Relaties Verbroken relatie

Hoe omgaan met een break-up?

Je leven na een break-up, Hoe omgaan met een break-up, app, bewust van jezelf, break-up, daten, dating app, datingapp, goede voornemens, incheck app, kansen, klagen, leer jezelf kennen, levensdoelen, omdenken, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, relaties, scheiden, scheiding, Trendin Checkin, Trending Checkin, uit elkaar, voornemens,zelfkennis
Geschreven door Redactie

Hoe omgaan met een break-up? Goede voornemens kunnen je helpen je leven opnieuw vorm te geven. Hoe omgaan met een break-up

Goede voornemens nemen we normaal gesproken met Oud&Nieuw. Afvallen, gezonder eten, meer sporten, geld sparen, meer reizen, iets nieuws leren, vrijwilligerswerk doen. Je kent het wel. Vaak zijn het prachtige doelen, maar zijn we ze na enkele weken of soms zelfs dagen alweer vergeten. Het leven gaat dan door zoals het altijd geweest is. In het artikel Hoe zorg je dat die goede voornemens ook echt lukken? geven we nuttige tips hoe je kunt bereiken wat je wilt bereiken. Grofweg komt het neer op: inspireer, herinner en beloon jezelf, waarbij je niet te hard voor jezelf bent. Dé ingrediënten voor geslaagde goede voornemens.

Het handige is dat na een heftige break-up of een scheiding het leven sowieso niet verder gaat zoals het daarvoor was, toen je nog die relatie had. Daarom zijn goede voornemens zo nuttig na het uitgaan van een relatie. Je bent toch al allerlei veranderingen aan het ondergaan, je leven staat waarschijnlijk op zijn kop, dus je moet sowieso aanpassingen maken.

Maar wat zou je jezelf dan eigenlijk voor moeten nemen? Denk aan voornemens die wat dieper gaan en breder zijn dan de voornemens van 1 januari. Door voornemens op te opstellen geef je weer richting aan je leven. Dus ben je eenmaal over de ergste schok heen en ben je al een eind op weg met het verwerken van de break-up, denk dan na over jouw goede voornemens. Hier volgen enkele voorbeelden:

1. Wees je bewust van wie je bent

Ten eerste zul je hiermee je verantwoordelijk nemen voor jouw rol in het verbreken van de relatie. Daar kun je veel van leren als het om relaties gaat en daarmee kun je ook herhaling van hetzelfde probleem voorkomen. Het geeft je bovendien mensenkennis. Bij vrijwel alle facetten van het leven is het handig om jezelf goed te kennen en andere mensen goed te kunnen begrijpen.

2. Klaag niet (meer)

Vanaf het moment dat je je realiseert dat jij de enige bent die je leven kan veranderen, realiseer je je ook dat klagen geen enkele zin heeft. Praten over je gevoelens heeft wel zin. Daarmee kun je ze ook verwerken. Als je eenmaal in het verwerkingsproces zit, kun je een plan maken voor verbetering van je leven en kun je actie ondernemen.

3. Leer het verschil kennen tussen daten en een relatie hebben

Na een lange relatie heb je waarschijnlijk geen idee meer hoe het ook alweer is om vrijgezel te zijn. Laat staan dat je een handige dater bent. Rampen liggen op de loer als je het onderscheid niet goed kunt maken tussen nieuwe mensen leren kennen en daten.

Het is handig om ‘leren daten’ als een goed voornemen mee te nemen als je lange relatie voorbij is. Dit helpt je niet alleen om weer een partner te vinden, maar ook om jezelf beter te leren kennen en om gewoon een leuke tijd te hebben.

Je kunt natuurlijk ook hele andere goede voornemens voor jezelf bepalen. Als het maar iets is dat bij jou past en waar je je echt voor wilt inzetten.

Zorg dat je voornemens concreet worden. Begin bij een algemeen levensdoel dat je wilt bereiken en breek dat vervolgens op in concrete stukjes. Zo kun je stap voor stap naar een leven gaan dat echt bij jou past.

Bedenk daarbij dat het veel makkelijker zal zijn om je aan deze goede voornemens te houden dan de typische Nieuwjaars voornemens. Dat heeft ermee te maken dat je leven toch al overhoop ligt, je moet dus wel dingen gaan veranderen. Dan kun je maar beter voornemens kiezen waar je jezelf mee ontwikkeld, waar je zelf beter en gelukkiger van wordt. Goede voornemens opstellen dwingt je om na te denken over wat jij belangrijk vindt en welke richting je op wilt in je leven.

Hoe omgaan met een break-up? Goede voornemens dus! Het zou je een goed gevoel moeten geven dat je nu weer meer controle over je eigen leven hebt en dat je daar iets moois van kunt maken. Je hebt nu de kans om goede, positieve veranderingen door te voeren. Dit zal je energie en vertrouwen geven om door te zetten en je goede voornemens ook echt waar te maken.

Maak hiermee van een negatieve situatie iets positiefs!

Lees ook: “Hoe lang kun je over een ex blijven praten na een break-up?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X