Geluk Relaties

Herken de signalen dat je een relatie met een narcist hebt

 egoist, foute relatie, foute vriend, jezelf zijn, MooiRood, narcist, ongezonde relatie, relatie met een narcist, slechte relatie, verstoorde relatie, schadelijke relatie, narcistisch, narcistische vriend ,narcistische man, narcistische partner
Geschreven door Redactie

Zit je in een relatie met een narcist, dan kan dat je slopen. Je voelt je mentaal en fysiek slechter dan normaal, je sluit compromissen als het om je levensdoelen gaat en je voelt je energie langzaam wegsijpelen. In zo’n ongezonde of ‘giftige’ relatie wordt je verstikt door de wens om te worden geaccepteerd. Je kunt er depressief van worden.

Er zijn genoeg mensen die problemen ondervinden in hun relatie, maar als beide partners zich ervoor inzetten kan het weer een gezonde relatie worden. Ze leren ervan en weten beter hoe ze in de toekomst problemen aan moeten pakken. Een giftige relatie met een narcist komt niet goed. Die staat je zelfontwikkeling in de weg en kan voelen alsof je opgesloten zit.

Het is belangrijk om te herkennen wanneer je in zo’n ongezonde relatie zit, zodat je het besluit kan nemen uit die relatie te stappen en voor jezelf te kiezen.

Belangrijk daarbij is om naar je intuïtie te luisteren. Want een verstoorde relatie is niet altijd makkelijk te herkennen. Het gaat niet alleen om duidelijke signalen, zoals fysiek geweld, schelden en liegen. Veel signalen zijn subtieler. Hier zijn een aantal tekenen waar je op kunt letten:

1. Het lijkt alsof je niks goed kunt doen

Je krijgt constant commentaar en krijgt te horen dat je niet goed genoeg bent. Je wordt belachelijk gemaakt en je schaamt je regelmatig. Omdat je alles goed wilt doen, wat natuurlijk niet altijd lukt.

2. Alles draait om hem

Jij hebt ook gevoelens, maar je vriend wil daar niks over horen. Je mening wordt niet gehoord en zeker niet gerespecteerd. Hij is alleen maar bezig jou en je ideeën en gevoelens aan te vallen. En hij wil altijd het laatste woord hebben.

3. Je kunt met hem niet genieten van goede momenten

Elke dag zijn er uitdagingen en problemen. Hij klaagt over je en hoopt je daarmee te kunnen controleren. Jouw gedrag controleren betekent dat je geluk ook gecontroleerd wordt. Daarom voelt het als een opluchting als je een moment zonder hem bent. Je kunt weer jezelf zijn.

4. Met hem kun je niet jezelf zijn

Je durft niet altijd te zeggen wat je eigenlijk wilt zeggen. Je moet je anders voor doen om door hem te worden geaccepteerd. Niet alleen jij zelf herkent jou als unieke persoonlijkheid niet meer, ook je vrienden en familie merken dat je in negatieve zin verandert.

5. Je krijgt niet de kans om jezelf te ontwikkelen

Als je je best doet om te groeien en wat te bereiken, maakt je partner je belachelijk en probeert je plannen zelfs te dwarsbomen. Je ontvangt geen enkele steun of aanmoediging en krijgt te horen dat het je toch nooit gaat lukken.

Merk je één van deze tekenen, dan is het goed om bij jezelf na te gaan of je het waard vindt om bij hem te blijven. Doet jullie relatie je soms meer kwaad dan goed? Luister naar je intuïtie, want die wil het beste voor jou en niet voor je relatie of je omgeving.

De narcist heeft maar één doel: dat jij gaat twijfelen aan jezelf, zodat je meer afhankelijk van hem wordt. Dat doet hij door allerlei soorten manipulatie en mentaal misbruik. En zo kan hij nog meer controle op je uitoefenen.

Ook zonder een relatie met een narcist kan het voorkomen dat je regelmatig ruzie hebt. Dat is niet erg, mits je je aan de regels van het ruzie maken houdt.

Over de auteur

Redactie

2 reacties

  • Vrouwen hebben net zo hard narcistische trekjes, alleen zijn deze vaak de “borderliners”.
    Mannen en vrouwen zijn gelijkelijk verdeeld met een cluster B persoonlijkheidsstoornis.

  • Overal waar ‘hij’, ‘hem’ staat zet er óók rustig ‘zij’, ‘haar’ neer… Want ik heb 4 jaar n relatie gehad met n Narciste… Totdat ik wakker werd en er (nu bijna 6 wk geleden uit: 2/2/18 hallelujah!!) nog steeds de effecten van beleef 🙁

Schrijf een reactie

X