Single moeder Verbroken relatie

Alleenstaande ouder worden: 5 cruciale tips

alleenstaande ouder
Geschreven door Redactie

Scheiden of uit elkaar gaan: het komt steeds meer voor en is een normaal onderdeel van onze samenleving geworden. Alleenstaande ouder worden overkomt dan ook velen van ons. Er zit een goede kant aan: mensen kiezen vaker voor hun eigen geluk en onafhankelijkheid. Maar de fase van uit elkaar gaan wordt daarmee niet leuker. Heb je kinderen, dan wordt de situatie nog complexer.

“Door je kinderen als boodschappers te gebruiken zou je ze in heel vervelende posities kunnen manoeuvreren”
Een scheiding is emotioneel: je kunt teleurgesteld zijn, boos of verdrietig. In zulke omstandigheden kan het gebeuren dat je naar je kinderen niet altijd de beste houding aanneemt. Dat is erg begrijpelijk en je hoeft het jezelf niet kwalijk te nemen. Maar je wilt zélf ook het beste voor je kind. En daarom is het goed om op te letten hoe je je opstelt ten opzichte van je kinderen.

We hebben 5 tips verzameld waar je -hoe moeilijk soms ook- rekening mee zou moeten houden bij het alleenstaande ouder worden:

1Laat je kinderen het contact met je voormalige schoonfamilie behouden. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes: ze zijn heel belangrijk voor de zelfwaardering van je kinderen en zorgen voor geborgenheid en veiligheid. Maak geen vergelijkingen en vraag hier ook niet naar. Zorg ervoor dat je je kind thuis opvoedt zoals jij dat wilt. Dat is genoeg.

2Hoe moeilijk het soms is: praat niet negatief over je ex. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je kinderen om respect te hebben voor beide ouders. Nog moeilijker: doe dit ook niet als je ex partner wél negatief over jou praat.

3Maak van je kinderen geen boodschapper! Jij bent de volwassene en je moet zelf een manier vinden om met je ex-partner te communiceren. Door je kind als boodschapper te gebruiken zou je ze in heel vervelende posities kunnen manoeuvreren waardoor de scheiding voor hen nog een veel grotere en moeilijk begrijpbare last wordt.

4Blijf gewoon grenzen stellen. Misschien ben je bang dat je kind meer mag of het leuker heeft bij je ex. Of zelfs bij je ex wil gaan wonen. Maar de opvoeding gaat gewoon door. In het belang van je kind! Blijf dus gewoon bij jou thuis je eigen regels stellen en je eigen grenzen hanteren. Zolang ze duidelijk en redelijk zijn kun je ze uitleggen en zullen je kinderen ze begrijpen en accepteren. Wél is het natuurlijk handig als je met je ex afspraken kunt maken over de opvoeding van jullie kinderen, zodat er niet te veel verschillen ontstaan.

5Bespaar je kind details: je kind is nog maar een kind en hoeft niet álles te weten. Het is goed om met je kinderen te praten over de scheiding en in begrijpelijke taal uit te leggen wat er in essentie aan de hand is. Maar, hoe verleidelijk het soms ook kan zijn, je hoeft niet alle details over de scheiding, je financiële situatie of je emoties te delen met je kind. Een kind kan de situatie niet volledig begrijpen en raakt alleen in verwarring door te veel gedetailleerde informatie. Heb je behoefte om te praten, zoek dan iemand zoals een vriend(in), familie of professionele hulp.

Er is veel informatie en hulp beschikbaar als je in een scheiding zit en je alleenstaande ouder gaat worden. Kijk bijvoorbeeld eens bij het Nibud voor financiële onderwerpen of bij de overheid voor algemene informatie. Verder zul je tal van sites en blogs kunnen vinden waarin de emotionele aspecten verder belicht worden. Daar kun je veel steun aan hebben! Alleenstaande ouder is niet makkelijk! Heel veel sterkte.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X