Alleen leven Single moeder

Hoe overleef je als alleenstaande ouder?

alleenstaande ouder,alleenstaande moeder , app , daten , dating app , datingapp, incheck app, kinderen , ouderschap, Plekk, Plekk datingapp , Plekk-app , single moeder , Trendin Checkin , Trending Checkin, Geen relatie toch een kind, kind, alleenstaande moeder, alleenstaande moeder, kind zonder vaste partner, kinderen, kinderwens, Nicole Vening, onderzoek, Parship, single moeder, single ouder, Plekk
Geschreven door Redactie

Ben je alleenstaande ouder? Lees dit artikel dan even aandachtig door.

Het opvoeden van een kind is best heftig. Het is al moeilijk genoeg met een partner, laat staan als je het alleen moet doen. Toch lukt het alleenstaande ouders overal ter wereld gelukkige en succesvolle kinderen groot te brengen. Want ook dan kun je handig door het ouderschap navigeren. Deze tips kunnen het hele proces misschien iets versoepelen.

Zorg voor jezelf

“Accepteer hulp. Er komt wel weer een tijd dat je het wat rustiger krijgt en dat je wat terug kunt doen. Laat dat de ander ook weten.”
Je kunt naar een luxe wellness gaan, maar met voor jezelf zorgen als je kind nog klein is bedoelen we meer dat je je eigen basisbehoeften niet negeert. Je kunt ze makkelijk vergeten, zeker als je er alleen voor staat. Eet genoeg en slaap voldoende. Ook al betekent dat dat je misschien sommige huishoudelijke taken wat minder strikt aanpakt. Denk in prioriteiten. Het is belangrijker voor jou en je kind dat jij fit bent dan dat je huis perfect schoon en opgeruimd is. En misschien kun je wat vaker lopen of fietsen in plaats van de auto pakken, zodat je ook op die manier fit blijft.

Accepteer hulp

Schaam je er niet voor, in je eentje een kind/kinderen grootbrengen is zwaar genoeg! Misschien bieden je ouders hulp aan, een vriendin of de buurman. Neem het met beide handen aan en wees niet bang om hem/haar dan duidelijk te maken welke hulp en op welke manier het het meest praktisch voor jou zou zijn. Er komt wel weer een tijd dat je het wat rustiger krijgt en dat je wat terug kunt doen. Laat dat de ander ook weten.

Wees niet jaloers

Vrouwen met liefdevolle partners die de helft van de opvoed- en huishoudelijke taken op zich nemen, het is makkelijk om er jaloers op te worden of ze in ieder geval te benijden. Maar bedenk dat niet alle moeilijkheden en problemen veroorzaakt worden door het ontbreken van een partner. De realiteit is dat niemands leven perfect is, ook niet die van de (van buitenaf gezien) perfecte gezinnen. En als alleenstaande ouder heb je het voordeel dat je met minder mensen in huis rekening hoeft te houden. Denk ook eens aan de discussies over opvoeden, de financiën en het huishouden, die je niet hoeft te voeren. Je kunt alles op jouw eigen manier doen.

Ontmoet andere ouders

Het kan best eenzaam zijn om elke avond alleen thuis te zitten met je huilende baby met darmkrampjes. Of elke zondagochtend alleen met je kind naar de speeltuin te gaan. Probeer andere ouders te vinden in dezelfde situatie, met kinderen van dezelfde leeftijd. Spreek af om regelmatig dingen samen te doen, voor de gezelligheid. Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen de kinderen ook samen gaan spelen en hebben zij er ook voordeel van. Je zit in dezelfde situatie en kunt je ervaringen met elkaar delen, elkaar om raad vragen en even inspringen als iemand hulp nodig heeft. En je bouwt er natuurlijk nieuwe vriendschappen mee op. Kijk eens op internet als je op zoek bent naar mensen in dezelfde situatie. Zoek bijvoorbeeld op speelgroep, oudergroep of mamagroep bij jou in de buurt.

Vorm een sociaal netwerk

Een groep van vrienden en bekenden om je heen kan je emotionele steun bieden en je het gevoel geven dat je ergens bij hoort. Hoe gevarieerder de groep, hoe ‘rijker’ het zal voelen. Focus hiervoor dus niet alleen op alleenstaande moeders. Wees sociaal, je hebt de vriendschappen en de afleiding nodig als alleenstaande ouder!

Bereid je voor op noodgevallen

Het is midden in de nacht, je peuter heeft hoge koorts en een blaffende hoest, terwijl je baby ligt te huilen in zijn wieg. Of jij hebt zelf een virus opgelopen en bent te druk met overgeven om op je baby te letten. Wat doe je in zo’n geval, zonder een andere volwassene in huis? Bespreek eens met je moeder, een vriendin of iemand anders of je haar zou kunnen bellen in het geval zo’n situatie zich voor zou doen. En zorg dat je de telefoonnummers voor grote noodgevallen makkelijk in je telefoon kunt vinden. Natuurlijk is je telefoon altijd opgeladen en bij de hand, dat spreekt voor zich.

Wees creatief met oppassen

Een netwerk van oppassers is handig. Als je het kunt betalen is het erg prettig om regelmatig een oppas te regelen, zodat jij even ‘vrij’ bent. Maar denk ook eens aan het delen van een oppas met een andere ouder: één oppas – twee of meer kinderen van verschillende gezinnen. Handig als jullie als ouders een afspraak met elkaar hebben. Of deel de zorg voor je kind met een ander gezin. Biedt aan om de kinderen van het andere gezin bij je in huis te nemen als de ouder(s) op stap willen gaan, zodat je het andersom ook af en toe kunt doen. Een handige oplossing met gesloten beurzen. En een leuke speelafspraak voor je kind.

Alleenstaande ouders daten heel veel. Je leest het in “Single moeders: feiten en misverstanden.

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X