Relaties Seks

Beschuldigd van vreemdgaan? Wat zou jij doen?

vreemdgaan, Renske
Geschreven door Renske

Vreemdgaan…. Het houdt me de afgelopen weken bezig. In de boeken die ik lees gaat vaak één van de twee vreemd. Er wordt een TED-talk over dit onderwerp gesuggereerd, die interessant voor mij zou zijn (het klopte). En ik hoor de verhalen aan over vrienden en bekenden die zelf overspel plegen, waarvan de partner ontrouw is geweest of waarvan een vermoeden van vreemdgaan bestaat.

“In plaats van contact met hem te zoeken, om hem op hoge poten te vertellen dat de roddels over mij niet waar zijn, heb ik het gelaten voor wat het is”
Maarwat mij het meest schokt is dat ik zelf ook beschuldigd wordt van vreemdgaan en dat iemand vermoedt dat mijn ex me bedroog in de periode dat wij een relatie hadden.

Waaromgaan mensen vreemd? De meest gegeven antwoorden die ik om me heen hoor en lees zijn: “Het is de aard van de mens om niet monogaam te zijn.” “Het is de mannelijke drift om zijn zaad te verspreiden.”

Opde vraag wat je zou doen als jouw partner je ontrouw is geweest, is het meest gehoorde antwoord: “Ik zou het mijn partner niet vergeven als hij vreemd gaat”.

En“Wat is vreemdgaan eigenlijk precies?” wordt meestal beantwoord met: “Vreemdgaan is seks hebben met een ander.”

Mijnantwoorden zijn wat minder eenduidig en hangen van de situatie en -ik denk- ook van de partner af. Wat ik zou doen als mijn (toekomstige) partner vreemd zou gaan? Ik zou het echt niet waarderen, mijn vertrouwen zou flink geschaad worden. Of ik bij hem wegga hangt af van diverse factoren. Daarom geen eenduidig “Ik ga weg” of “Ik geef hem nog een kans”.

Enwat vreemdgaan voor mij precies is? Een vluchtige kus op de mond van een oude bekende (hopelijk geen ex, want dan word ik toch wel jaloers) is voor mij niet echt een probleem. Wel kan een intiem gesprek over persoonlijke onderwerpen, die niet met mij maar wel met haar besproken worden, aanvoelen als vreemdgaan. Niet fysiek, maar wel mentaal overspel.

Zelfben ik nooit vreemd gegaan. Toch blijkt één van mijn exen het idee te hebben dat ik indertijd vreemd ging. Toen ik dit hoorde was ik zeer gekwetst. Ik had verwacht dat mijn ex mij beter kende. In plaats van contact met hem te zoeken, om hem op hoge poten te vertellen dat de roddels over mij niet waar zijn, heb ik het gelaten voor wat het is. Ik weet zelf de waarheid en hoe raar zou het zijn als ik dan ineens mezelf bij hem ga verantwoorden en verdedigen, over iets dat lang geleden gebeurd zou zijn? Laat ik mezelf dan niet juist schuldig lijken?

Hetbericht dat een andere ex mij bedrogen zou hebben kwam als een klap in mijn gezicht. Mijn eerste gedachte was dan ook, wat wilde hij hiermee bereiken? Ik werd boos op hem, wat een lul als hij inderdaad vreemd is gegaan. Nadat ik bij een vriend even wat drama had geschopt en daardoor wat afgekoeld was, kreeg ik de reactie “En nu, schat?”. Ik haalde diep adem en bedacht dat ik met een confrontatie met mijn ex niets zou bereiken. Zou het niet zwak zijn om alleen af te gaan op wat iemand anders over hem zegt? Ik besloot mijn goede herinneringen te houden voor wat ze waren en ze niet in te kleuren met boosheid, wantrouwen en pijn. De herinneringen zijn er en ik hoef niet meer verder met hem, ik hoef hem niet meer te vertrouwen.

Jezou misschien kunnen denken dat ik conflictmijdend ben, maar ik kies mijn “oorlogen” zelf. Mijn exen confronteren met het onderwerp vreemdgaan levert mij niets op. Ik probeer het liever los te laten en hoop dat een volgende partner eerlijk is en mij trouw blijft, want dat zal ik ook doen.

Watzou jij doen, als je in mijn schoenen zou staan?

Over de auteur

Renske

Mijn naam is Renske en ik kom uit het prachtige jaar 1987. Door mijn nieuwsgierige karakter ben ik een onderzoekster in zowel mijn werk als wetenschapster, als in mijn vrije tijd. Sinds een tijd schrijf ik blogs over liefde & daten, passie & dromen op https://renskeria.wordpress.com/ en ben ik ook begonnen met het schrijven van verhalen. Als ik niet schrijf of iets onderzoek, dan ben ik aan het dansen, sporten of aan het praten en lachen, onder het genot van een wijntje, biertje, koffie of groene smoothie. Het liefst in het gezelschap van mijn vrienden of collega’s.

