Relaties Verbroken relatie

Signalen dat je relatie eindigt

signalen dat je relatie eindigt
Geschreven door Redactie

Signalen dat je relatie eindigt? Handig om in de toekomst te kunnen kijken! Of vind je het een eng idee? Nieuw onderzoek heeft de vijf stadia gevonden waar een stel doorheen gaat wanneer hun relatie op de klippen loopt. Herken je één van deze stadia, dan weet je dus dat er een grote kans is dat je relatie geen stand houdt.

Je hebt niet het gevoel dat er iets mis is met je relatie, maar alles is routine geworden.
Onderzoekers van de universiteit van Tennessee hebben een groep van 83 studenten gevolgd die een serieuze relatie hadden. Aan het begin van het onderzoek moesten zij een lange vragenlijst invullen. Na twee maanden was 20% van de 83 relaties uitgegaan en konden de onderzoekers de ingevulde vragenlijsten goed bestuderen. Zo kwamen ze erachter wat de signalen waren dat een relatie geen stand zou houden.

Er bleken vijf stadia te zijn waar elke relatie doorheen gaat voordat die eindigt. Waarschijnlijk komen ze je bekend voor als je terugdenkt aan eerdere serieuze relaties die verbroken zijn.

Helaas herkennen we de eerste stadia vaak niet als we erin zitten en laten we een kansloze relatie te lang doorsudderen. Daarom is het goed om ze eens op een rijtje te zetten.

“Het is veel makkelijker om in een relatie te stappen dan eruit te gaan”, volgens Paul Hokemeyer, erkend relatietherapeut in New York. “We zijn biologisch zo geprogrammeerd dat we graag met iemand samen willen zijn. Er komt dan een geweldige hormonencocktail vrij waar we ons prettig bij voelen, alsof het een kasjmieren deken is die om ons heen geslagen wordt. Maar een relatie achter ons laten levert juist tegenovergestelde gevoelens op. We gaan aan onszelf twijfelen en zijn angstig.”

“En daarom blijven stellen na de uiterste houdbaarheidsdatum te lang samen”, zegt Hokemeyer. “Vaak weten we al wel dat er geen toekomst in zit, maar blijven we toch hangen, omdat we behoefte hebben aan die warme deken die ons koestert.”

Dit zijn de vijf stadia die de wetenschap heeft gevonden als teken dat het een aflopende zaak is:

1. Er is geen verandering

Je hebt niet het gevoel dat er iets mis is met je relatie, maar alles is routine geworden. Daarbij heb je niet de behoefte om jullie relatie nieuw leven in te blazen, het is iets waar je gewoon niet mee bezig bent. Het is Netflix en chillen zoals altijd en verder gebeurt er eigenlijk niet veel.

2. Behoefte aan verandering

Je krijgt een vaag gevoel dat je behoefte hebt aan verandering en dat je relatie misschien niet goed is. Maar het is alleen maar een gevoel ver weg in je achterhoofd terwijl je doorgaat met je dagelijkse bezigheden. Het is niet iets waar je daadwerkelijk wat mee doet.

3. Toegeven dat er iets niet goed zit

Je geeft toe dat er iets niet werkt en misschien wel nooit zal werken. Je begint na te denken over hoe je iets kunt veranderen in je leven. En dan niet door je relatie te verbeteren, maar door de relatie wellicht te verbreken.

4. Het einde is nabij

Er zijn twee manieren hoe mensen met dit stadium omgaan: ze vertellen hun partner direct dat ze geen toekomst meer in de relatie zien. Of ze pakken het op een meer passieve manier aan: ze besteden minder tijd met hun partner, zijn minder met hun partner bezig en besluiten soms om vreemd te gaan.

5. Je bent er klaar mee

Je hebt je beslissing genomen en je blijft erbij. Je verbreekt de relatie. De relatie is over, de spullen zijn verdeeld of teruggegeven, je ruimt eventuele losse eindjes op en je zorgt dat je op andere plekken je koffie drinkt om er zeker van te zijn hem niet per ongeluk tegen het lijf te lopen. Daarna ga je… door met je leven.

Wat gebeurt er als je dit leest en je je realiseert dat je midden in het proces van een aflopende relatie zit? Dan is het nog niet helemaal verloren. Zelfs in stadium 4 kun je het roer nog omgooien en jullie relatie weer sterker maken.

Denk er eens goed over na. Vind je je relatie waardevol genoeg om voor te strijden? Om er een positieve draai aan te geven, zodat het weer een gezonde relatie wordt? Zo ja, doe je best om er iets van te maken. Is je partner het met je eens dat jullie relatie enigszins ingedut is en nieuw leven ingeblazen moet worden? Dan kun je er samen aan werken.

Als jullie hierover op een volwassen manier kunnen praten is dat al een goed begin. Zorg dat jullie met zijn tweeën iets nieuws ondernemen. Dat kan een vakantie zijn, maar ook samen een avondje uitgaan (op een plek waar jullie nooit eerder zijn geweest) of bijvoorbeeld samen een leuke cursus doen. Die nieuwe impulsen hebben jullie nodig en kunnen het begin zijn van een nieuwe start.

Dus wil je je ingedutte relatie redden, dan kan dat. Want zelfs op een rijdende trein heb je nog invloed op de richting waarin die rijdt. Het is helemaal aan jou zelf! S

Lees ook “Is het gewoon ruzie of zou je je relatie moeten verbreken?”.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X