Seks Single moeder

Seksuele voorlichting: tips voor single moeders

single moeder, seksuele voorlichting, vragen over seks,alleenstaande ouder, dating app, datingapp, familietradities, kerst, pasen, Plekk, sinterklaas, tradities
Geschreven door Redactie

Misschien heb je het al meegemaakt of zit het er binnenkort aan te komen: seksuele voorlichting aan je kind. Vind je het ook moeilijk? Vaak lichten vaders hun zonen in en moeder hun dochters. Sta je er alleen voor, dan moet je het misschien allemaal zelf oplossen! We zetten veel voorkomende adviezen over seksuele voorlichting voor je op een rijtje.

Wanneer doe je het?

Begin zo vroeg mogelijk met seksuele voorlichting, maar pas wel je woorden, het onderwerp en je boodschap aan de leeftijd van je kind aan. Je kunt het de hele opvoeding ter sprake brengen, maar hou het luchtig. Gebruik een spontane aanleiding, je kind ziet een baby, er gebeurt iets op TV of je kind stelt een vraag. Realiseer je dat jouw gedrag ook een vorm van voorlichting is! Wat je doet is een voorbeeld voor je kinderen, zonder dat je iets zegt. Doe jij moeilijk over seks of knuffelen, dan zal je kind dat ook leren.

Twee belangrijke deadlines: begin het liefst met seksuele voorlichting voordat de scholen ermee beginnen en breng bepaalde onderwerpen ter sprake voordat de puberteit begint. Op dat tweede moment moeten kinderen uitgebreid voorgelicht zijn, zodat ze weten welke veranderingen hun lichaam ondergaan. Kinderen kunnen anders ongerust zijn over die veranderingen. Wachten totdat je kind er naar vraagt is ook niet verstandig: vaak vragen kinderen hier helemaal niet naar.

Al met al kun je dus beter van ‘opvoeding’ spreken dan van ‘een gesprek’!

Wat vertel je?

Tot ongeveer drie jaar leer je een kind vooral over zijn/haar eigen lichaam. En daarbij sla je de geslachtsdelen dus niet over! Tussen het vierde en zesde jaar begin je de verschillen uit te leggen tussen jongens en meisjes. Verder kun je vertellen dat mensen elkaar lief vinden en dan graag knuffelen. Vanaf zeven tot ongeveer negen jaar vertel je over verliefdheid en bijvoorbeeld zoenen. Het is belangrijk om meisjes over hun eerste menstruatie in te lichten tussen hun negende en twaalfde jaar. Op die leeftijd kun je jongens vertellen over hun eerste zaadlozing.

Het wordt afgeraden bij seksuele voorlichting over ooievaars en bloemetjes en bijtjes te praten. Kinderen krijgen daardoor een verkeerd beeld en dat moet later weer omgezet worden. Vaak vinden ze dat niet fijn.

Wie doet de seksuele voorlichting?

In de praktijk gebeurt het vaak dat vaders jongetjes inlichten en moeders dochters. Misschien ben je niet in die situatie, bijvoorbeeld omdat de vader niet thuis woont. Ook in geval van co-ouderschap kun je hier goede afspraken over maken. Zo niet, dan is het helemaal niet erg als jij als moeder je zoontje seksuele voorlichting geeft. Vind je dit moeilijk? Dan kun je natuurlijk hulp inroepen van iemand in je vriendenkring of familie. Er zijn ook goede boeken met voorlichting te vinden die je kunt laten zien en samen kunt lezen.

Seksuele-voorlichting-basisschoolBron: seksuelevoorlichting.net

Wat zeg je nou precies?

Seks is voor veel mensen een lastig onderwerp om over te praten, ook als volwassene. Het is dus niet makkelijk om je kinderen goed voor te lichten. Welke woorden gebruik je nou precies, en wat vertel je wel en wat niet?

Een goed advies is om eerst eens aan je kind te vragen wat hij of zij denkt dat seks is. Dan kun je enigszins inschatten wat hij al weet en je verhaal hierop aanpassen. Seks kun je vervolgens uitleggen als iets dat volwassenen doen die verliefd zijn of van elkaar houden. Die vinden het fijn om elkaar aan te raken, te strelen en te zoenen. Als ze dit uitgebreid doen, is dat vrijen.

Heeft je kind nog weinig kennis, dan kun je het hierbij laten. Een andere keer zou je dan uit kunnen leggen wat geslachtsgemeenschap is. En schroom niet om woorden als neuken te noemen. Kinderen krijgen deze woorden toch wel een keer te horen en zullen zich dan afvragen wat dat is.

Probeer seks niet louter als iets technisch uit te leggen als je seksuele voorlichting geeft. Het is goed voor een kind om te leren dat seks plaatsvindt in de context van liefde en ook iets emotioneels is dat te maken heeft met iemand lief vinden.

Daarnaast kun je in de loop van de tijd een paar belangrijke dingen vertellen:

  • Seks doe je alleen als je het wilt en je doet nooit dingen waar je geen zin in hebt. Je kind moet leren dat ze ‘nee’ mag zeggen.
  • Seks kan leiden tot zwangerschap, maar ook geslachtsziektes en daarom is het belangrijk veilig te vrijen, bijvoorbeeld met een condoom. Vertel op den duur over de pil of andere voorbehoedmiddelen.
  • Seks op TV en internet is niet zoals verliefde mensen die hebben. Vertel over de gevaren van chatten en dat mensen zich anders voor kunnen doen dan ze zijn.
  • Je kunt ook seks met jezelf hebben.

Nog een paar belangrijke tips:

Ben je er klaar voor? Hou bij seksuele voorlichting rekening met een paar laatste tips:

  1. Vertel positief over seks: het is iets fijns dat mensen doen die elkaar lief vinden.
  2. Vertel gewoon feiten. Vermijd over je eigen seksuele ervaringen te vertellen en doe niet aan erotische verhalen.
  3. Flauwe grapjes maken is begrijpelijk, vooral omdat je het misschien een gênant onderwerp vindt. Maar probeer dit te voorkomen, voorlichting is een serieus onderwerp!
  4. Een voorlichtingsboek of -website met plaatjes kan enorm helpen. Er zijn veel boeken beschikbaar in de bibliotheek of winkel.
  5. Geef altijd antwoord op vragen van je kinderen. Dat ze iets aan jou vragen is een goed teken! Als je (serieus) antwoordt, dan weten ze dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze op andere manieren -buiten jou om- hun informatie gaan vergaren.

Er zijn veel informatiebronnen voor ouders beschikbaar, zoals websites voor ouders over dit onderwerp en voorlichtingsboeken in winkels en bibliotheken. Ook zijn er organisaties die heel veel informatie kunnen geven over dit onderwerp, zoals Rutgers WPF. Gebruik die bronnen, want seks blijft een lastig, maar erg belangrijk onderwerp voor het toekomstige welzijn van je kinderen!

Op Plekk magazine lees je veel nuttige informatie over seks. Bijvoorbeeld, hoe lastig het is als je onzeker bent als je weer seks hebt na een langdurige relatie

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X