Geluk Relaties

Wat doen gelukkige stellen?

gelukkige stellen, nooit doen
Geschreven door Redactie

Wat doen gelukkige stellen? In het begin, als jullie nog tot oren je oren verliefd zijn, lijkt alles vanzelf te gaan. Maar wil je die roze-wolk-fase uitbouwen tot een gezonde langetermijn relatie, dan zullen jullie daar dagelijks bewust mee bezig moeten zijn. Een goede relatie komt namelijk niet vanzelf. Het gaat om gewoontes die jullie als stel toe zouden moeten passen om de relatie gezond te houden.

“Hoe goed je elkaar ook kent, verwacht niet dat de ander jouw gedachtes kan lezen als je ze niet uitspreekt. Blijf dus communiceren”
Maar wat doen gelukkige stellen dan om hun relatie leuk te houden? En wat doen ze juist niet? Dit zijn enkele dingen die gelukkige stellen nooit doen. Die geven meteen aan hoe het juist wel moet:

1. Ze proberen gedachtes niet in te vullen

Mensen die gelukkig zijn in hun relatie kunnen goed communiceren en gaan niet gokken wat de ander denkt. Door goede communicatie weten ze waar de ander behoefte aan heeft en wat zijn/haar gevoelens zijn. Hoe goed je elkaar ook kent, verwacht niet dat de ander jouw gedachtes kan lezen als je ze niet uitspreekt. Blijf dus communiceren.

2. Ze checken of de timing goed is

Ze weten dat ze niet altijd hun hart kunnen luchten op de momenten dat zij dat zouden willen. Ze zoeken het juiste moment op en vragen aan hun partner of die dan wil praten. Want begin je zomaar je frustraties of wensen te uiten, dan kan dat weleens zorgen voor een groter conflict als de ander bijvoorbeeld net met een activiteit bezig is of moe is. Timing is essentieel.

3. Ze klagen nooit over hun relatie tegen anderen

Gelukkige koppels weten dat ze andere mensen niet bij hun relatie moeten betrekken. Ze praten direct tegen elkaar als er een probleem is, in plaats van raad te vragen of te gaan klagen bij anderen. Ze accepteren dat er af en toe problemen of conflicten zijn, dat is normaal in een relatie. Vrienden en familie hebben vaak de neiging om negatieve feedback te geven, die de relatie zou kunnen beschadigen. Het is natuurlijk prima om met een vriend(in) over je relatie te praten, maar doe dat niet op een negatieve manier.

4. Ze vergelijken zichzelf niet met anderen

Gelukkige stellen houden van elkaar zoals ze zijn. Vergelijken is altijd onrealistisch en oneerlijk. Het maakt je onzeker over je relatie. Vaak lijkt het gras groener aan de overkant, maar je weet nooit wat er precies achter de voordeur speelt.

Dat geldt ook voor het vergelijken en spiegelen aan onrealistische tv- en filmrelaties. Óf de liefdes zijn te perfect óf er is een hoop narigheid. Vaak is er dan sprake van kleineren, elkaar belachelijk maken en manipuleren. Gedrag waar je zeker geen voorbeeld aan zou moeten nemen als je een respectvolle relatie voor ogen hebt.

5. Ze nemen zichzelf niet te serieus

Gelukkige stellen weten wat samen lol maken betekent. Ze ‘daten’ regelmatig en lachen veel. Hou het leven dus luchtig, zelfs als jullie een moeilijke periode doormaken.

6. Ze spelen niet het slachtoffer

Als er problemen zijn lossen ze die op een volwassen en eerlijke manier met elkaar op. Dus neem de verantwoordelijkheid voor je gevoelens en je rol in jullie relatie en beschuldig de ander niet.

7. Ze doen hun best elkaar niet te irriteren

Ze steunen elkaar en moedigen elkaar aan op de momenten dat de ander dat nodig heeft. Ze motiveren elkaar en vermijden juist om de ander druk op te leggen en hem/haar te irriteren. Als je vriend bijvoorbeeld werkloos is, blijf dan niet steeds zeuren dat hij moet gaan solliciteren, maar moedig hem aan met liefde en steun. Dit motiveert hem echt meer dan een vervelende opmerking over iets dat hij toch al weet en al vaak van je gehoord heeft.

8. Ze bekritiseren elkaar niet

Ze zoeken altijd het goede in elkaar, zelfs als ze van slag zijn. Uit je vaak kritiek, dan zorgt dat er alleen maar voor dat je de ander naar beneden haalt en dat jullie nog verder van elkaar af komen te staan. Als je vriend iets doet dat je stoort, probeer er dan achter te komen wat je er zo vervelend aan vindt. Praat er dan over op een neutrale manier, vanuit jouw eigen gevoelens, zonder hem te beschuldigen.

9. Ze negeren hun financiën niet

Financiële stress is slecht voor je relatie; dit weten gelukkige stellen. Daarom zorgen ze dat ze de touwtjes financieel in handen houden en communiceren ze over wat ze met hun inkomsten voor ogen hebben. Op die manier kunnen ze samen verantwoorde beslissingen voor de toekomst nemen. Probeer het onderwerp geld dus niet uit de weg te gaan, want als je dat doet heeft dat alleen maar negatief effect op je financiële situatie.

10. Ze zijn niet star als het gaat om hun rol in de relatie

In iedere relatie ontstaan specifieke rollen en taken voor beiden. Of die nou geëmancipeerd of traditioneel is, ze zijn er. Maar gelukkige koppels zijn flexibel in hun rollen en maken er geen probleem van om een keer te koken, te betalen of de vuilnis buiten te zetten als dat eigenlijk niet de gewoonte in hun relatie is. Een flexibele houding is essentieel voor een gezonde relatie.

Er zijn natuurlijk meer kenmerken van een goede relatie. Dit zijn de 10 kenmerken die wij vonden.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X