Onderzoek Relaties

‘Opposites attract’: waar of niet waar?

datingapp Plekk, opposites attract, Plekk , tegenstellingen
Geschreven door Redactie

Opposites attract: je hoort het vaak, maar is het waar? Stel, je zit met je vriend (beeld je even in dat je een vriend hebt) in een taxi tijdens jullie vakantie in een ver land. Samen stap je uit op het punt van bestemming, de taxi rijdt weg en je komt erachter dat je je tas in de taxi hebt laten liggen met je laptop, camera en jullie paspoorten erin. Je vriend gaat uit zijn dak: “Hoe kun je zo dom zijn, alles zat erin! Wat een ramp!!!” Jij blijft kalm en gaat op zoek naar het telefoonnummer van de taximaatschappij. Geen gehoor… Jullie besluiten het stadje af te struinen op zoek naar de taxi en vragen rond of er ergens ‘gevonden voorwerpen’ worden ingezameld, maar de pogingen blijven vruchteloos. Na ongeveer een uur dringt het tot je door: je tas is weg met al jullie belangrijke spullen erin!! Uit radeloosheid begin je te vloeken en te huilen. Je vriend is ondertussen over de schrik heen en merkt op: “dat wisten we een uur geleden toch al?!”

Hoekun je jullie dramatisch verschillende reacties verklaren? Het antwoord: jullie hebben verschillende strategieën om je doel te bereiken. Zelfs al heb je hetzelfde doel, je kadert het anders in.

Jevriend is namelijk ‘preventiegericht’, zijn doel is het voorkomen van verlies, diefstal en andere risico’s. Preventiegerichte mensen raken van slag als de situatie erger wordt dan hij eerder was en ze zijn tevreden als alles stabiel en onveranderd blijft.

Jijdaarentegen bent ‘promotiegericht’. Promotiegerichte mensen proberen altijd iets te bereiken en richten zich op verbetering. Zij zijn het gelukkigst als er beweging in een situatie zit en ongelukkig als dingen stagneren.

Voorje vriend was het ergste al gebeurd toen jullie erachter kwamen dat je tas weg was. Hij was kwaad omdat jullie iets verloren waren. De tas terugkrijgen zou een leuke bonus zijn geweest, maar dat was (voor hem) zeer onwaarschijnlijk. Jij was juist meer gefocust op het terugvinden van de tas en je had het te druk met dat doel om van slag te zijn. Pas toen je erachter kwam dat het niet ging lukken om de tas terug te krijgen werd je ontroostbaar. Oftewel: het verlies van de tas deed je niet zoveel, maar het niet bereiken van je doel (de tas terugvinden) kwam wel hard bij je aan.

Jezou misschien verwachten dat dit verschil tussen jullie problemen zou kunnen veroorzaken binnen je relatie. Maar verschillende studies wijzen juist uit dat zolang je voor het zelfde resultaat gaat, het niet erg is om een andere strategie te hebben. Je vult elkaar met deze twee verschillende focussen juist aan. Het blijkt dat in dit soort relaties de partners het gelukkigst zijn! Dus op deze manier is de stelling Opposites attract wel waar dus!

Ditgeldt overigens vooral als jullie een grote verbondenheid hebben, als een team opereren en veel samen ondernemen. Leven jullie meer gescheiden levens dan heeft het hebben van verschillende strategieën minder invloed.

Eenvoorbeeld van het inzetten van verschillende strategieën om hetzelfde doel te bereiken is het plannen van een vakantie. De promotiegerichte partner helpt bij het zoeken naar een mooie bestemming, plant interessante uitstapjes en gaat op zoek naar leuke aanbiedingen. In de tussentijd houdt de preventiegerichte partner zich bezig met de inentingen, visa en tickets en zorgt ervoor dat de waardevolle spullen op een veilige plek opgeborgen worden en checkt het weer op de plek van bestemming. Al deze zaken zijn belangrijk om uiteindelijk het bredere einddoel te bereiken: een relaxte en fijne vakantie.

Dus:ben jij risicomijdend, ben je altijd bezig met je veiligheid en probeer je de situatie zo stabiel mogelijk te houden, ga dan op zoek naar een partner die vooruit wil en bezig is met zich ontwikkelen en doelen bereiken. Of andersom natuurlijk. Niet alle tegenstellingen zijn gewenst binnen een relatie, maar deze tegenstelling is een pré! Jullie zullen elkaar daar perfect mee aanvullen!

Opposites attract is the way to go in dit geval! Maar het tegengestelde wordt ook beweerd. Volgens dit onderzoek zoeken we juist een vergelijkbare partner!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X