Daten Relaties

De zeven vormen van liefde, die verdergaan dan romantische liefde

vormen van liefde,dating app, datingapp, Eros, liefde, Plekk, relatie zeven liefdestypes, liefdestypes, type liefde
Geschreven door Redactie

Het is goed om de verschillende vormen van liefde te herkennen als je op zoek bent naar een serieuze relatie. De meesten van ons herkennen er wel een paar. Ze bereiden ons voor op het vinden van ‘de ware’. Heb je verschillende soorten liefde ervaren, dan kun je daarmee makkelijker herkennen welke soort liefde je met wie hebt en wat voor jou de perfecte liefde is.

Meestal bestaan ze naast elkaar binnen één relatie en de verhoudingen zijn altijd weer verschillend. Zoals verschillende varianten van één recept, waarbij de verhoudingen van de ingrediënten steeds verschilt. De gerechten worden op die manier allemaal verschillend en daarmee uniek, net als relaties. De mix tussen de verschillende types liefde is heel persoonlijk en voor iedereen weer anders.

Hier vind je zeven types liefde in je zoektocht naar ‘de ware’, gebaseerd op termen die de oude Grieken al gebruikten:

1. Philia

Deze liefde is eigenlijk meer een vriendschap dan een romantische liefde, en komt op een natuurlijke manier tot je. Het is heel prettig, want jullie zijn eerlijk naar elkaar, loyaal, jullie delen verschillende ideeën over het leven met elkaar en gunnen elkaar veel. Het is heel plezierig en vertrouwd om tijd met je geliefde door te brengen. Je vertrouwt elkaar volledig en hebt echt wat aan elkaar.

2. Eros

Deze liefde is vooral liefde in de vorm van lust. Je denkt echter dat je de liefde van je leven gevonden hebt, omdat je zo verliefd bent. Maar je hebt een roze bril op, waardoor alles mooier lijkt dan het is, en dat kan een risico zijn. Want alleen lust is niet voldoende als basis voor een langdurige relatie. Al is lust natuurlijk wel heel prettig en bijna onmisbaar binnen een goede relatie.

3. Storge

Dit is de liefde die je voelt als je in een lange relatie zit. Het lijkt op Philia, maar gaat een stapje verder. De ander voelt als een familielid, het meest te vergelijken met de liefde van een ouder voor een kind, waar je onvoorwaardelijke liefde voor voelt. Het is krachtig en heeft een lange levensduur. Jullie zijn bereid dingen op te offeren voor de ander en kennen een onvoorwaardelijk respect voor elkaar.

4. Agape

Vriendelijk, onbaatzuchtig, onvoorwaardelijk, jezelf bijna wegcijferen. Het leven zou niet compleet zijn zonder de ander, je zou echt niet weten wat je zonder hem zou moeten. Zo voelt het. Jouw geliefde gaat vóór jezelf en je staat altijd klaar om te helpen, met wat dan ook.

5. Mania

Je geliefde willen bezitten, obsessief en jaloers zijn. Dit klinkt negatief, want je gunt de ander geen ruimte binnen jullie relatie. Maar als Mania helemaal afwezig is binnen een relatie dan kan de ander het gevoel hebben dat die niet belangrijk is voor zijn partner.

6. Ludus

Het speelse binnen een relatie. Het mooiste is als dat speelse altijd blijft bestaan. Maar voor veel stellen geldt helaas dat het al binnen enkele weken of maanden verdwijnt. Er zijn ook relaties waarin speelsheid helemaal geen rol speelt. Een beetje speelsheid is erg prettig en houdt het luchtig.

7. Pragma

Een liefde waarbij effectief wordt samengewerkt (pragmatisch) en waarbij de geliefden elkaar steunen. De partners tolereren elkaar en zijn goed in compromissen sluiten.

In het begin van een relatie is het vaak Eros die de overhand heeft. Maar daarna wordt het meer Storge, en als je geluk hebt is er ook Philia en Pragma. Alle ingrediënten zijn belangrijk, maar van de één heb je een flinke scheut nodig en van de ander is een snufje genoeg. Wat is voor jou de ideale mix? v

Wil je weten wat jij voor type dater je bent, ga dan naar het artikel “Wat je persoonlijkheidstype zegt over je datingstijl“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X