Daten Relaties

Gelijkenissen zijn aantrekkelijk!

gelijkenissen , opposites attract ,overeenkomsten, aantrekkelijk, afwijzing, bevestiging, daten met Plekk dating, dating app , dating app Plekk ,datingadvies , gelijkenissen, gemeenschappelijk , Gemeenschappelijke interesses ,happy single, lang single , overeenkomsten , partner zoeken, Plekk, single , vergelijkbaar,gelijkenissen , opposites attract ,overeenkomsten, datingapp, Plekk
Geschreven door Redactie

Gelijkenissen zijn een pré.

Ze zeggen weleens ‘opposites attract’, maar wetenschappers hebben veel meer bewijs gevonden voor het tegendeel: overeenkomsten op belangrijke punten leiden tot grotere aantrekkingskracht dan tegenstellingen of verschillen. Dat geldt niet alleen voor relaties, maar ook voor vriendschappen.

Op welk gebied kun je gelijk zijn? 

De vraag is natuurlijk wat voor soort gelijkenissen dan tot aantrekking leiden. Dit zijn een paar belangrijke gelijkenissen waar je op kunt letten:

1. Jullie houding ten opzichte van bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld: jullie vinden het allebei belangrijk om gezond te eten.

2. Jullie mening over bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld: jullie vinden allebei dat er meer geld zou moeten gaan naar de zorg.

3. De activiteiten die je onderneemt, bijvoorbeeld: jullie gaan beiden graag naar een openluchtvoorstelling in de zomer.

4. Fysieke kenmerken, bijvoorbeeld: jullie zijn beiden vrij lang of zijn beiden een tikkeltje te zwaar.

Een interessante bevinding van wetenschappers die onderzoek deden naar het verband tussen overeenkomsten en aantrekkingskracht, is dat persoonlijkheden of karakters er weliswaar ook toe doen, maar duidelijk mínder relevant zijn dan de bovenstaande punten. Je kunt dus wel verschillende persoonlijkheden hebben met verschillende karaktereigenschappen en elkaar toch aantrekkelijk vinden.

Hoe komt dat?

Waarom leiden overeenkomsten vaak tot meer aantrekkingskracht tussen mensen? Er zijn vier verklaringen die wetenschappers goed hebben weten te onderbouwen.

1. Bevestiging: mensen die dezelfde blik op de wereld hebben, zullen eerder jouw wereldbeeld bevestigen. Gelijkgestemden zijn zo een bron van sociale bevestiging, die je kennelijk nodig hebt.

2. Angst voor afwijzing: we willen graag aardig gevonden en geaccepteerd worden. Bij mensen waarvan we veel verschillen verwachten we eerder afwijzing, en dat heeft een negatieve invloed op aantrekkingskracht.

3. Plezier: we zijn altijd op zoek naar positieve ervaringen, en het omgaan met gelijkgestemden is prettiger dan met mensen die totaal anders in het leven staan. Dat heeft weer invloed op de aantrekkingskracht die je uitoefent op elkaar.

4. Kansberekening: omdat je overeenkomsten hebt qua houding, mening of de dingen die je doet, is de kans simpelweg groter dat je elkaar tegenkomt (en vervolgens een relatie krijgt). Dat stimuleert de correlatie tussen gelijkenissen en aantrekkingskracht.

Kortom, je hoeft niet bang te zijn om iemand te ontmoeten die in belangrijke opzichten op je lijkt! Dat is namelijk niet saai. Jullie kunnen daardoor juist tot elkaar aangetrokken worden en de kans op een gelukkige, langdurige relatie is daardoor groter. Niet voor niets komen mensen vaak hun partner tegen tijdens activiteiten of op een locatie die ze beiden leuk vinden.

Ook interessant voor jou: “Onbewust kiezen we een vergelijkbare partner“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X