Relaties

Is vreemdgaan erg? Of soms toch begrijpelijk?

is vreemdgaan erg, bezette man, cheaten, cheater, cheating, daten, gebonden man, minnaar, minnares, scharrelen, vreemdgaan, vreemdgaan van de andere kant, overspel
Geschreven door Redactie

Is vreemdgaan erg? “Ja natuurlijk!” is je eerste reactie. Heel begrijpelijk. Maar naarmate je wat ouder wordt en meer levenservaring hebt ga je er weleens wat genuanceerder over denken. Misschien is er een goede reden geweest. Of onwetendheid over een relatie. Of kun je elkaar een keer iets vergeven en verbetert het je relatie.

We ontvingen een blog over dit onderwerp. De schrijfster van deze blog wil graag anoniem blijven:

Zijn schuld?

“Volgens onderzoek doet 1 op de 4 mensen het. Van de 10 vrijgezelle mensen zitten er minstens 12 op één of meer datingsites: bizar, er zijn meer mensen op dating-apps dan singles!. Eén op de drie leden van dating-apps en -sites heeft al een relatie. SecondLove verdient er grof geld mee. Maar toch zijn we er allemaal op tegen: cheating!

In zo’n situatie zijn de rollen voor de buitenwereld dan ook al snel verdeeld. De man is een klootzak, zijn vriendin een arm, weerloos schaapje en dan is er nog ‘the other woman’, de minnares. Zij is de dader, de aanstichtster. Zij had gewoon met haar tengels van de gebonden man af moeten blijven. Hoe durft zij zich te mengen in andermans relatie?

Maar is veemdgaan erg?

Maar is het wel zo simpel? Zijn er wel regels? Ik zet mezelf natuurlijk niet graag in een kwaad daglicht. Maar ik zal niet ontkennen dat ook ik bezette mannen heb gedate. Een relatie krijgen is voor mij nooit een doel op zich geweest. Waarom zou ik me dan verantwoordelijk voelen voor hun relatie? Als hij zijn vriendin niet wil bedriegen hoeft dat niet. Ik ben niet in kanten lingerie en een bus slagroom voor zijn deur gaan liggen. Het was het moment, de plaats en de aantrekkingskracht. Geen lastige beslissing voor mij dus, ik had zelf niks te verliezen. Als zijn vriendin het me zou vragen is mijn antwoord dan ook simpelweg de waarheid.

Anderzijds kan het natuurlijk erg pijnlijk zijn, bijvoorbeeld als je er pas later achterkomt dat de man waarmee je aan het daten bent al anderhalf jaar een liefje blijkt te hebben. Dit is mij overkomen. Het voelt alsof je Messi bent, maar op de reservebank zit bij een amateurclub.

Zoals beloofd kreeg ze van mij de waarheid toen ze het me op de vrouw af vroeg. Ik vertelde haar dat haar bestaan net zo’n grote klap voor mij was, als mijn bestaan voor haar. Ik was trots op haar, omdat ze zo moedig was om me te bellen. Ik was haar dankbaar, omdat deze confrontatie het einde van de leugens zou betekenen. Ik was verdrietig, omdat het dus mogelijk bleek me te laten besodemieteren.

Een tijdje later bereikte mij het heugelijke nieuws dat de twee waren gaan samenwonen.

Geen troostprijs

Dus voor de vriendinnen van de cheaters: luister naar je intuïtie en beslis of dit is wat je wilt. De ene vent peutert in zijn neus en de ander gaat vreemd. Accepteren dat hij vreemdgaat kan een oplossing zijn. Maar laat je natuurlijk niet een troostprijs voelen terwijl jij de jackpot bent.

Vrouwen, ik weet dat het pijn doet. Bedrogen worden verandert alles. Je blik op de liefde, op de wereld, maar vooral de kijk op jezelf. Laten we vooral erkennen dat overspel ten alle tijden de schuld is van degene die vreemdgaat. Die persoon is verantwoordelijk en niet de minnaar(es), die vaak niet eens op de hoogte is van de relatie. Soms zit er een flinterdunne lijn tussen fout en goed. Maar het daten met een cheater maakt je echt niet meteen een slecht mens!”

Wat is vreemdgaan eigenlijk? Is porno kijken vreemdgaan? Een blouse die je van je ex kreeg dragen, is dat vreemdgaan? Verliefde gevoelens hebben, maar er niets mee doen, ga je dan vreemd?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X