Geluk Relaties

Wat is een goede relatie? Dit zijn 10 kenmerken

Wat is een goede relatie, gezonde relaties, kenmerken gezonde relatie, gelukkige stellen, seksleven, Gemeenschappelijke interesses, gezonde relatie, Goede communicatie, Eerlijk ruzie maken
Geschreven door Redactie

Wat is een goede relatie? Gezonde relaties zijn op zich allemaal verschillend, maar hebben ook een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Heel handig om die eens op een rijtje te zien. Het kan je helpen bij het vinden van de juiste partner.

1. Goede communicatie

Spreekt voor zich, toch? Het is één van de belangrijkste kenmerken van koppels met een gezonde relatie. De American Psychological Association schrijft over de voordelen van open gesprekken: “Gezonde stellen maken regelmatig tijd vrij om te checken hoe het met de ander gaat. Het is belangrijk om over meer te praten dan alleen het huishouden en de kinderen. Besteed minimaal een paar minuten per dag aan een dieper gesprek, waarin je meer persoonlijke onderwerpen aan de orde laat komen. Dit is belangrijk voor jullie band op de lange termijn.” Het betekent overigens niet dat je vervelende onderwerpen uit de weg moet gaan. Wees daar ook open over en zorg dat je altijd respectvol blijft. En eerlijk ruzie maakt, zie punt 3.

2. Lol maken

De conclusie van een studie van de Berkeley Universiteit luidt: “Couples who play together stay together.” En probeer dan vooral regelmatig samen wat nieuws uit, want: “Nieuwe en opwindende activiteiten maken je gelukkiger, en dat geluk zal waarschijnlijk weer invloed hebben op je relatie.”

3. Eerlijk ruzie maken

Het is niet zo dat koppels met een gezonde relatie nooit ruzie maken, maar ze doen dat op een redelijke, eerlijke manier. Het is een middel om elkaar beter te begrijpen. Beiden doen hun best de oorzaak van de onenigheid, maar ook de mening en de gevoelens van de ander te doorgronden en werken samen aan een goede oplossing voor het conflict. Het is dus geen machtsspelletje, zoals bij ongezonde relaties, waarbij de partners hun best doen elkaar naar beneden te halen.

En wees niet bang om regelmatig ruzie te maken. Doe je dat op een goede manier, dan is het een middel om je aan elkaar aan te passen. Want iedereen is verschillend en het kost energie om te zorgen dat jullie harmonieus samen kunnen leven. Dat is heel normaal.

4. Niet teveel drinken

Helaas, controle over je drankgebruik kan je relatie echt helpen. Dus drink niet meer dan drie (voor vrouwen) en vier (voor mannen) drankjes per gelegenheid als je samen met je partner bent. Dan heb je meer kans op een gezonde, langdurige relatie. Drink je meer dan dat, dan kun je minder helder denken en oordelen. En dat kan bijvoorbeeld weer negatieve effecten hebben op de manier waarop jullie ruzie maken (zie het vorige punt).

5. Waardering voor feminisme

Echt, het hebben van een partner die zich feminist noemt is een groot voordeel. Onderzoekster Laurie Rudman beweert dat een mannelijke feminist het vermogen van een vrouw kan vergroten om haar eigen doelen en ambities te realiseren. Een mannelijke feminist vindt een ambitieuze partner geen bedreiging. Hij zal haar juist steunen om te bereiken wat zij wil. Waarom zijn zoveel mannen dan bang om een feminist genoemd te worden? Wij hebben geen idee. Ze zijn juist de ideale liefdespartners en zouden er dus trots op moeten zijn.

6. Compromissen sluiten

Elke relatie heeft een geef-en-neem element. Soms doe je iets voor hem, wat je eigenlijk niet wilt doen. Maar je weet dat je vriend er gelukkiger van wordt. Je kijkt bijvoorbeeld een film mee, waar je zelf nooit voor zou kiezen. Vaak is het moeilijk om te bepalen of het geven en nemen wel eerlijk verdeeld is. Maar wees voorbereid om compromissen te sluiten, altijd iets meer te geven dan te nemen. Als je partner dat ook doet, komt het wel goed met jullie relatie. Onderzoekster Janet Hibbs zegt er nog dit over: geef duidelijk aan wat jouw wensen zijn, op een vriendelijke manier natuurlijk. Hoe meer duidelijkheid, hoe makkelijker jullie je activiteiten op elkaar aan kunnen passen als dat nodig is.

7. Waardering voor de ander tonen

Vind je je partner geweldig? Laat hem dat weten! Klinkt simpel, maar vaak vergeten we dat complimentje te geven door alle drukte om ons heen. En wees specifiek. Dus laat hem bijvoorbeeld weten dat hij dat avondje uit zo goed georganiseerd heeft of dat hij er zo goed uitziet in die nieuwe jeans. Kleine moeite, groot effect.

8. Een gelukkig seksleven

Dat zat er natuurlijk aan te komen. Gezonde stellen hebben een gezond seksleven. Misschien niet altijd heel frequent, maar zolang beiden dat ok vinden is het geen probleem. Gelukkig betekent minder seks dus niet minder liefde en geluk. Robert Weiss, onderzoeker bij ‘Clinical Development for Elements Behavioral Health’: “Voor de meeste mensen die al een aantal jaar bij elkaar zijn is kameraadschap, betrouwbaarheid en een gevoel van wederzijds vertrouwen veel belangrijker dan een hoop hete, zweterige seks.”

Maar wat nou als de één meer seks wil dan de ander? In de eerste plaats is het belangrijk om daar allebei open en eerlijk over te zijn. Weiss adviseert om jullie seksleven te plannen, hoe onromantisch dat ook klinkt. Maar plannen betekent niet automatisch dat de seks zelf ook voorspelbaar, onromantisch en saai is. Zijn tweede advies luidt om regelmatig wat nieuws te proberen. Wees avontuurlijk! En als laatste: sluit een compromis als jullie verschillende wensen hebben ten aanzien van de frequentie (daar hebben we punt 6 weer).

9. Elkaar de ruimte geven

Omdat jullie een gelukkig stel zijn betekent nog niet dat jullie alles samen moeten doen. Psychiater Kristin Davin geeft aan dat juist het tegenovergestelde beter is. Gezonde stellen maken tijd vrij om samen dingen te doen, maar ook tijd om apart van elkaar zijn. Ze zijn beide net zo belangrijk. Besteed je teveel tijd met je partner, dan kun je het gevoel krijgen dat je je identiteit verliest. Blijf de persoon waar je vriend ooit verliefd op werd. Als het goed is erkent hij de verschillen en omarmt hij jullie overeenkomsten. Daarbij merkt Davin ook nog op dat tijd apart van elkaar doorbrengen een gevoel kan geven dat je de ander mist. Dat gevoel versterkt jullie band juist als jullie weer bij elkaar zijn. En dat is goed nieuws!

10. Gemeenschappelijke interesses

Gemeenschappelijke interesses betekenen niet alleen een gezonde relatie, maar ook een gelukkige relatie. Het gaat er niet om een enorme waslijst aan gemeenschappelijke interesses te hebben, maar een paar is wel heel prettig. Zijn de vlinders van jullie beginnende relatie verdwenen, dan hebben jullie in ieder geval nog de activiteiten waar jullie beiden van kunnen genieten.

Ook in dit artikel vind je handige tips om een goede relatie op te bouwen: “Nee zeggen helpt een gezonde relatie opbouwen“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X