1 reactie

 • Hallo Renske,

  Wat ik zou doen als ik in jou schoenen stond is afhankelijk van wat ik dan zou willen. Geef ik nog om die ex en wil ik er eventueel een betere relatie met haar. Moet het van mijn hart om mijzelf beter te voelen. Heb ik haar gekwetst en kan ik iets van die pijn wegnemen. En staat zei wel open voor een gesprek?

  Met andere woorden, dit hangt van heel veel factoren af en kun je ook niet een eenduidig antwoord op geven. Maar ik vind het wel leuk om hier even op te reageren.

  Het is een onderwerp dat mij ook lang in zijn greep heeft gehad. Ik heb lang gedacht dat mijn ex vreemd ging en zelfs overwogen het ook te doen. Maar mijn ex ging niet vreemd en ik heb de stap ook nooit gezet. Uiteraard heeft de pijnlijke relatiebreuk niet lang op zich laten wachten want als je dit denkt in je relatie gaat er ergens iets niet goed.

  toen mijn relatie verbrak ben ik gaan lezen over dit soort problemen. Door boeken van sue Johnson ben ik erachter gekomen dat emotionele afhankelijkheid en emotionele toegankelijkheid erg belangrijk is in een relatie. In mijn geval hebben wij gefaald om elkaar te voorzien in deze behoefte.

  In een relatie zul je elkaar onherroepelijk eens kwetsten elkaar niet begrijpen of iets anders dat niet overeenkomt met hoe jij handelt. Maar als de communicatie hierover niet op gang komt maakt nieuwsgierigheid plaats voor achterdocht. En zodra 1 van de partners achterdochtig is sta je 1-0 achter in de relatie en zal alles wat verdacht is opvallen.

  Ik heb diep moeten graven om te achterhalen waar het mis ging en in mijn optiek heb ik het antwoord gevonden. Dit antwoord zal in iedere (oud)relatie anders zijn maar ik ben er van overtuigd dat je dit antwoord nodig hebt om een volgende relatie te laten slagen. Dit omdat een belangrijk deel van het antwoord in jezelf ligt.

  Het maakt namelijk niet uit wat voor type mens je bent je zult altijd negatief en positie invloed hebben op je partner, maar als je je niet bewust bent hiervan kun je er ook niet mee omgaan.

  In mijn geval bleek een oude leugen een oude wond te zijn in de relatie. Ze had in het begin gelogen over iets onbenulligs maar wel meerdere keren recht in mijn gezicht terwijl ik haar voor het blok zette. Ze had dit later wel opgebiecht maar wel pas nadat ze zich veilig voelde omdat ik mij kwetsbaar had opgesteld.

  We hebben het er daarna nooit meer over gehad maar mijn radar stond ongewild aan. Als er iets gebeurde wat vreemd was zat ze meteen in het strafbankje en was ik bang dat ze weer loog. Ik heb geprobeerd om er met haar over te praten maar dat lukte niet.

  Nu naar veel lezen over relaties weet ik dat zij dit niet met opzet deed. Want mijn handelen zette ook bepaalde angsten bij haar ik werking. Zo kon ik heel boos worden als ze niet wilde praten. Was ik heel direct en kritisch en wist ik het vaak ‘beter’.

  Ze is opgevoed in een gezin waar een eigen menig hebben niet altijd gewaardeerd werd, waar warmte schaars was en je voor straf moest nadenken op je kamer maar er daarna niet gesproken werd over het voorval.

  Ik zie nu duizend mogelijkheden hoe het anders had gekund. We hadden alle mogelijkheden om elkaar iets te leren maar we teerde op de mooie momenten en wisten niet dat de minder momenten de momenten waren om echte bruggen te slaan om meer diepgang te creëeren en een betekenisvollere relatie te verkrijgen.

  Een gemiste kans en helaas zijn daar twee kindjes de dupe van. Ik had het graag anders gezien maar er zijn twee mensen nodig om een relatie hebben.

  Mijn advies. Ga graven, ga phylosoferen en ga na wat jou invloed geweest is en waarom denk jij of men dat hij vreemdging of juist jij. Ooit hielden jullie van elkaar, en als je echt van elkaar houd ga je niet stiekem vreemd, dan vertrouw je elkaar, ook als je behoefte aan seks met een ander hebt. Maar zodra de oude wond op jouw ziel geraakt word zal de liefde even weg lijken, ga na wat jouw oude wonden zijn en zorg dat ze in je volgende relatie niet de warmte wegnemen.

  Succes

Schrijf een reactie

X