Onderzoek Seks

Onzeker over je lichaam bij seks?

onzeker over je lichaam, angsten, après seks, condoom, eng, onderzoek, geslachtsziekte, hoogtepunt, onaantrekkelijk, ongemakkelijk. onervaren in bed, ongewenst zwanger, onzekerheden, orgasme, seks, seksuele kwaliteiten, slecht in bed, slecht in seks, soa, top 10, vroegtijdige zaadlozing, zenuwachtig, zorgen, zwanger
Geschreven door Redactie

Onzeker over je lichaam zijn: dat komt regelmatig voor, zeker als je seks hebt met een nieuwe partner. De eerste keer dat je met iemand seks hebt is natuurlijk heel leuk en opwindend, maar toch ook wel een beetje eng. Onzeker over je lichaam zijn is echter zeker niet de enige onzekerheid die we hebben bij seks.

Onzeker over je lichaam: het komt vaak voor

In Europa en Amerika werd een onderzoek onder 2000 mannen en vrouwen uitgevoerd om erachter te komen waar mensen zich nou het meeste zorgen over maken. De deelnemers moesten elke seks-gerelateerde angst een cijfer geven van 1 tot 10 (met 10 punten voor het meest zorgwekkende).

De top 10 angsten voor mannen en vrouwen:

onzekerheden, seks, angst, top 10,

De top twee angsten zijn niet zo verrassend: een soa oplopen (STI in het Engels) en zwanger worden. Maar daarna zijn we ook bang voor ongemakkelijke gebeurtenissen zoals een scheetje, uiteenlopende wensen, gebrek aan ervaring. En verschillende punten uit de top 10 betreffen dus onzeker over je lichaam zijn: te veel haar bijvoorbeeld, of gewoon onzekerheid over je naakte lichaam. Onzeker over je lichaam zijn komt dus meerdere keren voor in de top 10.

Maar als je de resultaten per geslacht toont, ziet het er iets anders uit. Mannen hebben toch weer andere ‘prioriteiten’ dan vrouwen:

onzekerheden, seks, angst, top 10,

De top drie voor vrouwen gaan allemaal over de gevolgen van seks: hij wil geen condoom gebruiken, de angst om een geslachtsziekte op te lopen of om zwanger te worden.

Mannen delen de angst voor een soa en een ongewenste zwangerschap, maar de tweede plaats wordt ingenomen door de angst dat hun bedpartner geen orgasme bereikt. Diezelfde angst staat bij vrouwen op de achtste plek. De angst om zelf geen hoogtepunt te bereiken staat bij vrouwen op plaats 9 en komt bij mannen niet in de top 10 voor.

Iets anders waar vrouwen zich zorgen over maken: dat de man hun ‘nee’ niet accepteert en iets doet wat zij niet wil. Treurig… maar begrijpelijk.

Mannen hebben overigens een zorg, die bij vrouwen niet in de top 10 voorkomt: ze zijn bang dat de situatie na de seks ongemakkelijk wordt. Misschien nog even wat koetjes en kalfjes onderwerpen voorbereiden voor de après seks. Want wellicht heeft hij wat geruststelling nodig in verband met zijn angst 4 tot en met 9 in de lijst: hij maakt zich zorgen over zijn seksuele kwaliteiten, zich lichaam en zijn vroegtijdige zaadlozing.

Het is in ieder geval goed je te realiseren dat we allemaal onze onzekerheden hebben. Handig om in je achterhoofd te houden als je zenuwachtig bent voordat je met hem het bed in duikt.

Heb je een lange relatie achter de rug, en eindelijk weer eens een leuke date? Dan kun je extra onzeker zijn voor ‘de eerste keer’. We beschrijven in dit artikel hoe je daar me om moet gaan.

Bron

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X