In huis Single moeder

Alleenstaande ouders: 8 ideeën voor familietradities

single moeder, seksuele voorlichting, vragen over seks,alleenstaande ouder, dating app, datingapp, familietradities, kerst, pasen, Plekk, sinterklaas, tradities
Geschreven door Redactie

Als je aan je jeugd terugdenkt, denk je vast ook aan de familietradities die jullie hadden. Met Sinterklaas, Kerst, Pasen, met verjaardagen en in de weekenden.  Maar ook bij het naar bed brengen en naar school gaan. Misschien waren er tv-programma’s die jullie altijd samen keken of spellen die jullie vaak speelden? Familietradities zorgen niet alleen voor fijne herinneringen, maar ook voor emotionele stabiliteit bij kinderen. Heel erg belangrijk! Als je die tradities niet echt hebt, kun je ze ook creëren voor je kind en jou. Zelfs als je niet veel tijd of geld hebt.

Hier vind je acht ideeën. En bij alle ideeën geldt: zet de tv, computer en telefoon uit, zodat jullie er helemaal voor elkaar zijn!

1.    Lees een verhaaltje voor het slapen gaan

Waarschijnlijk doe je het al, maar hou vol! Het is een waardevol en bijzonder moment van de dag. 15 minuten is lang genoeg. Je kind merkt dat het tijd is om het rustiger aan te doen en te gaan slapen. Daarnaast draag je bij aan de mentale en emotionele ontwikkeling van je kind. Als je kind tot rust komt in bed, kun je vaak ook betere gesprekken met hem of haar voeren!

2.    Creëer unieke rituelen voor jou en je kind

Rituelen kunnen heel simpel zijn. Bijvoorbeeld: zing een kort liedje voordat jullie gaan eten, verzin bijnamen voor elkaar, bak elke zondag koekjes of dans in de woonkamer op zaterdagavond. Als je kind iets ouder is, kun je ook af en toe een briefje neerleggen met een grappig of mooi tekstje. Altijd een verrassing als je kind zo’n briefje vindt. En misschien krijg je ooit nog wel eens zo’n leuk briefje terug?

3.    Reserveer tijd om een speciaal project samen te doen

Verdiep je in de interesses of de hobby van je kind en ga er eenmaal per week, op een vaste dag en tijd, samen voor zitten. Of het nou met lego spelen is, tekenen, een legpuzzel maken, met playmobil spelen, verhalen schrijven of armbandjes rijgen. Hierdoor voelt je kind zich gezien en gewaardeerd. Je krijgt ook meer inzicht in zijn of haar interesses en je hebt een leuke tijd samen.

4.    Creëer tradities voor de feestdagen

Natuurlijk laat je je kind eieren zoeken met Pasen, een schoen zetten met  Sinterklaas en zorg je voor een kerstboom in huis. Maar verzin samen hoe jullie de details invullen. Wanneer jullie een mooie tekening voor Sinterklaas maken is er bijvoorbeeld altijd warme chocomel en klinken er Sinterklaasliedjes op de achtergrond. En wellicht kunnen jullie elk jaar een nieuw item knutselen voor in de kerstboom?

5.    Maak van het huishouden een familie-activiteit

Wie zegt dat de was opvouwen, afwassen of de vloer dweilen saai is? Zet muziek op en doe het samen met je kind. Je zult merken dat sommige activiteiten peuters en kleuters aanspreken, andere zijn weer meer geschikt voor oudere kinderen.
 
6.    Deel je goede en slechte momenten

Het avondeten is het uitgelezen moment om over de dag te praten. Bespreek niet alleen de leuke dingen, maar ook de moeilijkere momenten. Dit is een goede manier om een gesprek met je kind te beginnen en om erachter te komen wat je kind bezighoudt.

7.    Filmavond met het gezin

Laat je kind een film uitzoeken en hou één keer per maand een filmavond samen. De enige tip waarbij jullie de televisie aan mogen zetten!

8.    Maak de zondagochtend speciaal

Je kind mag naar jou bed komen en jullie slapen samen nog even verder, lezen een verhaaltje of gaan een spelletje spelen. Daarna maak je een speciaal ontbijt klaar, anders dan door de week. Met pannenkoeken, chocoladebroodjes, gebakken ei, croissants of verse jus d’orange. Gezellig!

Heb jij succesvolle tradities ingevoerd? Laat het ons weten!

 

Over de auteur

Redactie

Schrijf een reactie

X