Geluk Relaties

Vrijheid in je relatie: hoe zit dat?

geef elkaar de ruimte, loslaten, opgesloten, ruimte, relatie, benauwend, vrijheid, laat elkaar vrij, stabiele relatie, verliefd, claimen, vertrouwen, claustrofobisch, vluchten, ademen, avondje met vrienden, samenwonen, eigen dingen te doen, egoïstisch, jezelf zijn, hij claimt, afwijzing, eigen leven, eigen vrienden, jaloers
Geschreven door Redactie

Je bent verliefd, het is wederzijds en jullie vlinders gaan over in een stabiele relatie waarin alles perfect lijkt te gaan. In deze latere fase komt echter de vraag aan de orde: hoeveel vrijheid in je relatie heb je, en zijn jij en je partner het hierover eens?

“Want elkaar claimen is eigenlijk heel egoïstisch, je handelt vanuit je eigen gevoel en vertrouwt de ander blijkbaar niet”
Naenige tijd wringt er misschien toch iets. Het verwart je, je kunt er eigenlijk je vinger niet echt op leggen. Je gaat twijfelen, past hij wel echt bij je, is hij wel de ware?

Jevoelt je claustrofobisch, alsof je moeilijk kunt ademen. Je hebt het gevoel dat je je vrijheid kwijt bent en dat je tegengehouden wordt. Je hebt de neiging om te vluchten, zodat je weer kunt ademen.

Ditgebeurt in veel relaties en is meestal niet de schuld van één van beiden. Jullie moeten namelijk leren hoe je elkaar de ruimte kunt geven, dat gaat niet vanzelf. En dat gaat bij elke persoon en dus bij elke relatie weer op een andere manier.

Gunelkaar bijvoorbeeld elke week een avondje met vrienden, de ruimte om elkaar niet continu met berichtjes op de hoogte te houden van jullie bezigheden of, als jullie samenwonen, wat tijd in huis om je eigen dingen te doen.

Wantliefde zou je niet tegen moeten houden, het zou juist een excuus moeten zijn om ten volste van het leven te genieten. Liefde zou moeten gaan om positieve gevoelens, zoals vertrouwen, plezier en geluk. Angst en onzekerheid omdat je elkaar niet vertrouwt horen daar niet bij.

Ineen relatie moet je bereid zijn compromissen sluiten. Dan nog kan het zijn dat je vriend je teveel claimt. Is dat het geval, ga dan eens met elkaar om tafel zitten. Leg uit dat jullie beiden ruimte nodig hebben om jezelf te zijn en jezelf te ontwikkelen. Want elkaar claimen is eigenlijk heel egoïstisch, je handelt vanuit je eigen gevoel en vertrouwt de ander blijkbaar niet.

Hetgaat om los durven laten. Om jullie eigen vrienden en hobby’s te hebben. Niet om met een ander het bed in te duiken natuurlijk. Zorg dat het voor hem niet als een afwijzing voelt. Want hoe meer hij zich afgewezen voelt, hoe meer hij je zal claimen. Dat werkt juist averechts. Leg uit dat het juist belangrijk is om allebei ook een eigen leven hebben. Laat weten dat je van hem houdt, maar dat je wel eerlijk je vrijheden wilt verdelen. Leg uit dat je ruimte voor jezelf wilt creëren, omdat ieder mens die ruimte nodig heeft. Het staat los van hem.

Veelmensen accepteren dit niet. Maar als je een vriend hebt die jou vertrouwt, die goede ervaringen heeft in relaties en geen jaloerse neigingen, dan moet dat werken. Gun het tijd, om uit te vinden hoe het voor jullie het beste werkt. Want vrijheid in je relatie maakt die relatie echt een stuk leuker en stabieler!

Lees ook deze mooie blog over samen single zijn: de perfecte manier van vrijheid in een relatie!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X