Daten Relaties

Een relatie met leeftijdsverschil

age-gap, leeftijdsverschil, levensfase, relatie met leeftijdsverschil, vriend ouder, age gap, Plekk, dating app, datingapp
Geschreven door Redactie

Een relatie met leeftijdsverschil: hoe krijg je die werkend? Leeftijd zegt niet zoveel, het is meer een manier om mensen in groepen onder te verdelen, groepen die in verschillende levensfases zitten. De één is jong voor zijn leeftijd en de ander gedraagt zich weer ouder dan hij is. Je hoeft dus niet te star met leeftijdsgrenzen om te gaan als je aan het daten bent.

Bekijk samen een film over een onderwerp waar de één wel veel vanaf weet en de ander niet. Zoek een balans en zorg dat jullie elkaar begrijpen.
En wist je dat een aanzienlijk leeftijdsverschil een aantal voordelen heeft? De oudere partner heeft meer levenservaring, zal dus waarschijnlijk wat evenwichtiger zijn en je wat levenslessen bij kunnen brengen. Hij kan een gevoel van veiligheid en stabiliteit bieden. De jongere partner kan de ander juist stimuleren in nieuwe ervaringen en hem/haar ‘jong’ houden.

Helaas zijn er ook nadelen aan een age gap. Verschillen jullie veel in leeftijd, dan kan het zijn dat de jongste nog op zoek is naar zichzelf terwijl de oudste zit te wachten tot de ander op zijn/haar niveau is. Jullie begrijpen elkaar misschien niet altijd goed, omdat jullie in een andere tijd zijn opgegroeid en andere interesses hebben. Ook is het mogelijk dat één van de twee kinderen wil en de ander niet (of die is er te oud voor). En dan hebben jullie ook nog te maken met grappen, vervelende opmerkingen en vragen uit jullie omgeving.

Maar hoe kleiner de verschillen in beleving en levensfase, hoe groter de kans op een geslaagde relatie.

Hebben jullie het gevoel dat je in verschillende levensfases zit en dat dat een probleem vormt? Dan zijn er drie dingen die je kunt doen om de verschillen te overbruggen:

1. Communicatie en inlevingsvermogen zijn het allerbelangrijkste

Om een relatie met leeftijdsverschil te laten werken zijn inlevingsvermogen en begrip cruciaal. Zoek aansluiting bij elkaar. Het vermogen je in te leven in de ander komt je nu goed van pas.

Praat dagelijks met elkaar, over praktische zaken, maar ook over wat je meegemaakt hebt, over je gevoelens, over alles wat je bezighoudt. Onderneem regelmatig samen dingen en zorg dat jullie dan echt aandacht voor elkaar hebben.

Zijn er zaken waar jullie niet uitkomen, zoek dan naar een passend compromis. Wil bijvoorbeeld de één tijdens jullie vakantie wel een activiteit ondernemen en de ander niet, splits je dan op en spreek af elkaar daarna weer te ontmoeten voor de lunch of een drankje. Of bekijk samen een film over een onderwerp waar de één wel veel vanaf weet en de ander niet.

Zoek een balans en zorg dat jullie elkaar begrijpen. Niet alleen door over jullie ervaringen, meningen en gedachtes te praten, maar ook door veel samen te beleven. Met muziek, film, sportieve activiteiten, boeken en evenementen kom je een heel eind.

2. Realiseer je als oudste dat de ander minder levenservaring heeft

Je kunt je partner advies en begeleiding geven, maar niet de ervaring die jij hebt. Daarvoor moeten jullie gewoon geduld hebben. Anders gaat een relatie met leeftijdsverschil niet werken.

Jij hebt geleerd van je levenservaring, ook al ben je je daar niet altijd bewust van. Je bent gegroeid en hebt je ontwikkeld tot de persoon die je nu bent. Het proces proberen te versnellen kan fataal zijn. Daarom is geduld van essentieel belang.

3. Projecteer je dromen als oudste niet op je partner

Als de oudste een fase verder is, verwacht die misschien te veel van de partner. Of het nou gaat om specifieke hobby’s, samenwonen, kinderen krijgen, een serieuze carrière of een huis kopen. Verwacht niet dat je jongere partner in alles met je mee gaat, die moet nog in die fase ‘groeien’. Staar je niet blind op je eigen doelen, maar kijk eens goed wie de persoon is die voor je staat. Iedereen is uniek, het is belangrijk dat je die unieke eigenschappen ontdekt en het leven en de bijbehorende doelen en wensen van de ander respecteert.

Een relatie met leeftijdsverschil is dus goed mogelijk, maar vergt wel wat extra inzet en werk!

Benieuwd op welke leeftijd je de beste seks hebt? Lees dan hier verder!

Over de auteur

Redactie

1 reactie

  • Goed artikel, helemaal waar. Ik ben een man (30) en heb al meer dan 2 jaar een relatie met een vrouw (20). Ik denk van mezelf al super veel na maar de laatste tijd zitten me gedachten nog al eens in de knoop. We begrijpen elkaar niet altijd goed en ik verwacht misschien teveel. Altijd is er ook al raar naar ons gekeken. Ik vraag mezelf vaak af wat een reden moet zijn om te stoppen met een relatie. Ik twijfel niet perse over haar. Meer of het goed is om bij elkaar te blijven voor ons beide. Een relatie stoppen omdat je denkt dat het niet goed voor je is is moeilikk. Ik ben blij met haar en we zijn heel goed samen. Maarja, het blijft voor je gevoel soms echt lastig omdat je langs elkaar praat. Ik moet me gedachten en verwachtigen missxhien meer bijstellen. Ze is een schat en verdient ook eerlijk behandelt te worden…
    Ik kan er uren over doorpraten!

Schrijf een reactie

X