Geluk Relaties

Een emotionele affaire: wat doe je er mee?

goede vriend,, dating app, datingapp, Emotionele affaire, emotionele ontrouw, ontrouw , Plekk, relatie, verliefd, vreemdgaan, vriend, collega, vriendschap,verliefd, Verliefd op je beste vriend, vriendschap, signalen hij verliefd,dag van de lach, dating app, datingapp, humor, lachen, Plekk, vies gebit, spuug, rare lach, hoog lachje, samen lachen, begrijpt humor, lol, vieze adem, stinkt uit mond
Geschreven door Redactie

Een emotionele affaire: misschien een moeilijk woord maar herken je dit? Je hebt een nieuwe vriend of collega ontmoet en er is meteen een klik tussen jullie. Jullie hebben lol samen, kunnen goed praten en sturen elkaar regelmatig berichtjes. Je denkt steeds aan hem en flirt voorzichtig. Want tja, hij is zo leuk.

Het klinkt als een veelbelovend begin van een romantische relatie, maar er is één probleem: je hebt al een relatie! Dan kan dit de start betekenen van een emotionele affaire.

Maar wat is dat precies, een emotionele affaire?

Een emotionele affaire of emotionele ontrouw lijkt op een platonische vriendschap, maar zo onschuldig is het niet. Want er komt seksuele chemie bij kijken. Je fantaseert over hem, je deelt misschien onflatteuze details met hem over je (officiële) partner en je laat je partner niks weten over deze leuke nieuwe vriend of collega.

Het begint allemaal onschuldig, maar het onttrekt energie uit je relatie. En je zult je langzamerhand gaan voorstellen hoe het zou zijn om een relatie te hebben met deze leuke man. Jullie hebben geen seks met elkaar, maar het flirten geeft aan dat er meer aan de hand is dan vriendschap. Het voelt goed en je vindt het fijn om veel contact met hem te hebben.

Op een zeker moment begin je de twee met elkaar te vergelijken en steekt je huidige partner mager af tegen deze nieuwe ‘vriend’. Niet eerlijk natuurlijk, omdat er sprake is van een beginnende verliefdheid (ook al wil je dat niet toegeven) en dan kleurt alles aan hem roze. Als je aan je huidige vriend denkt komen vooral zijn vervelende trekjes en onderlinge irritaties naar voren. Maar een gezonde relatie van een aantal jaar heeft een heleboel voordelen, die je op dat moment misschien niet ziet. Jullie kennen elkaar door en door, zijn helemaal op elkaar ingespeeld en de verliefdheid is overgegaan in liefde.

Dus ik heb geen emotionele affaire als ik zuiver vrienden ben?

Natuurlijk kun je nieuwe vriendschappen aangaan als je je in een relatie bevindt. Het is alleen belangrijk om grenzen te stellen en open en eerlijk te zijn tegenover je partner. Het is handig om er af en toe over te praten om te zorgen dat jullie op één lijn zitten wat betreft die grenzen.

Je zou in staat moeten zijn om je eigen gedrag te analyseren en in te zien wanneer je te ver gaat. Is het gewoon een vriendschap of is het iemand naar wie je verlangt?

Wat als ik een emotionele affaire heb?

Als je jezelf in bovenstaande herkent, dan is het goede nieuws dat je die nieuwe vriendschap kennelijk (nog) niet naar een fysiek niveau hebt gebracht. Je kunt de pauzeknop indrukken, wat meer afstand van hem nemen en werken aan je echte relatie.

Want als je open staat voor verleidingen van anderen is er vaak iets aan de hand in je relatie en in je leven. Je mist iets.

Misschien mis je iemand die écht aandacht voor je heeft, iemand waarmee je persoonlijke zaken goed kunt bespreken of mis je (een bepaald type) lichamelijke aandacht. Als je er eenmaal achter bent wat je precies mist, kun je er samen met je partner aan werken om dit te verbeteren. Jullie kunnen meer stabiliteit in je relatie brengen door weer liefde, aandacht, waardering en affectie in te brengen die jullie beiden verdienen.

Dus wees eerlijk, ben je tevreden in je relatie? En zo niet, kun je daarover praten met je geliefde? Ben je bereid te werken aan je relatie en te repareren wat fout zit? Of heb je een emotionele affaire om een bepaalde leegte op te vullen? Dat zal op een gegeven moment niet vol te houden zijn. Dus zul je een keuze moeten maken: je relatie evalueren en eventueel beëindigen of er voor de volle 100% samen voor gaan en er iets moois en duurzaams van maken.

Lees meer over vreemdgaan. Is dat altijd slecht, of soms begrijpelijk?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X