Relaties Verbroken relatie

Praten over je ex. Zinvol, maar wanneer stop je?

acceptatie , accepteren , boos , boosheid , break-up , dating app , datingapp, depressie , dreigen , ex, loslaten , onderhandelen , ontkenning, Plekk, time out , verbroken relatie
Geschreven door Redactie

Je voelt je ellendig. Je relatie is uit en je wilt je hart luchten. Dus praat je eindeloos over je ex-partner met vriend(inn)en, met collega’s en met je familie. Iedereen weet dat deze break-up je enorm geraakt heeft, dus zij weten dat praten over je ex belangrijk voor je is en luisteren ze allemaal beleefd naar je klaagzang.

Maar op een gegeven moment moet je beseffen dat het voor jezelf beter is om te stoppen met praten over je ex, zodat je door kunt gaan met je leven. Het zit je werk, je sociale leven en je toekomstige liefdesleven in de weg. Je kunt niet verder. Het is tijd om je weer te richten op andere dingen en op de mensen om je heen.

Want je zult een bevrijdend gevoel ervaren als je stopt met praten over je ex. Je hoeft je niet meer druk te maken over hoe en waar jullie contact met elkaar hebben, over hem per ongeluk tegen het lijf lopen of over de associaties die je met hem hebt als je in een bepaald café komt, langs zijn huis loopt of zijn favoriete serie kijkt.

Wanneer is het moment dat je stopt met praten over je ex?

Er bestaat geen exacte tijdsperiode wanneer het klaar is en je weer over moet gaan tot de orde van de dag. Zucht. Was het maar zo simpel dat we konden zeggen: “3 maanden”. Helaas. Elke relatie is verschillend en een verbroken relatie brengt gevoelens van rouw met zich mee.

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen als het gaat om de lengte van je rouwperiode: hoelang de relatie heeft geduurd, hoe close je met elkaar was -emotioneel en fysiek-, de timing van de break en het soort conflicten die jullie hebben (gehad), waardoor de relatie geen stand hield.

Je hebt tijd nodig om de negatieve emoties te verwerken. Die tijd verschilt per persoon en per relatie. Voor de één duurt dat een paar dagen en voor de ander een paar jaar. Het helpt in ieder geval wel om er met anderen over te praten, dus doe dat dan ook zoveel mogelijk, en met zoveel mogelijk mensen.

Doorloop alle stadia

Uiteindelijk moet iedereen door vijf stadia heen als er sprake is van een verbroken relatie. Deze stadia lijken overigens erg op de stadia voor rouw, wanneer een goede bekende is overleden of wanneer je weet dat jij zelf ongeneeslijk ziek bent. Maar dan zijn de gevoelens natuurlijk meestal nog veel heftiger.

Hoe lang de stadia duren verschilt dus per persoon. Maar wat je hiervan wel leert? Dat je alle stappen moet doorlopen, anders kun je het allemaal niet afsluiten. Dit zijn de stappen:

1.Ontkenning

Je gelooft nog niet dat het over is en hebt nog een sprankje hoop. Je stuurt hem of haar tot diep in de nacht nog berichtjes.

2. Onderhandeling

Dit gaat samen met de eerste stap, ontkenning. Je onderhandelt met hem (je belooft te veranderen), dreigt misschien zelfs (“Als je weggaat, dan doe je daar niet alleen mij, maar ook je familie veel verdriet mee”) en vraagt wellicht bekenden om hem over te halen zijn plannen niet door te zetten.

3. Boosheid

Je bent boos op je ex of op andere mensen om je heen (of God of het universum). Je denkt misschien aan wraak, want hij mag hier niet zomaar mee weg komen (“Als je weggaat, dan breek ik al je platen van je zorgvuldig opgebouwde platencollectie” of je schaft een voodoo-poppetje aan).

4. Depressie

Depressie komt in veel verschillende vormen. Je kunt je steeds moe voelen, nergens zin in hebben, je kunt niet goed slapen of slaapt juist teveel, je hebt weinig eetlust en kunt nergens echt van genieten. En misschien heb je zelfs het gevoel dat alles hopeloos is en dat de situatie nooit meer zal verbeteren.

5. Acceptatie

Dit is de fase waar je al die tijd op gewacht hebt. Soms voel je je nog wel verdrietig, maar je legt je erbij neer. Acceptatie komt meestal niet van het ene op het andere moment, maar het komt geleidelijk. Laat deze fase erg lang op zich wachten? Dan is het een optie om professionele hulp in te schakelen. Want vrienden zijn vrienden, en geen therapeuten.

In deze periode denk je ook weleens hoe je je ex terug kunt krijgen. Vaak is dat niet zinvol, maar soms heeft dat een kans.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X