden, als je partner en jij moeilijke tijden ondergaan, heb je meer kans om bij elkaar te blijven en de problemen achter je te laten, als je potentie in de relatie ziet en als jullie denken dat jullie in de toekomst gelukkig zullen zijn met elkaar. We zijn namelijk bereid om meer in een relatie te investeren en compromissen te sluiten als we vertrouwen hebben in de toekomst. Op het moment dat je denkt dat jullie samen niet gelukkig zullen worden is het over. Dan heeft de relatie geen kans van slagen meer.

Uit het onderzoek van professor Lemay kwam naar voren dat partners die hun toekomst rooskleurig tegemoet zagen, minder vaak destructief gedrag vertoonden, zoals de ander de schuld geven, kritiek leveren en ideeën afwijzen. Ook reageerden ze met opbouwende kritiek op negatief gedrag van hun vriend(in). Dit positieve relatiegedrag verbetert de stabiliteit van een relatie.

Dus heb je een langdurige relatie voor ogen, dan raden de onderzoekers aan om met je partner te praten over je dromen en verwachtingen voor de toekomst. Probeer er een beeld van te schetsen en jullie toekomstdromen enigszins op elkaar af te stemmen. Alleen al het praten over je dromen zorgt voor een betere relatie. Je laat daarmee blijken dat je ervan uitgaat dat jullie samen een toekomst hebben.

Is het niet grappig dat je allerlei mensen om raad vraagt over jouw toekomst met je vriend, terwijl het antwoord helemaal bij jezelf ligt?!

Wil je zeker weten dat hij echt voor je gaat? Lees dan “Vindt hij je echt leuk? De signalen dat hij serieus is over jullie relatie!“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X