Onderzoek Relaties

Onbewust kiezen we een vergelijkbare partner

Te lang single,alleen slapen, dating app ,datingapp, gevoelens delen , iemand in je leven toelaten, intrekken , jaren single, moeite met relatie , plannen delen, Plekk , spullen in jouw huis ,tijd alleen, tijd voor jezelf , weer relatie , weer vriend,bloeddruk, bmi, datingapp , dna, genen, lengte , opposites attract , Plekk , vergelijkbare partner
Geschreven door Redactie

Een vergelijkbare partner of juist niet? ‘Opposites attract’ is een mooi idee dat je vaak in romantische komedies ziet, maar in werkelijkheid vallen we juist vaak op mensen die op onszelf lijken. Een studie van Matthew Robinson van de Universiteit van Queensland, Australië, waarover in het tijdschrift Nature is gepubliceerd, geeft aan dat je meer kans hebt een stabiele relatie te onderhouden met een vergelijkbare persoon en dat gaat zelfs tot aan de genen toe.

In het onderzoek werden de gegevens geanalyseerd van drie andere studies waarbij de genen van in totaal 24.000 heteroseksuele koppels bekend waren. De onderzoekers kwamen erachter dat de meeste mensen een relatie hadden met iemand van vergelijkbare lengte, BMI (body mass index) en zelfs bloeddruk.

Dit is het bewijs dat de mens aan ‘seksuele selectie’ doet: mensen met vergelijkbare eigenschappen vormen vaker een stel met elkaar dan te verwachten is als er willekeurige stellen gevormd zouden worden. Het is dus interessant om te zien dat we onze partner onbewust kiezen aan de hand van zijn of haar genen.

Seksuele selectie komt ook voor bij bepaalde dieren en zorgt ervoor dat de families hechter met elkaar zijn, wat de overlevingskansen van de kinderen kan vergroten.

De onderzoekers keken ook naar andere mogelijke aantrekkingsfactoren, zoals opleidingsniveau. Het bleek dat men de neiging had een partner uit te zoeken met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Maar die keuze kan bepaald zijn door levenskeuzes en gemeenschappelijke interesses.

De resultaten van de studie suggereren dat “de keuze van je levenspartner de genen-opbouw van eigenschappen bij de mens in het algemeen kan beïnvloeden.” Maar verder geen druk op jullie hoor….

Niet alle tegenstellingen zijn gewenst binnen een relatie, maar er is één tegenstelling die echt een pré is. Hiermee vul je elkaar juist perfect aan! Je leest het in ‘Opposites attract’: waar of niet waar?.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X