Onderzoek Relaties

Wie gaat er vreemd? Weetjes over vreemdgaan

wie gaat er vreemd. affaire, angst om alleen te blijven, Emotioneel vreemdgaan, Emotionele affaire, even vaak als mannen, fantasieen, feiten over vreemdgaan, flirten, fysiek vreemdgaan, geen partner kunnen vinden, inside jokes, kinderen, klik, leven veranderen, moraal, normen en waarden, ontrouw, oudere mensen, overspel, partner bedriegen, relatie, relatie verbreken, seks, seks buiten relatie, seksuele chemie, spijt, Uitmaken, vreemdgaan
Geschreven door Redactie

Wie gaat er vreemd? Omdat het een onderwerp is dat veel mensen bezighoudt verzamelden we zes verrassende wetenschappelijke weetjes.

1. Je hebt meer kans om vreemd te gaan als je het al eens eerder gedaan hebt

In een recente studie werden 500 volwassenen gevolgd in verschillende opeenvolgende relaties.

Het bleek dat een groot deel van de deelnemers die aangaven dat ze een affaire hadden, in hun vorige relatie ook vreemd waren gegaan.

Maar interessant genoeg was het ook zo dat mensen die zeiden dat hun eerste partner hen bedrogen had, ook aangaven dat hun tweede partner hen ook bedrogen had.

2. Het is mogelijk je relatie te redden nadat één van jullie is vreemdgegaan

Gary Neuman, die het video programma “Creating Your Best Marriage” ontwikkelde, geeft aan dat het mogelijk is je relatie te redden als één van de twee ontrouw is geweest. Maar dan moet je wel een paar richtlijnen volgen:

  1. Degene die vreemd is gegaan zou spijt moeten hebben en bereid moeten zijn zijn of haar leven te willen veranderen.
  2. De partner van degene die vreemd ging zou er zeker van moeten zijn dat de ander gestopt is met vreemdgaan.
  3. De partner zou geen gevoelige vragen moeten stellen over de details van het overspel.

3. Ouderen mensen maken zich er vaker schuldig aan dan jongere

Een analyse door Nicholas Wolfinger van het Institute for Family Studies had als conclusie dat 55-plussers vaker vreemdgaan dan mensen onder de 55. In 2000 was de situatie nog omgekeerd.

Wolfinger noemt een aantal redenen voor deze trend: 55-plussers groeiden op tijdens de seksuele revolutie en ouderen staan tegenwoordig minder afwijzend ten opzichte van seks buiten het huwelijk.

4. Vrouwen gaan even vaak vreemd als mannen

New York Magazine kwam laatst met het bericht dat in Amerika nu evenveel mannen als vrouwen vreemdgaan, terwijl dit tot voor kort vooral een mannenactiviteit was.

5. Emotionele affaires worden normaler

Emotioneel vreemdgaan is als een vriendschap, maar dan met wat seksuele chemie. Het kan een collega of vriend zijn, waarbij je direct het gevoel hebt dat er een klik is. Je fantaseert over hem en misschien roddelen jullie wel over je officiële partner. Jullie wisselen persoonlijke berichten uit, hebben jullie eigen inside jokes en flirten met elkaar. Het lijkt op een veelbelovend begin van een romantische relatie, alleen heb je al een relatie.

Dit emotionele vreemdgaan komt tegenwoordig vaker voor dan fysiek vreemdgaan (seks).

Huwelijkstherapeut Sheri Meyers schrijft in haar boek ‘Chatting or Cheating’: “Verdenk je je partner ervan een emotionele affaire te hebben dan zijn er wat punten waar je op kunt letten. Dreigt hij bij een ruzie al snel jullie relatie te verbreken? Of reageert hij defensief of ontwijkend wanneer je vraagt naar de vriendschap met die persoon?”.

6. Moraal is nodig om mensen te weerhouden van vreemdgaan

Voor een 2017 studie, gepubliceerd in het Journal of Sex Research, vroegen onderzoekers de deelnemers om de belangrijkste redenen aan te geven waarom ze trouw bleven aan hun partner.

Er deden 400 mensen in de leeftijd van 24 tot 60 mee. Al deze mensen hadden een partner en kinderen.

De belangrijkste redenen die werden genoemd: moraal (normen en waarden), het effect op de kinderen en angst om alleen te blijven en geen partner meer te kunnen vinden.

Soms vraag je je af wat vreemdgaan precies is: fantaseren, is dat bijvoorbeeld vreemdgaan? Of alleen maar zoenen? Waar ligt de grens?

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X