Relaties Seks

Casual seks: helpt dat je aan een relatie?

bedpartners, casual seks, casual sex, denken aan seks, dopamine, duurzame relatie, mythe, mythes over casual seks, oxytocine , seks, seks mythe, seksleven, vaste relatie, vaste vriend
Geschreven door Redactie

Casual seks, daar is niks mee en ook vrouwen mogen volop genieten van hun single bestaan. Maar, als je het tijd vindt voor een serieuze en duurzame relatie kan een vrijelijk en gevarieerd seksleven je aardig in de weg staan. En dat heeft niks te maken met ouderwetse morele waarden, zoals trouwen als maagd. Nee, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een vrij seksleven je kansen op het vinden van de ware liefde kunnen verkleinen.

Alle vrijgezelle mannen hebben regelmatig casual seks?

We hebben vaak het idee dat mannen zo verslaafd zijn aan seks, dat ze altijd wel een manier vinden om aan hun trekken te komen. Ze denken elke 7 seconden aan seks, is de mythe. In werkelijkheid ligt die frequentie veel lager. Het Amerikaanse Kinsey Research Institute geeft aan dat 54% van de mannen dagelijks minimaal één keer aan seks denkt (tegenover 19% van de vrouwen), 43% maar een paar keer per week of maand (bij vrouwen is dat 67%) en 3% niet eens elke maand (16% van de vrouwen). Een ander onderzoek van het Kinsey Institute toont aan dat precies de helft van de mannen tussen de 18 en 29 jaar de afgelopen 12 maanden helemaal geen seks heeft gehad.

Dus wacht rustig even voordat je met je nieuwe date het bed in duikt. Grote kans dat seks niet het allerbelangrijkste voor hem is. En ook is de kans aanzienlijk dat hij al een tijdje droog staat. Je kunt dus rustig wachten totdat jullie beiden denken dat het juiste moment daar is.

Casual seks brengt jullie dichter bij elkaar?

‘Mannen houden van seks, dus de beste manier om te zorgen dat hij verliefd op je wordt en alleen nog maar jou wil, is door samen fantastische seks te hebben.’ Nee dus. Nog zo’n mythe.

Het zijn juist vrouwen die door een fijn erotisch contact een band opbouwen met de ander. Dit heeft te maken met het liefdeshormoon oxytocine, dat bij vrouwen in hogere hoeveelheden vrijkomt. En dan maakt het niet uit of het om een one-night-stand gaat of seks binnen een vaste relatie. Dit is ook de reden dat het voor vrouwen moeilijker is om casual seks te hebben zonder zich emotioneel te hechten.

Als mannen seks hebben, komt er juist dopamine vrij. Dit werkt verslavend (het heeft hetzelfde effect als bijvoorbeeld cocaïne), wat deels verklaart waarom mannen meer behoefte aan seks hebben. Maakt niet uit met wie!

Veel fantastische seks kan dus fijn zijn, maar het zal een man niet per sé verliefd op je laten worden, terwijl jij juist wél meer voor hem gaat voelen. Niet de beste strategie dus!

Hoe meer casual seks, hoe beter je weet wie voor jou de ware is?

In werkelijkheid is de kans op het vinden van jouw ware via een aantal casual bedpartners klein. Mannen vinden seks soms minder belangrijk dan je denkt en zullen zich niet sneller aan je binden door casual seks. Mannen die regelmatig of veel (casual) seks hebben, zijn waarschijnlijk op dit moment juist niet op zoek naar echte liefde of een duurzame relatie.

Casual seks zit het proces van het vinden van een vaste vriend in de weg, omdat je op hele andere dingen let. Je zoekt daarvoor misschien mannen die een goed lichaam hebben en die goed kunnen flirten. Je zicht is vertroebeld en daardoor herken je de goede mannen die serieuzere bedoelingen hebben niet. Je vindt ze op zo’n moment waarschijnlijk gewoon niet interessant. En andersom: als jij regelmatig van bedpartner verwisselt zullen mannen die ware liefde zoeken jou minder serieus nemen.

Een man die echt in jou geïnteresseerd is, kan best even wachten met seks. Hij zal je eerst beter willen leren kennen, zodat hij zich ontspannen, vertrouwd en zelfverzekerd bij jou voelt.

Dit betekent natuurlijk niet dat als seks belangrijk voor je is in een relatie, je niet tijdig moet ontdekken of jullie seksleven, binnen het kader van een stabiele relatie, aan je verwachtingen kan voldoen.

Casual seks heeft ook goede kanten! Lees hier wanneer je er wel wat aan hebt!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X