Onderzoek Relaties

Als je partner vreemdgaat kom jij er sterker uit

Als je partner vreemdgaat, app , bedrogen , daten ,20-ers , handreikingen, onzekerheden , quarterlife crisis, tips, twintigers, dating app , datingapp , incheck app , liefdesverdriet , ontrouw , persoonlijke groei, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, maakt je sterker, sterker, Trendin Checkin , Trending Checkin, trouw , verbroken relatie, vreemdgaan, vreemdgaat, wetenschappelijke studie , zelfontwikkeling
Geschreven door Redactie

Als je partner vreemdgaat doet dat ontzettend veel pijn. Door je liefdesverdriet kun je weken of maanden niet normaal functioneren. En dat is allemaal zijn schuld! Maar wist je dat je er uiteindelijk juist sterker uitkomt?

Dit blijkt uit een Amerikaanse wetenschappelijke studie, genaamd: “Intrasexual Mate Competition and Breakups: Who Really Wins?”. Bij 5700 deelnemers werd onderzocht wat de lange termijn effecten waren van verbroken relaties. Vrouwelijke slachtoffers van ontrouw vertoonden een duidelijke toename in persoonlijke groei en ontwikkeling (en wisten daarna betere relaties aan te gaan).

Een ander boeiend resultaat uit de studie was dat persoonlijke groei en ontwikkeling niet alleen plaatsvindt op het gebied van relaties, maar dat het veel breder ligt. Op allerlei andere vlakken van het leven helpt het je dus ook sterker te worden.

Voor wat betreft de effecten voor toekomstige relaties omschrijven de onderzoekers het als volgt: “De vrouw die haar partner verliest aan een andere vrouw zal na die ervaring een hogere ‘paringsintelligentie’ hebben. Die maakt het voor haar in de toekomst mogelijk beter de signalen op te sporen, die kunnen wijzen op een lage ‘partnerwaarde’.”

Enkele redenen waarom je er sterker uitkomt:

1. Je kunt betere beslissingen nemen, omdat je meer informatie hebt

Zit je in een relatie en kom je erachter dat je partner vreemdgaat, dan komen er enorm veel emoties los. Hoe je ermee omgaat hangt van je persoonlijkheid af, maar ook van de situatie. Veel vrouwen worden heel boos en cynisch en besluiten nooit meer een man te willen. En soms zou het gewoon heel slecht uitkomen als de relatie verbroken wordt (bijvoorbeeld als jullie kinderen hebben) en dan kun je besluiten het gegeven dat hij vreemdgaat te negeren of accepteren. Maar als de relatie uitgaat en je bent over het ergste liefdesverdriet heen gegroeid, dan kun je beter de signalen van ontrouw herkennen in een nieuwe relatie. Helaas zijn die signalen niet altijd even duidelijk, maar met je intuïtie kom je een aardig eind.

2. Je bent meer op je hoede

Je hoeft niet als een politieagent je vriend continu in de gaten te houden, maar je hebt wel geleerd om je hart te beschermen. Beschuldig hem nooit als je niet 100% zeker bent. Dus twijfel je aan zijn trouw, vraag hem er dan naar. Zijn manier van reageren zegt meestal al genoeg, ook al weet je niet zeker of wat hij je vertelt allemaal waar is.

3. Je pakt vertrouwenskwesties meteen aan

Veel vrouwen hebben moeite om weer iemand te vertrouwen nadat hun ex-vriend hen ontrouw is geweest. Zit je ergens mee in je nieuwe relatie, praat er dan meteen over met elkaar. Vraag alle vragen die je kwijt wilt om jezelf weer gerust te stellen.

Dus was het voor jou ook de meest hartverscheurende ervaring ooit om bedrogen te worden? Bedenk dan dat je er absoluut een sterkere vrouw door wordt!

En dit kun je doen als je partner je bedriegt: Gaat je relatie uit omdat hij vreemdgaat, doe dan deze 10 dingen.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X