Geluk Relaties

5 signalen dat je verliefd bent, tot over je oren verliefd!

signalen dat je verliefd bent, app ,daten, dating app, datingapp, gek op hem ,incheck app, liefde , Plekk ,Plekk datingapp, Plekk-app , Trendin Checkin , Trending Checkin, verliefd
Geschreven door Redactie

Je lichaam stuurt je signalen dat je verliefd bent en dat deze persoon weleens een blijvertje kan zijn. Je hart gaat sneller kloppen, je begint te zweten, je hoort je bloed rondgepompt worden door je lichaam en elke keer als hij naar je kijkt, geeft dat een energieboost.

Maar hoe werkt dat precies? Gebeurt dat onbewust? Wetenschappers geven antwoord.

1. Je voelt je ‘high’

Lucy Brown, neurowetenschapper aan het Einstein College of Medicine in New York, vertelt dat verliefd zijn voelt alsof je cocaïne gesnoven hebt. Veel fysieke symptomen zijn namelijk hetzelfde: meer energie, verhoogde hartslag en bloeddruk (vooral op het moment dat je de persoon ziet). Ook het niet in staat zijn om te slapen en te eten en het gevoel van euforie komen zowel bij verliefdheid als bij cocaïnegebruik voor.

Wanneer je verliefd bent produceren je hersenen meer dopamine en nor-adrenaline dan normaal, waardoor je hart sneller gaat kloppen. Je zenuwstelsel vertelt je dat dit heel belangrijk is, waardoor je nerveus wordt en begint te zweten.

“Het obsessieniveau van verliefdheid is vergelijkbaar met een dwangstoornis”
Sommige psychologen noemen verliefdheid een verslaving in plaats van een emotie, vanwege het veroorzaken van al de hiervoor genoemde symptomen. En het is ook heel doelgericht, net zoals een verslaving. De (sub)corticale gebieden van het brein worden geactiveerd, wat geassocieerd wordt met de behoefte aan drugs.

2. Je staart steeds naar zijn ogen

De ogen zijn het belangrijkste, dat is wat dr. Brown zegt. Als je verliefd bent zoek je automatisch oogcontact. Je blijft hem aanstaren en kunt je ogen niet van de zijne afhouden. Voor de mens voelt oogcontact van nature als een beloning.

3. Je kunt je handen niet van hem afhouden

Niet alleen je ogen, maar ook je handen zoeken hem steeds op en je probeert constant zo dicht mogelijk bij hem te zijn.

Dr. Bianca Acevedo, onderzoeker aan de State University of New York, geeft aan dat als we verliefd zijn onze lichamen automatisch naar elkaar toe leunen. Dit is een fysieke uiting van de wens van ons brein om emotioneel dichtbij elkaar te zijn.

4. Je kunt aan niks anders denken

Hoe verliefder je bent, hoe meer je aan hem denkt. 85% van de dag is het gemiddelde, maar het kan dus nog meer zijn! Als hij minder dan 40% van de tijd in je gedachten zit, spreken we eigenlijk niet van verliefdheid.

Volgens dr. Brown kan de ander een obsessie worden, je kunt de hele dag aan niks anders denken. Maar dat is normaal voor een verliefdheid.

Dit niveau van obsessie is vergelijkbaar met een Obsessieve Compulsieve Stoornis, oftewel een dwangstoornis. Hierbij is er sprake van een verstoring van het serotoninegehalte, wat ook bij een goede verliefdheid zo lijkt te zijn.

5. Alleen die ene

Volgens Brown verkiest de mens van nature een lange relatie boven een scharrel. Volgens een onderzoek uit 2002 is een sterke emotionele band, wanneer we echt verliefd zijn, belangrijker dan seks. Ook zoeken we seksuele exclusiviteit met die ene persoon, omdat we instinctief hopen op een ononderbroken relatie en voortplanting.

“We kunnen liefde zien als een overlevingssysteem, net zoals honger en dorst,” zegt dr. Brown. Ons lichaam zoekt liefde (met als doel voortplanting, kinderen krijgen dus) net zoals we op zoek gaan naar eten en drinken.

Het is niet zo dat we zonder liefde doodgaan (waar dat bij eten en drinken wel zo is), maar het blijkt wel dat mensen in een relatie gemiddeld langer leven. Echte liefde is dus heel gezond. Soms kan de liefde van vrienden of familie een relatie vervangen.

Verliefd zijn is een geweldig gevoel en je weet natuurlijk zelf wel wanneer je echt verliefd bent. Maar bedenk wel, verliefdheid duurt helaas niet eeuwig. Langzamerhand vervaagt het. Misschien is dat maar beter ook, want we zouden niks voor elkaar krijgen. Het is te intens om lang te duren. Zelfs de meest intense verliefdheid duurt niet langer dan zes maanden.

Een relatie aangaan zonder echt verliefd te zijn kan natuurlijk ook. Maar volgens Brown is het beter als een stel begint met een goede verliefdheid. Mensen blijven in mindere tijden vaak bij elkaar als ze terugdenken aan de beginfase van de relatie, met zijn warme en positieve gevoelens. Op die manier blijven mensen niet alleen bij elkaar voor de kinderen, ze blijven ook samen voor elkaar. En dat is weer een goed voorbeeld voor de kinderen.

Verliefdheid wordt dus na verloop van tijd niet per sé minder, het verandert in ‘houden van’. Het ontwikkelt zich vanzelf in een gezonde relatie. signalen dat je verliefd bent signalen dat je verliefd bent signalen dat je verliefd bent signalen dat je verliefd bent signalen dat je verliefd bent

Herken je de curieuze verliefdheidstrekjes in het artikel “Ben ik verliefd? Doe je deze (grappige) dingen dan weet je het zeker” dan ben je zeker verliefd.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X