Onderzoek Seks

Wanneer gaat iemand vreemd?

wanneer gaat iemand vreemd, aantrekkelijk, avontuurtjes , datingapp, datingapp Plekk, onderzoek, ontrouw, Plekk, scharrels, seksleven, seksueel tevreden, trouw, vreemdgaan
Geschreven door Redactie

Wanneer gaat iemand vreemd? Onderzoekers van de Florida State University hebben de belangrijkste voorspellers geïdentificeerd voor ontrouw, gebaseerd op een drie jaar lange analyse van het gedrag van getrouwde koppels.

Meer ontrouw bij tevreden mensen

Verrassend genoeg vonden de onderzoekers dat de mensen die hun seksleven binnen het huwelijk een hoog cijfer geven zich vaker dan gemiddeld schuldig maken aan ontrouw. Waarschijnlijk omdat deze mensen positiever over seks in het algemeen denken, suggereert de studie.

Maar leeftijd, aantrekkelijkheid en het seksuele verleden van de deelnemers spelen ook een belangrijke rol. Jongere mensen hebben meer de neiging om vreemd te gaan, en dat geldt ook voor minder aantrekkelijke vrouwen, volgens de onderzoekers. Ook de mannen van minder aantrekkelijke vrouwen gaan vaker vreemd.

De onderzoekers vonden bovendien dat mannen die veel korte relaties of scharrels hebben gehad vóór hun relatie, minder trouw zijn. Vrouwen die veel avontuurtjes hebben gehad voordat ze begonnen aan hun relatie, zijn juist trouwer binnen hun relatie.

Technieken om minder vreemd te gaan

Het onderzoek vond twee technieken om de kans op ontrouw te verkleinen: ‘aandachts-ontkoppeling’ (niet teveel denken aan een aantrekkelijke potentiële partner) en ‘devaluatie’ (het bagatelliseren van de aantrekkelijkheid van een potentiële partner). De mensen die hiertoe het beste in staat zijn gaan minder snel vreemd. Beide reacties op een aantrekkelijk persoon minimaliseren het risico op vreemdgaan en zijn daarmee voorspellers van het slagen van een relatie.

Onderzoeker Jim McNulty geeft aan dat deze technieken aangeboren zijn, mensen zijn zich er vaak niet van bewust. Deze processen zijn spontaan, kosten geen moeite en zijn ook deels gevormd door ervaringen in de vroege kindertijd.

Maar ondanks dat je deze aangeboren technieken nodig hebt om trouw te blijven aan je partner, hoopt McNulty dat met de onderzoeksresultaten therapeuten praktische suggesties kunnen vinden om mensen te helpen trouw te blijven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen hun psychische vermogen kunnen vergroten om deze technieken te gebruiken als de verleiding te groot wordt.

Lees dit als je meer wilt weten over vreemdgaan!

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X