Relaties Verbroken relatie

Opnieuw beginnen met je ex: heeft dat zin?

opnieuw beginnen met je ex, compliment, complimenten, mannen, 2e kans, app, daten, dating app, datingapp, herkansing, hertrouwen, incheck app, knipperlichtrelatie, opnieuw proberen, Plekk, Plekk datingapp, Plekk-app, scheiden, Trendin Checkin, Trending Checkin, weer aan, weer relatie
Geschreven door Redactie

Je hebt hem jaren niet gezien, en ineens staan jullie tegenover elkaar. Je voelt plotseling dezelfde chemie, dezelfde aantrekkingskracht. Maar jullie waren toch met goede redenen uit elkaar gegaan? Wat betekent dit? Opnieuw beginnen met je ex: is dat zinvol, of moet je het altijd vermijden?

Opnieuw beginnen met je ex: het kan!

Uit elkaar gaan of scheiden, en vervolgens weer opnieuw beginnen met je ex. Het kan. En het gebeurt! Maar is het verstandig? Heb jij zelf weleens gedacht dat het weer goed kan komen met een ex-partner? Of hier zelfs op gehoopt? Er zijn voorbeelden waar dit heel goed is gegaan, een prachtig ‘happy end’ dus. Maar er zijn helaas ook voorbeelden waar het resultaat opnieuw een break-up betekent. Wat maakt dat zo’n tweede kans slaagt of faalt?

Misschien heb je in je omgeving weleens mensen met een zogenaamde ‘knipperlicht’ relatie gezien? Continu wisselen ze van bij-elkaar naar uit-elkaar en weer terug. De partners voelen zich kennelijk zeer tot elkaar aangetrokken, waardoor ze het blijven proberen. Ze zijn ooit smoorverliefd op elkaar geweest en zijn toen bereid geweest helemaal voor elkaar te kiezen. Deze kiem is misschien nog steeds aanwezig. En het kan zonde zijn om die kans niet te pakken. Het blijkt dat de ‘chemie’ er na een time-out vaak gewoon weer is als exen elkaar weer zien.

Maar als de relatie toch steeds weer uitgaat, blijkt er iets niet goed te zitten. Zo’n knipperlichtrelatie maakt duidelijk dat opnieuw beginnen met je ex  geen zin heeft als er niets veranderd is. Als je écht iets voor elkaar voelt, maar niet de problemen aanpakt, zal elke poging om het weer te proberen gegarandeerd mislukken. Kort gezegd: een tweede, derde of misschien tiende kans is zinloos als beide partners niets veranderen waardoor de relatie dit keer wel een kans van slagen heeft.

Er zijn natuurlijk omstandigheden waarin het sowieso geen zin heeft een relatie een herkansing te geven. Wanneer er sprake is geweest van fysiek of verbaal geweld zal dit moeilijk zijn. Of wanneer de relatie ook in het begin niet gebaseerd was op echte aantrekkingskracht en liefde. Of wanneer één of beide partners te diep gekrenkt zijn.

Maar er zijn dus ook omstandigheden waarin opnieuw beginnen met je ex wel degelijk een succesverhaal kan worden! Daarvoor is het nodig dat er een echte basis van liefde was in het verleden. Maar tegelijk moeten de patronen die tot het uit elkaar gaan hebben geleid, verbroken worden. Dat vereist dat beide partners uitgebreid met elkaar communiceren en daarbij eventueel hulp zoeken.

Situaties waarin opnieuw beginnen met je ex zou kunnen slagen, onder de juiste omstandigheden, zijn bijvoorbeeld:

1Een van de partners is vreemdgegaan, maar de andere partner kan begrijpen waarom dat is gebeurd en is bereid deze misstap te vergeven. Alleen al het feit dat er enige tijd overheen is gegaan kan iemand milder laten stemmen over de gemaakte misstap, het vreemdgaan. En in sommige omstandigheden is vreemdgaan ook nog begrijpelijk. Bijvoorbeeld omdat de partner weinig aandacht en tijd voor de ander had.

2Een relatie was in beginsel goed, maar de timing was verkeerd. Eén van de partners kwam te vroeg in deze relatie terecht en had het idee dat er eerst ontdekt moest worden wat er nog meer te koop is in de wereld. Is dat eenmaal achter de rug, dan is er veel meer rust en bereidheid tot commitment en kan een nieuwe poging heel succesvol zijn. Vaak is het gras aan de overkant toch minder groen dan gedacht!

3Soms realiseren partners zich pas als ze uit elkaar zijn, hoe belangrijk ze voor elkaar waren. Een time-out is dan goed om je dit te realiseren, en om met vernieuwde energie met elkaar in gesprek te gaan voor een nieuwe basis.

4Partners zijn uit elkaar gegaan vanwege praktische redenen: één van de partners reist bijvoorbeeld veel of woont ver weg, waarna besloten wordt ‘dat het zo niet werkt’. Maar eigenlijk was er in emotioneel opzicht weinig mis met de relatie. Veranderen deze omstandigheden, of is één van de partners bereid de situatie praktisch te wijzigen, dan is een nieuwe poging heel kansrijk.

Opnieuw beginnen met je ex vereist in de meeste gevallen meer dan toevallig veranderende omstandigheden. Het is belangrijk dat beide ex-partners bereid zijn hun aandeel in de eventuele schuld te bekennen over het falen van de relatie in het verleden. Net zo belangrijk is het elkaar dingen te kunnen vergeven. En last but not least: bereid te zijn dingen voortaan anders te doen en realistische verwachtingen te hebben.

Soms is opnieuw beginnen met je ex dus mogelijk, maar heel vaak ook niet. Je ex loslaten is dan best lastig. Lees hoe je dat kunt doen!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X