Onderzoek Relaties

Waarom gaat hij vreemd? En zij?

waarom gaat hij vreemd ,dating app, datingapp, feiten over vreemdgaan, ontrouw, overspel, Plekk, vreemdgaan, financieel afhankelijk, flirten, seks, reactie op vreemdgaan, Seksuele ontrouw, emotionele ontrouw, genen, genetisch, biologisch
Geschreven door Redactie

Waarom gaat hij vreemd? Of waarom gaat zij vreemd? Psychologen en relatie-experts hebben jarenlang onderzoek verricht naar de wetenschap achter ontrouw. Ze kwamen met verrassende inzichten over de vraag wat mensen precies onder overspel verstaan en hoe ze erop reageren.

We haalden enkele van de meest boeiende feiten uit de verschillende onderzoeken. Lees wat we vonden en hoe je die wetenschap toe kunt passen op je eigen (toekomstige) relatie.

1.Seksuele of emotionele ontrouw?

Als hun vriendin seks met een ander heeft gehad, maar niet verliefd is op die ander, vinden mannen dat het allerergste scenario. Dit blijkt uit een onderzoek van 2013, gepubliceerd in het blad Evolutionary Psychology. Voor vrouwen geldt juist het omgekeerde: seks met een ander is minder erg dan wanneer hun man of vriend verliefd is op een ander.

2. Vreemdgaan met een man of vrouw levert verschillende reacties op

In een onderzoek uit 2015 lazen mensen hypothetische scenario’s waarbij hun partner vreemd was gaan.

Mannen werden boos en hadden de neiging de relatie te beëindigen bij het scenario waarbij hun vrouw vreemd was gegaan met een man. Maar was ze vreemd gegaan met een vrouw, dan wondt hem dat juist op.

Vrouwen werden boos wanneer hun man vreemd was gegaan met een vrouw. Maar bleek dat hun man vreemd was gegaan met een man dan was ze eerder geneigd om de relatie ook daadwerkelijk te verbreken.

3. Mannen gaan eerder vreemd als ze weer een decennium ouder worden

In 2014 bestudeerden onderzoekers de gebruikers en hun gedrag op de overspel-website Ashley Madison. Ze kwamen tot een verrassende conclusie. Gekeken naar leeftijd gingen de mannen met een 9 in hun leeftijd het vaakst vreemd. 29, 39, 49, 59, … Al die mannen zaten dus vlak voor een belangrijke verjaardag, waarop ze 30, 40, 50, … zouden worden. De onderzoekers vonden hetzelfde effect bij vrouwen, al was dat kleiner en minder duidelijk.

4. Mensen die financieel afhankelijk zijn, gaan vaker vreemd

Een onderzoek uit 2015 onder 2800 mensen tussen de 18 en 32 jaar toont aan dat mensen die economisch volledig afhankelijk zijn van hun partner een grotere kans hebben om ontrouw te zijn. Dit geldt vooral voor mannen die afhankelijk zijn van hun vrouw.

Zou het zo kunnen zijn dat deze mensen bij hun partner blijven vanwege de financiën en niet zozeer vanwege de liefde en dat zij daarom eerder geneigd zijn vreemd te gaan?

Maar mannen die elke maand 70% of meer van het geld binnen het huishouden inbrengen gaan ook vaker vreemd. De hele groep daartussen, waarbij de inkomens gelijkwaardiger verdeeld zijn, is dus het meest trouw.

5. We denken dat er veel wordt vreemdgegaan, behalve door onze eigen partner

In een onderzoek uit 2015 schatten universiteitsstudenten in dat 42% van de mensen vreemdgaat.

Maar als het om hun eigen partner ging lagen de inschattingen veel lager: ze dachten dat er 5% kans was dat hun partner weleens was vreemdgegaan en 8% dat hun partner in de toekomst een keer vreemd zou gaan.

6. Mannen en vrouwen reageren verschillend op flirten buiten de relatie om

Uit een studie uit 2008 dat gepubliceerd werd in het blad Interpersonal Relations and Group Processes blijkt dat mannen, nadat ze zelf geflirt hebben met iemand buiten de relatie, minder tolerant waren als hun partner in overtreding ging. Vrouwen werden juist toleranter.

Wat uit de studie ook bleek is dat mannen geleerd kon worden om een strategie op te schrijven om hun relatie te beschermen tegen verleidelijke alternatieven. Na het ontwikkelen van hun strategie beschermden deze mannen hun relatie beter, oftewel: ze flirtten minder buiten hun relatie om.

7. Je genen bepalen hoeveel kans er is dat je overspel pleegt

Steeds meer experts beweren dat het voor een bepaalde groep mensen waarschijnlijker is dat zij ontrouw zijn, afhankelijk van hun genen.

Specifieke types van de hormonen oxytocine en vasopressine bijvoorbeeld hebben invloed op ons vreemdga-gedrag. Oxytocine wordt ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd en zorgt voor een hechte emotionele band. Vasopressine is een hormoon dat een sterk effect heeft op sociaal gedrag zoals vertrouwen, medeleven en seksuele hechting.

Als er sprake is van een mutatie in de genen, waardoor de liefdeshormonen vasopressine en oxytocine minder effect hebben, ias de kans groter dat die persoon niet trouw is aan de partner. De hechting en affectie voor de eigen partner is dan minder. Lees er meer over in het artikel: ‘Vreemdgaan-genen’, heb jij ze?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X