Geluk Relaties

Reageren of antwoorden: wat doe jij?

antwoord, antwoorden, datingapp, datingapp Plekk, impulsief, nadenken, Plekk, reactie, reageren , reageren en antwoorden, reflectie , weloverwogen
Geschreven door Redactie

Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen reageren en antwoorden. Niet alleen als je een relatie hebt, maar het is van belang voor alle mensen die met andere mensen te maken hebben. En dat is dus iedereen (behalve een enkele kluizenaar misschien).

Reageren is vaak emotioneel en automatisch, zonder er al teveel bij na te denken. Dat is wat kleine kinderen doen. De reactie is niet weloverwogen en daarom meestal niet de optimale manier om met een situatie om te gaan. Maar aan de andere kant is het ook weer heel menselijk en normaal. Het veroorzaakt pas problemen als het met sterke negatieve emoties samenhangt, zoals boosheid, frustratie of jaloezie. Van die woorden die we uitspreken, maar later het liefst terug zouden willen nemen.

“Annechien stelde voor om eens een vakantie te boeken, want ze waren al drie jaar niet meer op vakantie geweest. Mark reageerde meteen explosief.”
Antwoorden zijn het resultaat van reflectie en het overwegen van verschillende factoren. Ze zijn vaak zorgvuldig geformuleerd en tonen dat we de verschillen tolereren, bereid zijn om compromissen te sluiten en respect hebben voor degene met wie we te maken hebben. Zoals duidelijk mag zijn is lang niet iedereen in staat om te antwoorden.

Annechien en Mark zijn een stel dat al meer dan een half jaar relatietherapie heeft. Hun psycholoog noemt hen als voorbeeld, omdat ze bij de start van hun therapie vooral op elkaar reageerden. Beiden hebben ze een probleem met boosheid en impulsiviteit, waardoor hun relatie moeizaam ging. Ze hebben nu geleerd hun neiging tot reageren te onderdrukken en meer op elkaar te antwoorden.

Zo stelde Annechien laatst tijdens een sessie voor om eens een vakantie te boeken, want ze waren al drie jaar niet meer op vakantie geweest. Mark reageerde meteen explosief: “Hoe kun je zoiets doms voorstellen, je weet toch dat we daar geen geld voor hebben?! Wat een idioot idee!”.

Annechien voelde zich aangevallen, wat niet verwonderlijk was, en reageerde direct door te zeggen: “Het is jouw schuld dat we geldproblemen hebben! Als jij niet ontslagen was zouden we gewoon op vakantie kunnen, net als al onze vrienden.”

Maar gelukkig waren ze op een gegeven moment in staat om de discussie te stoppen en de sessie te gebruiken om te analyseren wat er nou net gebeurd was. Ze boden elkaar hun excuses aan. Mark zei dat hij niet zo respectloos had moeten reageren op het vakantievoorstel en Annechien zei dat ze zich niet had moeten laten verleiden zo fel te reageren op de provocerende reactie van haar vriend.

Van de psycholoog moesten ze deze discussie opnieuw voeren, maar dan met antwoorden in plaats van reacties. Dit gaf hen de gelegenheid om te ervaren hoe ze op een goede manier met elkaar in discussie konden gaan.

Annechien stelde opnieuw voor om eens een vakantie te boeken. Mark zei haar dat hij dat een heel goed idee vond en dat dat hun relatie goed zou doen. Even in een hele andere omgeving zijn, nieuwe dingen ontdekken en er samen van genieten. Daarbij sprak hij wel zijn zorg uit hoe ze dat financieel zouden moeten regelen. Ze spraken af om de komende tijd nog iets zuiniger te gaan leven en te sparen voor een eenvoudige vakantie. Het ging tenslotte niet om het maken van een grote, bijzondere reis, maar om er samen eens uit te zijn.

Bij veel mensen is het besef dat er een verschil bestaat tussen reageren en antwoorden heel nuttig. Ze zien in dat impulsief reageren veel (onnodige) schade aanricht en dat het veel beter is om antwoorden zorgvuldig te overdenken en formuleren. Hun gesprekken met anderen beginnen een hogere mate van emotionele competentie te weerspiegelen. Als gevolg daarvan hebben ze veel minder spijt van dingen die ze eruit geflapt hebben en hoeft er minder emotionele schade hersteld te worden.

Het is menselijk om impulsief te reageren, waarbij je je emoties niet wegstopt. Maar wordt er iets gezegd wat je op een negatieve manier raakt, probeer dan eens tot 3 te tellen voordat je antwoord geeft. Echt, het helpt en levert je uiteindelijk een betere relatie met die persoon op.

Wist je dat ook ruzie maken te leren is?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X