Geluk Relaties

Lees deze 10 tips voor je gaat samenwonen

voor je gaat samenwonen, samenwonen, serieuze relatie, afspraken, samelevingscontract, trouwen, intrekken, huwelijksaanzoek, geliefde, samenleven, liefde, verantwoordelijkheden, rekening houden, vrijheid
Geschreven door Redactie

Dingen die je je moet realiseren voor je gaat samenwonen.

Denken jullie erover om samen te gaan wonen, dan is dat natuurlijk geweldig. Een mooie bekroning op het feit dat jij en je geliefde elkaar gevonden hebben. Samenwonen is dan echt iets om naar uit te kijken en van te genieten.

“Zorg dat je nooit boos of geïrriteerd gaat slapen. Praat discussies met elkaar uit. Ook al wordt het iets later dan gepland, je zult daarna gegarandeerd beter slapen”
Maar er zijn ook enkele punten die je in je achterhoofd moet houden. Want samenwonen betekent niet alleen heel veel tijd samen doorbrengen met je geliefde, veel mooie en romantische momenten delen en samen jullie huis fantastisch inrichten. Jullie zullen ook bepaalde verantwoordelijkheden hebben en rekening met elkaar moeten houden. Begin direct met het bouwen van een goede basis voor de toekomst door afspraken te maken en tegelijkertijd elkaar ruimte en vrijheid te gunnen. 10 dingen waar jullie aan zouden moeten denken:

1. Vrijheid inleveren

Realiseer je dat je wat vrijheid zult verliezen, want je hebt niet meer alle ruimte in bed, kunt niet meer altijd de tv-programma’s zien die jij graag wilt zien, niet altijd eten wat jij het lekkerst vindt en niet het huishouden op jouw (misschien typische) manier doen. Dit zijn natuurlijk geen heel dramatische dingen, maar het is goed om er van tevoren bij stil te staan. Jullie hoeven niet alles van tevoren tot in de puntjes uit te denken, maar bespreek het wel voordat jullie bij elkaar intrekken.

2. Communiceer!

Blijf communiceren. Communicatie is de sleutel voor elke relatie. Bespreek (bijna) alles met je vriend en verwacht dat ook van hem. Niet alleen praktische zaken, maar ook wat je bezighoudt, wat je tot nu toe van het samenwonen vindt en wat je ervan verwacht in de toekomst. En zorg dat je nooit boos of geïrriteerd gaat slapen. Spreek altijd je zorgen uit en praat discussies met elkaar uit. Ook al wordt het iets later dan gepland, je zult daarna gegarandeerd beter slapen.

3. Respecteer elkaars ruimte

Laat elkaar vrij. Vergeet jezelf en jouw identiteit niet, niet alles hoeft ‘wij’ te zijn. Neem tijd voor jezelf, om je eigen dingen te blijven doen. Dat betekent ook bijvoorbeeld afspreken met vriend(inn)en. Belangrijk voor jezelf, maar ook voor die vriendinnen die jou niet kwijt willen raken. Geef hèm natuurlijk ook de ruimte om de dingen te doen die hij eerder ook al graag deed (uitgaan, hobby’s). Op deze manier blijft je relatie levendig en interessant.

4. Wees flexibel

Leer los te laten en wees flexibel. Leg niet op elke slak zout en zoek niet overal problemen. Neem bijvoorbeeld je eigen huishoudelijke, hygiënische en andere gewoontes niet te serieus. Iedereen doet dingen weer op een andere manier, dus wees flexibel. Verschillen zullen er altijd zijn, ze betekenen niet het einde van de wereld.

5. Storende futiliteiten

Aan de andere kant: laat het weten als je je echt stoort aan bepaalde gewoontes van hem, communiceer dus! Ook al gaat het om futiele dingen als rondslingerende sokken, neuspeuteren of het dopje van de tandpasta. Praat erover en hopelijk is hij dan bereid om zich aan te passen of kunnen jullie een andere oplossing vinden. Maar vinden jullie geen oplossing, laat het dan los (zie punt 4).

6. Tijd voor elkaar

Plan dates in. Misschien denk je dat je eindelijk voorbij de datefase bent, nu jullie elkaar elke dag thuis zien. Maar voor je het weet verdoe je die tijd samen thuis aan een was draaien, e-mails checken, koken, en andere klusjes en besteed je niet bewust tijd met elkaar. Wil je echt aandacht voor elkaar hebben, dan kan het dus goed werken om daarvoor tijd in te plannen.

7. Sluit compromissen

Je hoeft het niet altijd uit te spreken. Laat hem voetbal kijken, zodat hij jou de volgende dag Orange is the New Black laat kijken. Sommige compromissen zijn niet helemaal eerlijk, maar leer er geen probleem van te maken. Een andere keer zul jij weer meer ‘krijgen’ dan hij. Pak het op een volwassen manier op. Dat geldt ook voor de inrichting van jullie huis, huishoudelijke taken, hoe jullie je vrije tijd samen besteden, jullie vakantiebestemming, huisdieren en nog veel meer. Het gaat om onderhandelen, tolereren en compromissen sluiten.

8. Herinneringen

Hebben jullie af en toe een moeilijk moment samen, haal dan goede herinneringen op. Bedenk waarom je ook alweer zo verliefd op hem was en laat hem ook vertellen op welke eigenschappen hij viel toen hij jou in het oog kreeg. Neem nog eens door hoe jullie elkaar ontmoet hebben en wat jullie gedachtes daar toen bij waren. Misschien hoor je nog wel nieuwe dingen. Het zal in ieder geval een gesprek zijn waar jullie beiden een positief gevoel bij krijgen.

9. Geliefd

Neem jullie liefde niet voor vanzelfsprekend aan, maar zorg dat hij zich geliefd voelt, elke dag weer. Je zult het zeker terugkrijgen. Denk aan kleine attenties, complimenten en aandacht, veel aandacht.

10. Afspraken

En dan nog de saaie kant van samenwonen: maak over een aantal zaken duidelijke afspraken en leg die vast, zoals bijvoorbeeld de financiën en verzekeringen. Die zijn te belangrijk om op zijn beloop te laten. Wie betaalt wat en hoe en wanneer wordt het precies betaald? En als jullie een gemeenschappelijke rekening hebben: wat betalen jullie ervan en wat juist van jullie eigen rekeningen? En hoe gaat het als één van de twee minder gaat verdienen? Denk ook aan een samenlevingscontract. Of wacht op zijn huwelijksaanzoek (of doe hem een aanzoek als je een beetje geëmancipeerd bent).

Heb je een relatie, dan komt er een moment dat je aan de volgende stap gaat denken. Voor de één gaat het om een verloving en voor de ander gaat het om samenwonen. Een nieuwe mijlpaal in jullie samenzijn. Helemaal zeker weten dat je er klaar voor bent doe je het nooit. Maar deze dingen moet je in ieder geval gedaan hebben voor je aan een meer definitieve fase in jullie relatie toe bent: “Zijn jullie klaar voor de volgende stap?“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X