Onderzoek Relaties

Op welk type val ik? Een misleidende vraag!

achtergrond , anders, avontuurlijk , datingapp, gelijkenissen, hetzelfde, hetzelfde type , interesses , online daten , opposites attract, Plekk, religie ,saai, spannend ,tegenstelling , uiterlijk
Geschreven door Redactie

Op welk type val ik? Misschien denk jij het ook weleens. En vaak lijkt het alsof je steeds op dezelfde types valt. Daar is een reden voor, maar niet de reden die je misschien denkt. En je kunt jezelf een dienst bewijzen door verder te kijken dan ‘je type’.

Al je dates dezelfde eigenschappen?

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië onder meer dan 1000 heteroseksuele stellen, is het erg waarschijnlijk dat vorige liefdespartners dezelfde fysieke karakteristieken vertoonden. En hetzelfde geldt voor de onderwijsachtergrond, intelligentie en religieuze affiniteit.

Maar de reden dat je exen allemaal lange, donkerharige juristen zijn heeft niets te maken met ‘jouw type’. Het blijkt dat het met je omstandigheden te maken heeft.

De mensen om ons heen

Want heteroseksuele personen in veel maatschappijen zouden een relatie kunnen aangaan met een groot aantal (verschillende) mensen. Maar ze ontmoeten maar een deel van die grote hoeveelheid heteroseksuele individuen, de mensen waar ze direct contact mee hebben.

Het zijn de mensen om ons heen op ons werk, op school, in onze vriendenkring, waar we echt mee in aanraking komen. En die hebben vaak ongeveer een zelfde achtergrond en levensstijl als wij.

Hetzelfde uiterlijk als wij

En voor wat betreft de fysieke gelijkenis tussen de mensen waar je mee gedate hebt, die heeft te maken met je eigen aantrekkelijkheid, volgens de studie. Het blijkt dat we mensen aantrekkelijk vinden die ongeveer dezelfde fysieke eigenschappen hebben als wij en daar gaan we (onbewust) steeds naar op zoek.

Het is wel zo dat online daten meer variatie kan aanbrengen in de mensen waar we mee daten. Eén van de onderzoekers, psychologie-professor Paul Eastwick, geeft aan: “Online daten geeft mensen een actievere keus in de mensen die ze gaan ontmoeten.”

Op welk type val ik? Vergeet die vraag!

Je valt op veel meer types dan je denkt. Dus, je kunt het aantal potentiële kandidaten aanzienlijk vergroten. Door uit je comfortzone te stappen en mensen te ontmoeten in andere omgevingen dan je denkt. Het vergroot niet alleen je kans op een sprankelende date, maar verbreedt ook je blik op de wereld!

Het kan natuurlijk wél zo zijn dat bepaalde karakters beter bij je passen dan andere. Meer over jouw persoonlijkheid en wat dat betekent voor je dates, lees je in dit artikel

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X