Geluk Relaties

Hoe serieus is hij of zij? Zo maak je het bespreekbaar!

hoe serieus is hij, serieuze relatie, vragen stellen, relatie, de ware, toekomstdromen, trouw
Geschreven door Redactie

Hoe serieus is hij, of zij? Stel jij je die vraag ook vaak als je iemand leert kennen in wie je geïnteresseerd bent? Je kunt natuurlijk weken- of maandenlang in onzekerheid verkeren over deze vraag. En hevig teleurgesteld zijn als na een tijdje blijkt dat jullie verschillende intenties voor de toekomst hebben. Het is daarom goed om hier tijdig over te beginnen. Niet té vroeg natuurlijk, daar kun je je potentiële partner mee afschrikken. Maar voel je dat het het juiste moment is, dan kun je het bespreekbaar maken.

Hoe serieus is hij of zij: bespreek het!

Een serieuze relatie draait niet alleen om fun en seks, maar ook om romantiek, emoties en toekomstplannen; om samen te zijn in goede én slechte tijden. Jullie hebben allebei de intentie om jullie toekomst samen door te brengen. Zie je jezelf over tien jaar nog met elkaar op de bank tv kijken en samen je vakanties doorbrengen met misschien wel wat kroost op de achterbank, dan is het tijd om elkaar enkele vragen te stellen. Vragen om er iets zekerder van te zijn dat hij of zij de ware is voor die serieuze, langdurige relatie die je voor ogen hebt.

Natuurlijk kun je zoeken naar ‘verborgen’ of indirecte signalen dat iemand serieus is, maar waarom zou je hierover niet gewoon in gesprek gaan?! Deze vragen helpen je daarbij. Misschien vind je het moeilijk en een beetje gênant om over deze serieuze zaken te praten, maar je zult verrast zijn hoe de antwoorden je duidelijkheid kunnen geven over jullie relatie!

“Waar denk je dat onze relatie heen gaat?”

In plaats van er klakkeloos van uit te gaan dat iemand ook de rest van zijn leven met jou wil doorbrengen, vraag het eerst. Want maak je weleens grapjes over een huwelijksaanzoek en lacht je date vrolijk mee, dan is dat misschien alleen maar uit beleefdheid. Geef je weleens een hint over die drie kinderen die je graag zou willen krijgen, dan wijst je partner dat misschien niet af om je gevoelens niet te kwetsen. Dus vul het niet voor de ander in, maar praat over jullie toekomst als jij daaraan toe bent. Het is belangrijk elkaars standpunt te kennen. Heeft je partner of scharrel geen zin om erover in gesprek te gaan, dan heb je je antwoord (helaas niet het antwoord waar je op hoopte waarschijnlijk).

“Waar zie je jezelf over 10 jaar?”

Of desnoods over 5 jaar, als 10 te ver is! Het gaat dan niet alleen om jullie relatie. Met deze vraag wil je erachter komen wat iemands levensdoelen zijn. Settelen, in dezelfde omgeving blijven wonen, hetzelfde soort werk blijven doen, kinderen krijgen? Of juist veel reizen, in het buitenland wonen en een vrij leven te leiden? Misschien een eigen bedrijf opstarten, wat dag en nacht in beslag neemt. Of alle tijd aan een favoriete sport gaan wijden. Wees zelf ook openhartig over jouw levensdoelen en praat over de mogelijkheden om jullie visies te verenigen. Soms zal dat moeilijk zijn. Maar het is belangrijk om er al vroeg in de relatie achter te komen welke richting je toekomstige partner op wil gaan. Liggen jullie doelen te ver uit elkaar, dan is het beter het casual te houden, zonder serieuze intenties.

“Sta je open voor nieuwe ideeën?”

In het begin focussen jullie je vooral op jullie overeenkomsten. Als het goed is zijn er daar genoeg van: dezelfde passies en interesses, dezelfde toekomstdromen of dezelfde politieke voorkeur bijvoorbeeld. Maar er zullen ook altijd verschillen zijn. Bij de start van een relatie negeer je die verschillen meestal, als je er überhaupt al achter bent wat ze zijn. Na verloop van tijd worden ze echter duidelijker. En dan is het de vraag hoe jullie hiermee om gaan. Het kan geen kwaad om te vragen of de ander open staat voor een andere manier van kijken naar dingen. Als je partner aangeeft graag verschillende standpunten te horen, dat het leerzaam kan zijn dingen eens van een andere kant te bekijken en dat hij of zij open staat om nieuwe dingen te proberen, dan heeft jullie relatie op dit punt een goede kans van slagen.

“Wat wil je weten over mijn familie, vrienden of jeugd?”

Peil of er oprechte interesse is in je verleden. Iemand die voor jou wil gaan, kijkt niet alleen naar jou maar wil ook begrijpen waar jij vandaan komt, uit wat voor gezin, welke spelletjes je vroeger speelde met je klasgenoten, wat je dromen waren als kind, of je veel bent uitgegaan, waar je altijd naartoe ging op vakantie met je ouders, enzovoort. Hij of zij wil je door en door leren kennen en begrijpen. Blijft het bij een enkele vraag en merk je verder weinig interesse, dan is dat geen goed teken. Stel natuurlijk ook vragen terug over dit onderwerp, anders wordt het een eenzijdig gesprek en voelt het voor de ander aan als een test.

“Ben je klaar voor een serieuze relatie?”

Het kan geen kwaad het gewoon op de ‘man’ af te vragen. Kan je toekomstige partner liefdevol, zorgzaam en trouw zijn? Is het antwoord ‘ja’, dan  betekent dat natuurlijk nog niet dat dat een eerlijk antwoord is. Het gaat er meer om hoe het antwoord gegeven wordt. Fouten in het verleden zijn daarbij niet per sé erg. Misschien geeft iemand toe dat hij of zij weleens fouten heeft gemaakt binnen een relatie, of zich niet aan afspraken hield. Hopelijk is daarvan dan geleerd dat eerlijkheid het langst duurt. Eerlijkheid over wat iemand doet, wie iemand is en wat hij of zij denkt. Als dat zo is dan zijn er in ieder geval nu goede intenties. Maar zorg er natuurlijk ook voor dat je je partner goed genoeg kent om in te kunnen schatten hoe oprecht het gesprek over dit onderwerp gevoerd wordt.

Ook seks bespreekbaar maken is lastig! Lees hier hoe je dat kunt aanpakken!

hoe serieus is hij, hoe serieus is hij, hoe serieus is hij

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X