Geluk Relaties

Relatieproblemen: de typische oorzaken

relatieproblemen ,Affectie, dating app, datingapp, hysterisch, intimiteit, kwetsende opmerking, nieuwe ervaringen, oprecht, partner, Plekk, relatie, relatie kapot, relatie strandt, relatie verbreken, routines, seks, valkuil relatie, vriend, vriendin, zelfwaarde
Geschreven door Redactie

Relatieproblemen: in veel relaties zijn het dezelfde. Soms lijkt het een verloren zaak. De relatie begon zo goed, maar eindigt weer dramatisch. Hoe kan dat toch? Is het gewoon een kwestie van pech; de verkeerde mannen treffen? Of heb je er zelf ook een belangrijke rol in gespeeld?

Dat laatste is toch meestal wat er aan de hand is bij relatieproblemen. Volgens psychologen zijn er namelijk bepaalde manieren van gedrag die vrijwel altijd tot een verbroken relatie leiden. En ze zijn makkelijker te voorkomen dan je zou denken.

Relatieproblemen voorkomen is in deze situaties dus mogelijk. Dit is het ongewenste gedrag dat een gevaar kan vormen voor elke relatie:

1. In routines blijven hangen

Jullie gaan elke zaterdagavond naar hetzelfde restaurant, bestellen hetzelfde gerecht, spreken met dezelfde vrienden af of kijken elke avond Netflix met zijn tweeën in bed? Dan blijven jullie hangen in dezelfde routines en ervaren jullie samen geen nieuwe dingen.

En dat heb je wel nodig binnen een relatie, om te zorgen dat je  jezelf en jullie band met elkaar ontwikkelt. Wil je niet dat de passie uit je relatie verdwijnt, dan is het belangrijk dat je steeds nieuwe dingen over je partner leert. En dat gebeurt vooral in nieuwe situaties, met verschillende mensen om jullie heen.

Dus sta continu open voor nieuwe ervaringen, jullie hebben het nodig!

2. Jezelf verliezen

Pas op dat je niet teveel in ‘wij’ in plaats van ‘ik’ denkt. Want jij bent niet je relatie, jij bent een unieke persoonlijkheid.

Dat betekent dat je voor je zelfwaarde niet afhankelijk bent van je vriend. Jij bent helemaal zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag.

Zorg dus ook dat je een eigen leven behoudt buiten je relatie om en ervaringen opdoet zonder je vriend. Zo heb je elkaar wat te vertellen als je elkaar weer ziet en kun je jezelf beter ontwikkelen dan wanneer jullie altijd als een Siamese tweeling aan elkaar geplakt zijn.

3. Niet nadenken voor je reageert

Stel dat je partner iets zegt wat je vervelend vindt. Het kwetst je. Dan heb je de keus: je kunt spontaan en op gevoel reageren of je kunt even nadenken voordat je reageert. Waarom ligt dit onderwerp zo gevoelig bij jou? Ligt er iets onder, iets wat al langer speelt en wat je dwars zit?

“Als het hysterisch is, is het historisch”, zou je kunnen zeggen. De hysterische reactie heeft waarschijnlijk weinig te maken met de huidige situatie.

Dus neem je tijd om een kwetsende opmerking of vraag te beantwoorden en probeer niet uit boosheid of angst te reageren, wat heel verleidelijk is op dat moment. Grijp de kans aan om jezelf en jullie relatie tot elkaar beter te begrijpen en praat erover. Zo voorkom je relatieproblemen. Het kan jullie relatie uiteindelijk alleen maar versterken en dat is toch je uiteindelijke doel?

4. Gebrek aan affectie

Wat onderscheid een vriendschap van een relatie? Juist ja, de intimiteit.

Het huidcontact zorgt voor jullie sterke band en als dat ontbreekt is dat niet bevorderlijk voor de relatie.

Dus zelfs als jullie niet zo vaak seks hebben of er geen tijd voor kunnen vinden, raak elkaar aan! Regelmatig een knuffel, kus of hand vastpakken, je hebt het nodig en het voorkomt relatieproblemen op een hele fijne manier!

5. Niet oprecht zijn

We weten allemaal hoe irritant het is als iemand het één zegt, maar het ander doet. Dus zou je het zelf ook niet moeten doen.

Je zegt bijvoorbeeld tegen je partner dat hij de enige is waar je altijd aan denkt, terwijl je ook met anderen flirt.

Of je belooft hem dat je in het weekend tijd hebt om samen een dagje iets leuks te gaan doen, maar komt je afspraak niet. Vlak van tevoren geef je aan dat het toch niet goed uitkomt.

Of je laat je liefde blijken als je met hem samen bent, maar als je ergens anders bent vergeet je hem en stuur je geen berichtje om hem succes te wensen met zijn presentatie, hem een goede nachtrust te wensen of om te vragen hoe zijn doktersbezoek was bijvoorbeeld.

Heel vervelend voor de ander! Dus hou rekening met de gevoelens van je partner en doe wat je zegt, zelfs als hij niet in de buurt is.

Twijfel je aan jullie relatie, hebben jullie relatieproblemen en weet je niet of je de relatie moet verbreken? Lees dan “Uitmaken of niet? Test het met deze 8 stellingen“.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X