Seks

Seks na een langdurige relatie

seks na een langdurige relatie
Geschreven door Redactie

Seks na een langdurige relatie: eng hoor! Je hebt jarenlang, misschien wel decennia, in een veilige relatie gezeten. Maar die is toch ten einde gekomen. Je hebt jezelf na een tijdje weer helemaal herpakt en je bent er klaar voor om langzaam maar zeker weer eens de hort op te gaan. Voorzichtig durf je hier en daar te flirten. Plotseling realiseer je je dat wanneer je iemand ontmoet, je ook seks met hem zult hebben. Ai! Seks na een langdurige relatie is weer een spannend idee, maar ook eng! Want je hebt na zo’n relatie geen idee hoe andere mannen over seks denken en hoe zij het doen?! Hou maar alvast rekening met de volgende punten!

Seks na een langdurige relatie: hoe begin je in hemelsnaam?

Vertrouw niet op je oude signalen! In je langdurige relatie was je volledig op elkaar ingespeeld, ook qua communicatie. Jullie voelden precies aan of jullie bijvoorbeeld zin hadden of niet, zelfs zonder er over te praten. Welnu, al deze signalen kunnen over boord! Dat kan lastig zijn in het begin. Je moet opnieuw bij een ander leren aanvoelen welke subtiele signalen hij uitzendt. En je moet maar zien of hij jouw hints begrijpt. Jullie zullen elkaar vast af en toe verkeerd begrijpen. Maar trek je er niets van aan! Het hoort er bij en jullie moeten er samen om kunnen lachen.

Wat? Zo vaak?!

In je relatie was je seksleven na een aantal jaren wel een tikje uitgedoofd. Als jullie één keer per maand seks hadden, op zondagochtend in de slaapkamer, was dat eigenlijk al heel wat. Maar pas op! Raak je weer verliefd dan kunnen er vreemde dingen met je gebeuren. Verliefdheid maakt complexe chemische cocktails in je los, waardoor je weer ongelooflijke zin krijgt! Voor je het weet lig je alweer voor de derde keer die dag op de keukentafel of kun je je handen weer niet thuis houden in een pashokje. Schrik hier niet van en schaam je er niet voor! Het is normaal in deze fase als je weer seks na een langdurige relatie hebt. Geniet er gewoon van.

Dat standje ken ik niet!

Met je ex wist je wel zo’n beetje wat jullie wel en niet wilden. En daar hielden jullie het bij. Maar een andere man heeft andere voorkeuren en doet ‘het’ gewoon anders. Misschien is hij veel creatiever, of juist niet. Misschien neemt hij veel meer de leiding, of laat hij dat juist aan jou over. Of was je ex heel teder en is je nieuwe vlam juist wat bruter. Wen maar vast aan het idee dat seks met een nieuwe partner heel anders is! Met nieuwe, spannende ervaringen, maar misschien ook dingen die één van jullie niet prettig vindt. Goed om te testen of jullie effectief met elkaar kunnen communiceren en elkaars wensen respecteren!

Tip! Heb je nog een wilde fantasie die je altijd wilde uitvoeren? Breng het snel ter sprake. Hoe langer je elkaar kent, hoe moeilijker het wordt over dit soort zaken te praten. Maak gebruik van de seksuele flow in jullie eerste spannende maanden!

Wat is dat? De tijden zijn veranderd!

Misschien heb je op seksueel gebied de ontwikkelingen niet heel erg gevolgd. Dat was toch niet nodig in de misschien een beetje saaie, maar ook wel vertrouwde context van je lange relatie. Dan kun je nog weleens voor verrassingen komen te staan! Schrik niet als je op je mobieltje ineens een erotisch getint verzoekje of een spannende foto ontvangt. Wellicht vraagt hij je of je bepaalde speeltjes in je nachtkastje hebt liggen, waarvan jij het bestaan niet eens kende. Of hij stelt voor eens naar een tantrische massagecursus te gaan. Misschien spreekt niet alles je evenveel aan, maar waardeer in ieder geval zijn creativiteit. Dit is seks anno 2015! Sta open voor vernieuwing, maar bewaak ook je persoonlijke grenzen.

Gaat het om mij?

Vroeger was seks iets meer het feestje van de mannen. Misschien was je daar nog aan gewend: het plezieren van je man. En denk je dat jij als vrouw niet zichtbaar en hoorbaar mag genieten. Vergeet dat allemaal maar! Tegenwoordig mogen vrouwen volop genieten en staat het verwennen van jou centraal! Schaam je er niet voor, maar laat je nieuwe lover zijn best doen om het jou helemaal naar de zin te maken. En schroom er dus ook niet voor te laten merken hoe prettig je dat vindt!

Maar ik ben toch niet aantrekkelijk meer?

Tuurlijk: je zag er anders uit toen je 18 was. En je ex was gewend aan je lichaam dat hij twee keer per dag zag rondscharrelen in de badkamer. Maar nu voel je je ineens onzeker over je lichaam. Niet doen! Jullie zijn niet voor niets verliefd op elkaar geworden! Hij heeft allang besloten dat hij je wil en hij is nieuwsgierig naar je. Door onzeker te zijn wordt je alleen maar minder aantrekkelijk. Wees zelfverzekerd, doe niet meteen alle lampjes uit en verstop je niet onder de dekens! Hij is toch ook geen 18 meer!

Help, een condoom!

Veilig vrijen raakt binnen langdurige relaties nogal op de achtergrond. Jullie kenden elkaar door en door en vertrouwden elkaar. Daarom vreeën jullie eigenlijk altijd onveilig, al zorgde je natuurlijk wel dat je niet zwanger werd. Dat is nu heel anders! Je moet aan allerlei dingen gaan denken. Bijvoorbeeld door uit je ‘comfort zone’ te stappen en bij de drogist met een stalen blik om een pakje condooms te vragen. En ja, het kan geen kwaad om een extra pakje te halen, want je hebt er vast een paar nodig om thuis weer even te oefenen! Weleens een komkommer een condoom omgedaan? Niemand ziet het. Het is immers 20 jaar geleden dat je er voor het laatst één zag! Ook nuttig: jezelf laten testen op SOA’s. Fijn idee als je je zeker kunt voelen over je gezondheid en je kunt het ook van je nieuwe partner vragen. Denk dus goed na over anti-conceptie en veilig vrijen, verzamel er informatie over (er zijn allerlei nieuwe mogelijkheden die je misschien nog niet kent) en bespreek het met je nieuwe vriend.

Praten over seks is best lastig. Lees in dit artikel hoe je dat aanpakt!

Over de auteur

Redactie

1 reactie

Schrijf een reactie

X