Geluk Relaties

Deze zorgen bij een beginnende relatie zijn heel normaal

beginnende relatie, datingapp , datingapp Plekk , Plekk, zorgen
Geschreven door Redactie

Iedereen heeft weleens zijn twijfels, hoe goed de match ook is. Gelukkig zijn veel van die zorgen helemaal normaal. Je moet gewoon aan de nieuwe situatie wennen en daar hoort het afwegen van de plussen en minnen bij.

Het is altijd goed om een beetje op je hoede te zijn, je hebt vast al een aantal stukgelopen relaties achter de rug en weet hoe het mis kan gaan. Maar laat je angsten je goede stemming niet bederven, spreek ze uit en bouw daarmee een goede basis voor een stabiele relatie.

Zorg 1. Het gaat niet werken

Natuurlijk, bij elke nieuwe relatie bestaat het risico van afwijzing, gekwetst worden en de bijbehorende pijn. Maar je bent veranderd en gegroeid na eerdere relaties. Je hebt ervan geleerd (ook al is dat misschien onbewust), zodat de kans groter zal zijn dat een nieuwe relatie slaagt.

Zorg 2. Je partner zal afknappen als hij jou echt goed leert kennen

In het begin doe je je best, vooral als je tot over je oren verliefd bent. Je scheert je benen elke dag, je doet je best om de vrienden en familie van de ander te leren kennen, je bent altijd lief voor de ander en je doet je best dat rare trekje van je voor je partner verborgen te houden. Maar als je elkaar beter leert kennen begin je te ontspannen. Onvermijdelijk komen dan je wat mindere kwaliteiten (die we allemaal hebben) bovendrijven. Maar als deze iets mindere versie van jou je partner laat vluchten dan is hij of zij toch niet de ware voor jou.

Zorg 3. Je partner is ‘too good to be true’

Als je zorgen hebt probeer dan eerst te bepalen of het gaat om iets wat in je hoofd zit of om iets dat al speelt in je relatie. Bijvoorbeeld de vraag of je partner niet te perfect is voor jou komt waarschijnlijk omdat je je afvraagt of je hem of haar wel verdient. Waarschijnlijk heb je dan een probleem met je gevoel van eigenwaarde. Wees lief voor jezelf en vertrouw erop dat je goed genoeg bent voor je geliefde.

Maar als je angst is dat je partner ook met iemand anders omgaat en deze angst kan worden gekoppeld aan het gedrag van je partner, dan is het tijd om met elkaar te praten.

Ga ook een gesprek aan als je partner denigrerende opmerkingen maakt, waardoor je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent. Valt er niet redelijk met hem/haar hierover te praten, dan is het de vraag of jullie relatie wel een kans van slagen heeft.

Zorg 4. Je partner houdt niet echt van jou

We willen allemaal dat er iemand echt van ons houdt. Maar stoot de ander niet af doordat je jezelf saboteert en gelooft dat hij/zij niet echt van je houdt. Zolang het gedrag van de ander daar geen aanleiding toe geeft, kun je ervan uitgaan dat die persoon bij je is vanwege de liefde.

Maar ook hier geldt weer dat wanneer het gedrag van je partner echt aanleiding is om te denken dat hij of zij niet van je houdt, dat je dan met elkaar in gesprek moet gaan. Praat over je zorgen, maar ook over wat belangrijk voor jullie beide is en waar jullie grenzen liggen.

Zorg 5. Hou je wel echt van je partner?

Soms lijkt het alsof je al vanaf dag 1 smoorverliefd bent op de ander. Maar meestal is dit lust, die zich vermomd heeft als liefde. Een geweldig gevoel, maar niet perse noodzakelijk om een goede relatie op te bouwen. Liefde ontstaat meestal na een tijd pas. Dus maak je niet druk als je geen vuurwerk voelt en niet hoteldebotel verliefd bent. Mensen die in een langere relatie zitten weten dat de verliefdheid van de beginfase niet het belangrijkste is om een relatie te laten slagen. Je kunt nog steeds een relatie opbouwen, waarbij beide partners onvoorwaardelijk van elkaar houden.

Zorg 6. Wil je eigenlijk wel een relatie?

Toen je single was wilde je niets liever dan een relatie. En nu dat eindelijk gelukt is, je hebt een geweldige partner ontmoet, begin je te twijfelen. Was het leven niet veel beter alleen, toen je nog alle vrijheid had? Grote kans dat je gevallen bent voor de ‘het gras is altijd groener aan de overkant’ mentaliteit. Het is normaal om iets te willen wat je niet hebt. Heb je toch echt sterke twijfels, dan is het tijd om eens goed na te gaan denken wat je eigenlijk wilt.

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X