Onderzoek Relaties

Ruzie in een relatie: is dat erg?

bedreigingen, ruzie in een relatie, crisis , dieptepunt , bedreigingen,Jaloezie, ontrouw, relatie, relatiecrisis, relatiedip, Plekk, dating app,ruzie, strijd, vreemdgaan , vriend, vriendin
Geschreven door Redactie

Ruzie in een relatie: is dat iets waar je je zorgen om moet maken? Of hoort het er gewoon bij? Vooral in het begin van een relatie kun je je onzeker gaan voelen als er een flinke crisis in je relatie opduikt door een meningsverschil. Uit onderzoek blijkt dat je niet meteen in de stress hoeft te schieten als je eens een fikse ruzie hebt met je partner.

Ruzie in een relatie: geen paniek!

Twijfels over de relatie omdat ruzies over een ex of geld de kop op blijven steken, een diepe crisis omdat de ander is vreemdgegaan of elk een totaal ander beeld van de toekomst. Stellen die onzeker zijn omdat ze momenteel in zo’n situatie zitten, kunnen nu rustig(er) ademhalen: ze zijn lang niet de enigen en er is kans dat het goed komt. Uit Europees onderzoek (Parship) blijkt namelijk dat:

 • ruim driekwart (76%) van de stellen weleens een crisis heeft (gehad) in zijn huidige relatie.
 • een relatie gemiddeld 2,1 grote dieptepunten kent.
 • dalen minder vaak voorkomen of minder diep worden naarmate stellen langer samen zijn.

Hoe langer samen: hoe stabieler de relatie

Het onderzoek toont aan dat een relatie gemiddeld 2,1 grote dieptepunten kent. Verder blijkt dat de heftigste meningsverschillen vaak in de eerste vijf jaar van een relatie opspelen. Deze ‘prille liefdes’ geven aan gemiddeld 1,7 keer een crisis te hebben gehad. Bij de stellen die meer dan tien jaar samen zijn, is dat gemiddeld 2,2 keer. En koppels die al meer dan twintig jaar samen zijn, geven aan gemiddeld 2,3 keer een crisis te hebben gehad.

Femke van der Hoeven, Country Manager van Parship NL: “Hieruit blijkt dat naarmate een relatie langer duurt, de dalen minder diep worden of in ieder geval minder diep worden ervaren. Een belangrijke oorzaak is natuurlijk dat stellen in de loop van de tijd beter op elkaar ingespeeld raken en zo beter weten hoe ze op moeilijke momenten met elkaar om moeten gaan.”

Kwart koppels maakt nooit ruzie

Bijna een kwart (24%) van de ondervraagden heeft nog nooit een flinke relatiedip gehad. Van der Hoeven: “Hoewel ruzies in een relatie vaak nog een taboeonderwerp zijn, hoort het er wel bij. Ruzie maken is gezond! Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat stellen die goed ruzie kunnen maken gelukkiger zijn en langer bij elkaar blijven. Ruzie maken helpt ook om je grenzen aan te geven, zodat je daarna met een schone lei de draad weer gezamenlijk op kan pakken.”

Mannen en vrouwen noemen verschillende oorzaken voor dispuut

Welke onderwerpen zijn de oorzaak van het gebroken servies en slaan met deuren? De volgende onderwerpen staan in de top tien:

 1. Jaloezie (12%)
 2. Financiën (11%)
 3. Ontrouw (11%)
 4. Werk (11%)
 5. Ouderschap (9%)
 6. Schoonouders (7%)
 7. Andere toekomstvisie (7%)
 8. Huishouden (6%)
 9. Tegenslagen (6%)
 10. Hobby’s (4%)

Wat verder opvalt is dat mannen en vrouwen allebei een ander onderwerp aangeven als grootste veroorzaker van ruzie. Voor de mannen staat jaloezie met stip op één (14%) en bij de vrouwen zijn dit discussies over geldzaken (13%).

Ruzie maken is dus niet per sé schadelijk voor je relatie. Wél is het dan belangrijk dat je op de juiste manier ruzie maakt zodat je er samen met je partner sterker uitkomt. l

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X