Datingtips Relaties

Je ouders kunnen niet met je partner op schieten

conflict, dating app, datingapp, discussie, familie, gemeenschappelijk, gezin , grenzen, je ouders, oplossing, ouders, partner, Plekk, positief , praten, ruzie, vriend, vriendin
Geschreven door Redactie

Het is een vervelende situatie als je ouders niet met je partner op kunnen schieten, want het zijn de belangrijkste mensen in je leven. Misschien ging de eerste kennismaking met elkaar niet goed of hebben ze verschillende meningen over politiek of religie. Het conflict helemaal oplossen is vaak lastig, maar je kunt de situatie wel verbeteren met de volgende tips. Want het enige dat je bij familiediners hoofdpijn zou moeten bezorgen is het drinken van net iets teveel van die overheerlijke rode wijn. Als je ouders niet met je partner op kunnen schieten kun je dit overwegen:

1.Blijf positief

Gaat het om een klein issue, versterk het dan niet door de slechte kanten van je ouders te benadrukken. Blijf positief over ze praten. En andersom geldt dat ook, praat op een positieve manier over je geliefde. Dus: laat weten dat je vriend zo lekker voor je gekookt heeft vorige week. In plaats van: benadrukken dat hij niet zag dat je naar de kapper was geweest. Wees open met elkaar, maar wel op een verstandige manier.

2. Focus op wat ze met elkaar gemeen hebben

Waarom zou je een felle discussie met elkaar aangaan over politiek, als jullie ook gezellig met zijn allen jullie laatste vakantiefoto’s kunnen bekijken? Jullie hebben iets om met elkaar over te praten wat jullie allemaal boeiend vinden. Hoe verschillend ze ook van elkaar zijn, probeer de gemeenschappelijke interesses te vinden. Want mensen lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen.

3. Bekijk het gedrag van je ouders in de juiste context

Als het niet alleen gaat om zijn slechte tafelmanieren, maar er echt meer aan de hand is (ze vragen zich af of jullie wel bij elkaar passen of hebben problemen met zijn karakter), dan is het goed om te overwegen hoe gerechtvaardigd hun mening is. Uiten ze vaker respectloze meningen om te laten weten dat ze het ergens niet mee eens zijn? Oordelen ze makkelijk? Zijn ze bang dat hun goede naam geschaad wordt? Hebben ze jou nooit echt gesteund? Dat is allemaal heel vervelend, maar neem hun mening dan niet te serieus. Aan de andere kant: staan ze altijd achter je en willen ze het beste voor je? Dan kan het van belang zijn om aandacht te besteden aan wat ze te zeggen hebben. Misschien hebben ze wel een punt. Praat erover met je ouders, het liefst een keer als je vriend(in) er niet bij is.

4. Waarschuw je partner

Weet je dat je ouders jouw partnerkeuze niet goedkeuren en gaan jullie op familiebezoek, praat er dan van tevoren met je vriend(in) over. Dat is wel zo netjes. Jullie kunnen je dan samen voorbereiden en je kunt je partner laten weten dat jij aan zijn of haar kant staat.

5. Steun je partner

Je ouders weten waarschijnlijk dat je onvoorwaardelijk van ze houdt. Maar je partner weet dat misschien niet. Het is daarom belangrijk om tijdens vervelende discussies je geliefde bij te staan. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, maar help hem of haar een beetje. En neem je geliefde serieus als die zich zorgen maakt of je ouders hem/haar wel zien zitten.

6. Hou de discussie respectvol

Als er ruzie ontstaat, spreek dan degene aan die het in de eerste plaats opgestookt heeft. Vraag deze persoon wat hem of haar zo boos maakt en bekijk met elkaar of er direct iets praktisch ondernomen kan worden, dat eerlijk is voor iedereen. Maar vaak is het niet zo simpel. Je partner zal niet ineens zijn of haar politieke mening veranderen of de karaktertrek die je ouders zo vervelend vinden, kunnen aanpassen. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar hou het respectvol en netjes. Herinner iedereen daaraan.

7. Bepaal je grenzen

Het is goed om grenzen te stellen. Want al doe je nog zo je best, soms werken mensen niet mee en zit er geen oplossing aan te komen. Misschien moet je dan maar het kerstdiner een keertje overslaan. Dat is tenminste een duidelijk statement en misschien kan dat je ouders tot inkeer brengen.

Bedenk dat niets een verloren zaak is. Ook niet als je ouders niet met je partner op kunnen schieten Met bovenstaande handreikingen kun je het probleem productief aanpakken en echt iets veranderen aan de situatie, zodat je niet decennialang in ongemakkelijke familiesituaties hoeft te zitten.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X